מהו המקום הכי מזוהם בחיידקים במטוס?
בדרך לחופשה המושלמת אתם צריכים לבלות כמה שעות טובות בצינור מתכת סגור מעל העננים, שעמוס בווירוסים וחיידקים. אז איך תוכלו להפחית את הסיכון להידבק במטוס? מדריך
אתם מתכננים את החופשה כבר הרבה זמן, מפנטזים על שופינג מטורף, טראקים, בתי קפה או פשוט לשכב על החוף, אבל חלקכם יגיעו לחופשה חולים, לאחר שנדבקתם בשלל הזיהומים במטוס.
בין מאות הנוסעים במטוס שבו תבלו כמה שעות טובות, יהיו לפחות כמה אנשים חולים: מצוננים, מנוזלים, משתעלים, משלשלים או לוקים במחלות זיהומיות אחרות. אלה בקלות יכולים להעביר את החיידק או הווירוס ישירות אליכם.
אז איפה הכי מזוהם?
על פי מחקרים, הכמויות הגדולות ביותר של חיידקים נמצאים בשירותים, וגם אחרי הניקוי נותרות מושבות חיידקים על גבי דלת השירותים, מושב האסלה, הידיות, לחצן הוואקום באסלה והכיור.
אזורים נוספים שנמצאו מזוהמים ביותר הם איזור פתח המיזוג שמעליכם, המגש שלפני המושב וכיס המגזינים. באיזורים אלה נמצאו רמות גבוהות של חיידקים, חלקם עמידים ביותר כמו חיידק העל העמיד MRSA וגם וירוסים ובהם נגיפי שפעת ונגיף הנורו-וירוס הגורם לשלשולים ולהקאות.
מחקר אחר גילה כי רסיסי רוק ונזלת יכולים להתעופף מאחד הנוסעים גם למרחק של 15 מטר ממקום המושב של אותו נוסע. רסיסי העיטוש מתאגדים ותלויים כענן מעל ראש הנוסע.
בשל מערכת האוורור בקבינה המבצעת סירקולציה מעל ראשי הנוסעים, נע ענן החלקיקים מהאדם המתעטש אל עבר שאר הנוסעים ונקלט בנשימתם, שם חודרים החיידקים והנגיפים לאף ולפה של נוסעים אחרים.
אז איך תוכלו להפחית את הסיכון שלכם להידבק?
1. זהירות: שירותים
ד"ר צרלס גרבה, מיקרוביולוגי מאוניברסיטת אריזונה שבארה"ב, אסף משטחי תרביות מהאזורים השכיחים ביותר למגע ביותר מ-20 טיסות. הוא מצא את הכמויות הגדולות ביותר של חיידקים בשירותים.
ד"ר גרבה המליץ להימנע מביקור בשירותים ככל האפשר, בעיקר אם מדובר בטיסות קצרות. אם בכל זאת לא הצלחתם להתאפק, כדאי לחטא ידיים לאחר הביקור בהם.
2. חטאו את המגש וכיס המגזינים
במחקר של ד"ר גרבה ובמחקרים נוספים, נמצא שהכמות הגבוהה ביותר של חיידקים באיזור המושב, נמצאים במגש שלפניך ובכיס המגזינים. המגשים המזוהמים ביותר נמצאים במושבי המעבר, שמאכלסים יותר חיידקים ממושבי האמצע או המושבים שליד החלון, ככל הנראה משום שהם באים במגע עם כל הנוסעים העוברים במעבר המטוס. לכן, כדאי בתחילת הטיסה לנקות את האזור במגבון חיטוי.
3. התעטשו למרפק
אתם רוצים למנוע הדבקה? תרמו גם אתם את שלכם, השתעלו או התעטשו למרפק. שיעול או עיטוש לתוך כף היד או באוויר, מעבירים את הווירוסים והחיידקים הלאה ליושבים שלידכם לפניכם או אפילו מאחוריכם.
4. אל תקנחו נזלת עם כף היד
רבים מאלה שסובלים מאף דולף, מסתפקים בניגוב האף ביד החשופה. בדרך זו, עוברים וירוסים וחיידקים בקלות לאלה שלידיכם, וגם לאלה שצפויים לעלות על הטיסה הבאה. הקפידו לקנח את האף תמיד אל הטישיו בלבד.
5. שתו הרבה, אבל לא מהסיבה שאתם חושבים
שהות במטוס היא כמו שהות במדבר: האוויר יבש מאוד, ומייבש את ריריות העין שהופכות רגישות יותר לזיהומים, מאחר שחלק מתפקיד הדמעות הוא למסך את העין ולסלק מזהמים.
בנוסף, האוויר מייבש גם את ריריות הפה והאף, שמגיב לעתים בתגובה הפוכה, ומפריש נזלת המזוהמת בחיידקים. כך נוצר מעגל קסמים של אף דולף, שכאמור עלול להדביק אחרים בסביבתכם. הקפדה על שתייה מרובה במהלך הטיסה, תשמור על מאזן הנוזלים, תמנע מכם להיות עייפים וגם תפחית את כמות הנזלת.
6. אל תצחצחו שיניים בשירותי המטוס
המים הזורמים בשירותים אמורים להיות נקיים, אבל גם לכך אין עירבון. מומלץ שלא לשתות ממי הברז בחדר השירותים במטוס, וגם לא להשתמש בהם לצחצוח השיניים (אפשר בהחלט להמתין עם הצחצוח עד להגעה למלון או להסתפק בשטיפה במי פה).
7. אל תשתמשו בשמיכה או בכרית אם לא הגיעו ארוזים
שמיכות וכריות המחולקים במטוס (לרוב רק במושבים מועדפים, או במחלקת עסקים) אמורים להגיע כשהם ארוזים בניילון, לאחר שעברו כביסה וחיטוי. אם הם לא הגיעו כך, אל תשתמשו בהם.
8. אל תחכו לרגע האחרון: התחסנו שבועיים מראש
רבים מהמטיילים נזכרים ברגע האחרון להתחסן לפני הטיול, אלא שהגוף אינו מספיק לפתח נוגדנים ובעצם כלל אינו מגן עליכם מפני מחלות שאת חלקם אתם עלולים לתפוס גם במהלך הטיסה.
הקפידו שאתם מחוסנים נגד שפעת, טטנוס ושעלת. אם אתם בדרך למדינות אקזוטיות, גשו למרפאת מטיילים וקבלו את כלל החיסונים הנדרשים, לפחות שבועיים לפני הנסיעה.
9. אל תגעו בדברים שאין לכם צורך
במהלך הטיסה אתם נוגעים בכל דבר. בכל ניגוב כזה של משטח, אתם מעבירים לכפות הידיים שלכם עוד ועוד מושבות של חיידקים ונגיפים. אז נכון שקשה להימנע מכך, אבל נסו להפחית את המגע הזה או לפחות מדי פעם - חטאו את הידיים.