שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    יפו של הבולגרים: סיור קולינרי בבתי האוכל הבולגרים ביפו
    הרבה יותר מקבב: אם השמות מרק שקמבה, מוח אגריסטדה, לוטיניצה ומרינג'אנה נשמעים לכם מוכר, סימן שאתם בעניינים - יצאנו לסיור קולינרי מרתק בין בתי האוכל הבולגרים ביפו

    צילום: ירון ברנר

    צילום: ירון ברנר

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    אני חצי רומני ואשתי חצי בולגריה. רומנים ובולגרים אלה שתי תרבויות כמעט בהכחדה - אף אחד לא מדבר עליהן, אף אחד לא מזכיר אותן וכמעט ולא שומעים עליהן. לרומנים נגיע מתישהו בהמשך, והיום נדבר על הבולגרים.

    הרבה יותר מקבב: אוכל בולגרי ב"מונקה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    הרבה יותר מקבב: אוכל בולגרי ב"מונקה"(צילום: ירון ברנר)

    העליות הגדולות מבולגריה  לשראל הייתה בשנים 1948 ו-1950. חלק מהעולים היו ציונים גדולים והגיעו להתיישבות העובדת והפכו להיות חקלאיים (במושבים כמו בית חנן, גאליה, כפר הנגיד), וחלקם התיישבו ביפו ועסקו במסחר.

    שולחן בולגרי: מסעדת "ויטושה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    שולחן בולגרי: מסעדת "ויטושה"(צילום: ירון ברנר)
    הקהילה הבולגרית השאירה חותם גדול בתרבות של יפו - באומנות, בספורט וגם בקולינריה. אני יכול למנות כמה מהם שהשאירו עלי רושם מיוחד: זיקו גרציאני שהקים את תזמורת צה"ל ועמד בראשה; רוב שחקני העבר במכבי יפו היו בולגרים (משה אוננה, מוצי לאון, מוני ניניו, ישראל אשכנזי ועוד); הרב אברהם בכר היה הרב של בית הכנסת הבולגרי בשדרות ירושלים, והאגדה מספרת שאחרי תפילת שבת בבוקר הוא היה עולה על הוספה ונוסע לבלומפילד לתת ברכה לשחקנים של מכבי יפו לפני תחילת המשחק.

    מה בסיר? "פינת הבלקן" (התאומים) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    מה בסיר? "פינת הבלקן" (התאומים)(צילום: ירון ברנר)
    הבולגרים גם השאירו מורשת בקולינריה של יפו, במיוחד באזור של שדרות ירושלים, שהייתה אז השאנז אליזה של האזור: היו שם תיאטראות, בתי קפה, מסעדות בולגריות, מעדניות בולגריות, מאפיות בולגריות, קבביות ושלל בתי אוכל.

    לשון, מסעדת "פינת הבלקן" (התאומים) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    לשון, מסעדת "פינת הבלקן" (התאומים)(צילום: ירון ברנר)
    לאן שלא תלכו תראו את אותו השטאנץ: שולחנות פורמייקה, כיסאות עץ, עיצוב פשוט ואוכל מסורתי. בואו רעבים, מתחילים. 

     

     

    ויטושה

    לפני 20 שנה עלו לארץ וילטה ודוד דוידוב מבולגריה, והחליטו לעשות מה שהם יודעים לעשות הכי טוב - הקימו מסעדה עם מטבח בולגרי מסורתי.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    יש להם בתפריט קבב, קציצות בשר, מוסקה חצילים, מוסקה תפוחי אדמה, מוסקה טבעונית, מח אגריסטדה, לוטיניצה, מרק שעועית, מרק עדשים, שקמבה, פלפל וכרוב ממולא, גיבץ, באניצה – פשטידת תרד וגבינה, במיה, קציצות פראסה, ביוראק, פאסטל, מרינג'אנה – עוף מבושל בחצילים, קרם קרמל ומלבי, בקלאווה ובווריה לקינוח. ברוב התבשילים מרגישים את התבלינים המסורתיים - השובריצה והג'וגאן.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    יהודה הימית 3, 03-5181974, ראשון-שבת 23:00-11:00

     

    מסעדת שרה

    את המקום פתחו בשנת 1967 שרה ויעקב פרנסיס שעלו מסופיה, בולגריה. גם הם עשו מה שהם יודעים הכי טוב – והקימו מסעדה בולגרית.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    את המסעדה ממשיך היום הבן ניסים, ועוזרת לו לתפעל אותה אחותו פאני.

    פאני וניסים, הילדים של שרה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    פאני וניסים, הילדים של שרה(צילום: ירון ברנר)

    גם כאן תמצאו קבב בולגרי וחלקי בשר שונים על גריל פחמים, וחוץ ממנת הדגל הזאת יש גם קציצות ברוטב, גולאש, פלפל ממולא בגבינה או בבשר, אגריסטדה עוף, קציצות פראסה, מוסקה תפוחי אדמה, גיבץ, שקמבה, מרק עוף, חציל בולגרי, פלפל קלוי, איקרה וקינוחים כמו קרם קרמל וסוטליאש.

    ויש גם בשר על הגריל (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    ויש גם בשר על הגריל(צילום: ירון ברנר)

    יהודה הימית 2 יפו, 03-6821694, ראשון-שישי 17:00-11:00

     

    מלאבי דג'אני

    זוהי חנות מלאבי שהתחילה בתור עגלה: אהרון ושרה לוי שעלו מסופיה בולגריה, החלו למכור מלאבי בשדרות ירושלים בתוך עגלה. המלאבי הוגש בתוך צלוחיות אלומיניום שקוררו על משטחי קרח.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    משם הם התפתחו והמשיכו לקיוסק המיתולוגי בשדרות ירושלים פינת ד"ר ארליך, ולפני תשע שנים עברו (זמנית) לחנות הנוכחי. לפני פחות משנה הם פתחו סניף נוסף ברחוב שלבים ליד בלומפילד. המקום מנוהל כעסק משפחתי – הבן יוסי וילדיו – שרית, שלומי ומורן – כולם יחד מנהלים עד היום את שני המקומות.

    שדרות ירושלים 94 יפו, 052-5542600, ראשון-חמישי 19:45-11:00, שישי ושבת 20:00-10:00

     

    פינת הבלקן (התאומים)

    המקום הוקם בשנת 1948 כחמארה בולגרית לאלכוהול ומשחקי קובייה, על ידי פאיידו, הסב רבא של מי שמנהל היום את המקום, ניסים. עם האלכוהול הגיע גם ביקוש לאוכל, והם החלו לבשל ולהגיש אוכל מסורתי בולגרי. ה"תאומים" הם בניו של ניסו שהמשיכו את העסק, וכיום מנהל את המקום ניסו הנין הג'ינג'י.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
    אפשר לשבת בחוץ על הפינה של הרחוב הראשי של שוק הפשפים, ליהנות מהאווירה של השוק ושל שדרות ירושלים, או בפנים קרוב לסירים.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    וגם כאן יש קבב בולגרי שיש האומרים שהוא הטוב מכולם, תבשיל ריאות, גולאש, לשון, קורקבנים, ממולאים, אורז עם תרד, מרינג'אנה (סלט חצילים חם), במיה, אורז עם שעועית, מוסקה, מרק שקמבה, פאצ'ה (תבשיל גידים), מוח ברוטב, מרק בשר, כרוב מבושל וגיבץ'.

    עולי ציון 32 יפו, 03-6819949, ראשון-שישי 17:00-9:00

     

    מונקה

    את המקום פתח סולומון מונקה בשנת 1948, ועד לפני כ-15 שנה, אלי, הבן של מונקה, הפעיל את המקום. לפני 15 שנים שני העובדים הערבים המסורים שלו החלו להפעיל את המקום, והם שם עד היום באותה מתכונת ועם אותו תפריט שלא שונה בו שום דבר במהלך השנים – לא בתיבול ולא במרכיבים.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
    במונקה מגישים מאכלים בולגריים מסורתיים כמו קבב בולגרי, מוסקה, קציצות ברוטב, מומיצה, מרק גולש, חצילים, מרק שקמבה, קציצות פראסה, פשטידת תרד וביוראק – פלפל שושקה ממולא בגבינה בולגרית.

     

    גם הלקוחות כאילו יצאו מסרט תקופתי, ומחפשים מנות מסורתיות שהולכות ונעלמות.

    יהודה הימית 15 יפו, 03-6820723, ראשון-חמישי 20:00-9:00, שישי 16:00-9:00

     

    מרכז הבשר – זק

    האיטליז הוא לא בולגרי אבל הוא כמעט המקום היחידי ביפו שמייצר את הקבב הבולגרי האמיתי. בשנות ה-80 של המאה הקודמת זק ברכה הקים על גבול יפו בת ים איטליז. בשנת 1991 הצטרפו אליו הבנים – אלי ודוד, ועד היום הם משמרים מתכונים בולגריים מסורתיים לאחד הקבבים הכי טובים בארץ (100 אחוז בשר בקר, שומן, לחם, בצל ופטרוזיליה).

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

    יש להם שם גם עוף בגריל בתיבול בולגרי סודי. המקום נקי ומסודר, ויש הרגשה שאתם קונים קבב עם תעודת ביטוח. המקום צמוד לסניף של אבו חסן, כך שאתם יכולים להתארגן על קופסה של חומוס בשביל לנגב עם הקבב.

    שבטי ישראל 17 יפו, 03-6820340

     

    פלאפל איציק

    המקום התחיל בתור קיוסק גזוז בשנות ה-60 שפתחו אותו זק ומטי כלב, שעלו בשנת 1948 מסופיה. בשנת 1976 פתחו את הפלאפל שמנוהל עד היום כעסק משפחתי על ידי הבת שולמית והנכד רמי.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
    במקום מגישים פלאפל טעים, נקי וטרי עם גזוז של פעם. לפעמים אפשר גם לעמוד 20 דקות בתור, אבל זה שווה כל דקה של המתנה.

    שדרות ירושלים 90 יפו, 03-6831432, ראשון-חמישי 18:00-8:30, שישי 14:00-8:30

     

    דרור פילץ, מנחה סדנאות לעישון בשר וסדנאות גריל ועורך סיורים קולינריים בארץ

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ירון ברנר
    סיור קולינרי בין המסעדות הבולגריות ביפו
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים