שתף קטע נבחר

משרד הבריאות מזהיר: החומר שמוזרק ב-MRI מצטבר במוח

באזהרה שהופצה לכלל הרופאים מדווח משרד הבריאות כי עדויות מרחבי העולם מצביעות על כך שחומר הניגוד גדוליניום, המוזרק לגוף לפני כל בדיקת MRI ראש, מצטבר במוח. עדיין לא ידועה מידת הסכנה לאדם כתוצאה מכך, אך רשויות בריאות בצפון אמריקה, אירופה ומקומות נוספים מפרסמות המלצות לפיהן יש לצמצם ככל האפשר את השימוש בחומר

חומר סימון המוזרק לגוף בעת סריקת MRI ראש מצטבר בגוף - כך מזהיר משרד הבריאות במכתב שהופץ היום (ה') לרופאים. עדיין לא ברורה הסכנה לאדם, וטרם דווח על תופעות לוואי בקרב הנבדקים, אולם במשרד כבר ממליצים לצמצם את השימוש בחומר הניגוד מחשש לפגיעה אפשרית ברקמת המוח.

 

חומר הניגוד גדוליניום משמש להדמיה בבדיקת MRI ולעתים הוא הכרחי להשגת הדמיה טובה כדי לאבחן מגוון מצבים רפואיים וניטורם. החומר, שמוזרק לגוף דרך הווריד לפני הבדיקה, מגיע אל רקמת המוח ומאפשר להבחין בין הרקמות ולאתר גידולים ומחלות מוח.

 

ביולי 2015 החל מנהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, בהערכת הסיכון להצטברות גדוליניום במוח לאחר הזרקות חוזרות של התכשיר בבדיקות MRI. ה-FDA הודיע אז על שאריות של חומר הניגוד הזה שנמצאו במוחם של מטופלים. הצטברות גדוליניום נצפתה גם חודשים אחרי ההזרקה האחרונה של החומר.

 

חומר הניגוד מאפשר להבחין בין הרקמות ולאתר גידולים ומחלות במוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חומר הניגוד מאפשר להבחין בין הרקמות ולאתר גידולים ומחלות במוח(צילום: shutterstock)

כיום לא ידועים תסמינים או מחלות הנגרמות בעקבות הצטברות חומר הניגוד במוח, אולם במשרד הבריאות מבהירים כי המידע על אודות הבטיחות ארוכת הטווח מוגבל.

 

בחודש שעבר פרסמה הרשות האירופית לתרופות את המלצותיה, בעקבותיהן הוצאו מהשוק חלק מתכשירי הגדוליניום, והוחלט להשתמש בהם רק במינון הנמוך ביותר האפשרי. במקביל, הרשות הקנדית פרסמה גם היא המלצות לפיהן כדאי להשתמש במינון הנמוך היעיל האפשרי ביותר בגדוליניום, ולבצע הערכת סיכון בכל חולה הזקוק לבדיקה חוזרת עם החומר. החלטות דומות התקבלו גם באוסטרליה ובניו זילנד.

 

 (צילוםך shutterstock) (צילוםך shutterstock)
 

בעקבות זאת, הורה משרד הבריאות השבוע להשתמש בחומר גדוליניום רק כאשר אין אפשרות לקבל את המידע האבחנתי מביצוע הבדיקה ללא חומרי הדמיה. בתוך כך הורה המשרד להשתמש במינון הנמוך האפשרי לקבלת הדמיה מספקת לאבחנה.

 

במשרד קוראים גם לנקוט משנה זהירות בילדים, נשים הרות ומטופלים בעלי תפקוד כלייתי לקוי. במשרד מסרו עוד כי עד כה לא התקבלו דיווחים על תופעות לווואי בישראל שניתן לייחס להצטברות גדוליניום, וכי המחלקה לניהול סיכונים תמשיך לעקוב אחר מידע בטיחותי מהארץ ומהעולם.

 

מומחה ישראלי: "לא להיכנס לפאניקה"

"גדוליניום הוא חומר ניגוד ותיק שנחשב בטוח", אומר ד"ר יונתן ספיר, מנהל היחידה לנוירו רדיולוגיה בביה"ח העמק, "אין לנו תחליף לחומר הזה, והוא מאפשר לזהות גידולים, כלי דם, ותהליכים דלקתיים. בחלק מבדיקות ה-MRI אין ברירה אלא להשתמש בו.

 

"אין סיבה להיכנס לפאניקה ואפשר לגשת לבדיקות בשקט", מוסיף ד"ר ספיר, "אין בינתיים עדויות לכך שהצטברות החומר גרמה למחלות או לתמותה. כל רשויות הבריאות בעולם עוקבות אחרי התופעה הזו, אנחנו מצמצמים את המינון מעתה ועוקבים אחר הדיווחים בארץ ובעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המלצה לצמצם את השימוש בחומר הניגוד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים