שתף קטע נבחר

רפורמת בנט החדשה: "עוברים לאנגלית מדוברת"

שנתיים אחרי התוכנית לחיזוק 5 יחידות במתמטיקה, הציג שר החינוך את רפורמת האנגלית: בגרות בעל פה באמצעות סקייפ, קורס באנגלית מדוברת בתיכון, תוספת שעת לימוד בכיתה ז' וספריות באנגלית לתלמידי היסודי

 

 

 

הרפורמה החדשה של שר החינוך: שנתיים לאחר שהכריז על התוכנית לחיזוק לימודי המתמטיקה וקרא לכל ילד ללמוד 5 יחידות מתמטיקה, השר נפתלי בנט מתפנה להתמקד בלימודי האנגלית. מסיבת העיתונאים להצגת הרפורמה באנגלית הועברה בשידור חי ב-ynet. 

 

לקריאת הרפורמה המלאה - לחצו כאן

 

"ילד במדינת ישראל חייב להיות מצויד בשפת האנגלית המדוברת. זה צורך בסיסי בהייטק, בכלכלה", אמר השר בהצגת הרפורמה החדשה שנקראת "Give me five - ישראל עוברת לאנגלית מדוברת". "במסגרת הרפורמה", המשיך בנט, "מגיל יסודי ועד התיכון יינתנו לתלמידים כלים שיאפשרו להם לנהל שיחה בלי קושי. היעדים: לעבור לאנגלית מדוברת, להגדיל את מסיימי 4 ו-5 יחידות לימוד באנגלית ולשפר את רמת ההוראה והמורים".

 


 

מטרת העל היא להגיע ל-70% מתלמידי ישראל שייבחנו ב-4 ו-5 יחידות לימוד, ביחס ל-62% כיום. בנוסף, התוכנית תפעל להוריד את הנכשלים באנגלית מ-20% ל-15%.

 

הנקודות המרכזיות ברפורמה:

בחינת בגרות בעל פה באמצעות סקייפ או במחשב: התלמידים ייבחנו על פי בחירתם בשיחה עם הבוחנים בסקייפ או בבחינה מתוקשבת שבה יידרשו להתייחס לסרטון בעל פה, תוך הקלטת תשובותיהם. בשנת הלימודים הקודמת 350 תלמידים השתתפו בפיילוט לבדיקת הבחינןת החדשות, והביעו מהן שביעות רצון. בשנה הקרובה יורחב הפיילוט ל-1,500 תלמידים ברמת 4-5 יחידות לימוד, עד להטמעה מלאה בכל התיכונים בארץ בשנת הלימודים תש"פ - 2020.

 

גיוס מורים ומורות לאנגלית: משרד החינוך יגייס כאלף מורים מקצועיים לאנגלית מהארץ ומחו"ל, מהם 500 בוגרים של מכללות ואוניברסיטאות, 300 דוברי אנגלית בתוכניות מיוחדות, 150 מורים מחו"ל ו-50 מורים מהמגזר הערבי שילמדו במגזר היהודי. בנוסף יגויסו 950 תומכי הוראה מהארץ ומחו"ל, דוברי אנגלית רהוטה.

 

התוכנית תכלול גם קורס לאנגלית מדוברת לתלמידי כיתה י', הרחבת מועדון הדיבייט לתלמידי כיתות ט', בחינות מיצ"ב בעל פה לתלמידי כיתות ח', תוספת שעת לימוד לאנגלית מדוברת בכיתות ז', הקמת ספריות כיתתיות באנגלית לתלמידי ד', ה', ו', העלאת רף הקבלה ללימודים במכללות במסלול לאנגלית.

 

שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב, היום (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב, היום(צילום: שאול גולן)
 

 

"לא לדעת אנגלית זה לסגור בפנייך 99% מחומרי הקריאה בעולם ולהתנהל מול עולם שמדבר אנגלית", אמר בנט. "אנחנו נגדל דור שפשוט מדבר אנגלית. זה היעד. אנחנו רוצים לראות ילדים שמסוגלים לנהל שיחה אינטלגנטית בכל מקום בעולם, שמסוגלת להתכתב במייל ברמה גבוהה, שיכולים לצרוך ספרות ברמות הכי גבוהות. לצד העלאת הרף בממתמטיקה ובמדעים, החיבור לאנגלית יהיה המרכיב שהכי מצמצם פערים במדינת ישראל. העלאת הרף לכל הילדים ברהט, שלומי, אופקים - זו הדרך לצמצם פערים.

 

מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב אמר במסיבת העיתונאים כי טרם התקבלה החלטה בנוגע לאפשרות להקדים את תוכנית לימודי האנגלית לתלמידים לפני כיתה ד', וכן בנוגע לאפשרות לקיים שיעורים במקצועות אחרים, לא רק אנגלית - בשפה האנגלית.

 

אבואב פירט על אודות התוכנית החדשה: "יש לנו שלוש מטרות ברורות - מטרה אחת היא לחזק את מרכיב הדיבור, מטרה שנייה היא לצמצם את הפערים באותם מקומות שאין אפשרות, כלים ומשאבים, המטרה השלישית היא להגדיל את מספר התלמידים שהולכים ל-4 ו-5 יחידות באנגלית.

 

"מתחילים ביסודי - נקים ספריות כיתתיות חדשות באנגלית כדי לחשוף את הילדים לקריאה ושמיעה כבר בראשית הדרך. בזירת האינטרנט, הילדים ייחשפו למשחקים ואפליקציות שבאמצעותם יוכלו לתרגל. בחטיבת הביניים אנחנו מוסיפים שעה נוספת שמוקדשת לדיבור לתמידי כיתות ז' בהדרגתיות. בכיתה ט', תוך שלוש שנים להגיע לתוצאה שהמיצ"ב יכלול שפה דבורה. בכל כיתות י' ניתן 30 שעות לתרגול השפה. בנוגע לבגרות בי"ב - היא תכלול דיבור כמרכיב מהותי".

   

 

בראיון בשבוע שעבר באולפן ynet לקראת פתיחת שנת הלימודים, התייחס בנט לרפורמה באנגלית: "המגמה העיקרית שלנו היא לחזק את השפה המדוברת, אולי טיפה פחות 'פאסט, פרזנט, פרוגרסיב', ויותר חיזוק של אנגלית מדוברת ויכולת מעשית של תלמידים. הילדים שלנו יידעו לדבר אנגלית ולא יתביישו לפתוח את הפה בחו"ל. כל ילד במדינת ישראל חייב לדעת אנגלית ברמה הכי גבוהה, אך לא כל ילד חייב חמש יחידות במתמטיקה. נעשה את זה בתיאום עם המורים".

 

הרפורמה צפויה להתמקד תחילה בבתי הספר היסודיים. בראיון השבוע הוסיף בנט: "הרפורמה תיעשה בתיאום עם המפמ"רית, אחראית המקצוע, וכי כל המורים יכירו ויקבלו את זה בהדרגה, כבר במהלך השנה".

 

תלמידים מוחים על הדתה (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
תלמידים מוחים על הדתה(צילום: יריב כץ)

כבר לפני כשנה פורסם כי משרד החינוך יפעל לחיזוק היכולת לנהל שיחה באנגלית בקרב התלמיד הממוצע בישראל. "אחרי שעשינו זאת במתמטיקה, נסתער גם על האנגלית", אמר אז בנט. "גם תלמידים שמסיימים לימודי 5 יחידות לא יודעים איך לכתוב אי-מייל.

 

הבוקר נאם בנט ב"פורום פיס לחינוך" בחולון וטען כי הרפורמה במתמטיקה כבר מובילה לתוצאות. "אומת הסטארט-אפ לא יכולה לחיות עם דעיכה במתמטיקה", אמר שר החינוך. לגבי החופשות והתקציב הוא לא היה איש בשורות. "עד חנוכה אקצר את מספר ימי החופשה. תשלומי ההורים ייכנסו לתקציב 2019, כרגע אין איך להביא 4 מיליארד שקל לתקציב", הודה. מולו מחו כמה תלמידים בודדים מ"נוער מרצ" על הדתה והניפו שלטים.

 

אסף זגריזק השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
שר החינוך נפתלי בנט, היום
צילום: שאול גולן
מומלצים