שתף קטע נבחר

לא תמיד מודעים אליה בהתחלה. 6 עובדות על סוכרת

סוכרת סוג 2 היא מחלה מורכבת שדורשת היכרות של רופא המשפחה עם המטופל כדי לתת לו את הטיפול המיטבי. העובדות המפתיעות שכדאי שתדעו

בשיתוף אסטרהזניקה

 

הטיפול במחלה שכיחה כמו סוכרת סוג 2 הינה חלק משגרת יומו של רופא המשפחה. רופא המשפחה אחראי בין היתר לנסות למנוע את התפרצות המחלה, לזהות מטופלים אשר נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סוכרת, לאבחן מוקדם ככל הניתן את המחלה וכמובן על הטיפול בה.

 

האתגרים בהתמודדות עם כל אחד מהמצבים הללו רבים. סוכרתיים סובלים במרבית המקרים גם מבעיות בריאותיות נוספות כמו השמנת יתר, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה ועוד. בעיות מעין אלו, קשורות באופן הדוק לסוכרת ולתסמונת המטבולית העומדת בבסיס המחלה.

 

קראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת

 

ההיכרות העמוקה של רופאי המשפחה עם המטופלים והיכולת לבחון את התמונה הרפואית הכוללת של כל מטופל, מאפשרת לטפל בו באופן מיטבי.

 

מחלה רב מערכתית כמו הסוכרת מעסיקה רבות את עולם הרפואה ומציפה גם לא מעט עובדות מפתיעות על המחלה. הנה כמה עובדות שחשוב להכיר:

 

1. סוכרת סוג 2 לא בהכרח מורגשת בשלביה הראשונים

רובנו לא נוטים לפקוד את הרופא או לערוך בדיקות שלא לצורך וללא תלונה קונקרטית על כאב או עניין שמטריד. בעיה זו מוכרת גם בתחלואות שכיחות אחרות, למשל כשמדובר באדם הסובל מרמות כולסטרול גבוהות אך לא מרגיש זאת פיזית.

 

לצערנו, לא פעם אנשים מאובחנים עם סוכרת רק אחרי מספר שנים לאחר שהיא התפרצה. אחת הדרכים לנסות לצמצם תופעה זו היא להכיר את גורמי הסיכון למחלה ולערוך בדיקות תקופתיות לאחר היוועצות עם הרופא המשפחה. בין גורמי הסיכון ניתן למנות את מי שסובל מעודף משקל ואלו שבמשפחתם קיימת היסטוריה של סוכרת.

 

אבחון של סוכרת בשלביה המוקדמים, הקרויה גם טרום סוכרת, ואימוץ שינויים באורח חיים הכוללים, תזונה נכונה ופעילות גופנית מתאימה, יכולים לעשות הבדל גדול, לדחות ואף למנוע את הופעת הסוכרת.

 

ירידה במשקל והקשר לשיפור הסוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירידה במשקל והקשר לשיפור הסוכרת(צילום: shutterstock)

 

2. הקשר בין הפחתה במשקל לשיפור מצב הסוכרת

משקל גוף תקין הוא בהחלט לא רק עניין אסתטי, אלא בראש ובראשונה עניין בריאותי. נדמה שקצרה היריעה למנות את מגוון הבעיות הבריאותיות שעודף משקל מקושר להם.

 

מעבר לקושי הפיזי הנגרם לאלו הסובלים מהשמנת יתר, הרי ששומן בטני יוצר גם תנגודת של הגוף לאינסולין, שהיא הבסיס להתפתחות והתפרצות מחלת הסוכרת סוג 2. חשוב לדעת ולהבין שגם אצל מי שכבר אובחן כסוכרתי, לירידה במשקל יש ערך רב.

 

הפחתה במשקל אפילו במספר קילוגרמים אחדים,יכולה לסייע לירידת ערכי הסוכר בדם, לתרום לאיזון המחלה, לגרום לירידה בתנגודת לאינסולין ולמנוע את סיבוכיה העתידיים.

 

3. הקשר בין ממתיקים מלאכותיים לסוכרת

בבסיס המחלה נמצאת הפרעה מטבולית שאחד ממאפייניה הבולטים הינו אי-סבילות לגלוקוז והתנגודת לאינסולין. בקרב מעל ל-80% מהסוכרתיים, סובלים ממשקל עודף או השמנת יתר.

 

הצריכה של ממתיקים מלאכותיים נפוצה בקרב סוכרתיים. אלו מהווים תחליף דל קלוריות למאכלים ומשקאות רבים.מאידך, השימוש בממתיקים אלה, עלול דווקא לגרום לתופעה בעייתית ולעודד אי-סבילות לגלוקוז.

 

בשימוש ממושך, ממתיקים מלאכותיים יכולים לגרום לעלייה במשקל, מצב שעלול להחריף את האיזון הגליקמי, שלרוב הינו גם ככה בעייתי אצל חולי הסוכרת.יש לזכור שממתיקים מלאכותיים אשר מוגדרים לא פעם "כדיאטטיים", לעיתים מעלים את רמות הסוכר בדם.

 

4. התזונה המומלצת לסוכרתיים אינה שונה משמעותית מזו המומלצת לבעלי משקל עודף אשר אינם סוכרתיים

סוכרת סוג 2 מושפעת מהמזון והתזונה של הסובלים ממנה. כאשר בוחנים לעומק את הדיאטה המומלצת לסוכרתיים רואים שהיא אינה שונה, ולעיתים אף תואמת לדיאטה המומלצת לאנשים בריאים.

 

תפריט שכזה מורכב לרוב מירקות סיבים תזונתיים ופירות טריים, מוצרים מחיטה מלאה, דגים וחלבונים ומעט מאד, אם בכלל, מוצרים המכילים סוכר לבן, מאכלים בעלי ערך גליקמי נמוך, אוכל מטוגן ומעובד.

 

ההבדל המשמעותי הינו דווקא בעובדה שעבור אדם בריא תפריט והנחיות שכאלו הינן המלצה לאורח חיים בריא ואילו, עבור הסוכרתיים זהו חלק הכרחי מהטיפול, בדרך לאיזון רמות הסוכר, רמות ה-A1C (ההמוגלובין המסוכרר) והקטנת סיבוכי המחלה.

 

5. התאמת הטיפול המיטבי לחולה

עד לפני מספר שנים ארסנל הטיפולים עבור המחלה היה מצומצם יחסית. בשנים האחרונות התרחב ארסנל הטיפולים והמגוון הרב מאפשר להתאים כמעט באופן אישי את הטיפול הנכון לכל מטופל.

 

הטיפולים כיום נמדדים ונבחרים לא רק על בסיס יעילותם בהורדת רמות הסוכר בדם, אלא גם בפרמטרים חשובים נוספים:השפעתם על גורמי סיכון נוספים בדגש על הורדת תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית, הורדה במשקל, נוחות הנטילה שלהם, על מנת שתתאים לאורח חייו של מטופל ותגביר את הסיכוי שלו להתמיד בטיפול, מהירות ההשפעה המיטיבה של הטיפול מרגע התחלת נטילתו, וחשוב לא פחות, גם מידת יעילותו של הטיפול לאורך זמן על מנת להגדיל את הסיכוי שהחולה יישאר מאוזן לטווח ארוך ולא יידרש להחליף טיפול מעת לעת.

 

6. הקשר בין עישון לסוכרת

עישון עלול להוות טריגר נוסף להחמרה של מחלה פעילה. העישון גורם להצרה של כליה דם, העלאת לחץ הדם, ושחרור הורמונים האחראיים לתגובת "הילחם או ברח" (fight or fly) אשר מקדמים את העמידות לאינסולין. לעישון קשר ישיר לאינספור מחלות ולתמותה, והדבר נכון גם בכל הקשור לעישון סיגרים או נרגילה.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת משפחה

 

בשיתוף אסטרהזניקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סוכרת סכרת ניטור סוכר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים