שתף קטע נבחר

דירוג BDI: החברות המובילות בהתחדשות עירונית

דירוג Bdi-Code חושף את רשימת החברות המובילות בביצוע פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי. בסך הכול פועלות כיום בישראל כ-1,100 חברות בנייה בתחום ההתחדשות העירונית, עלייה של יותר מ-20% בשנתיים

בישראל פועלות כ-1,100 חברות בנייה בתחום ההתחדשות העירונית, עלייה של יותר מ-20% בשנתיים. כך עולה מבדיקת חברת המידע העסקי CofaceBdi לרגל פרסום דירוג Bdi-Code, שמציג את דירוג חברות ההתחדשות העירונית המובילות בישראל לשנת 2017.

 

 

לפי הנתונים, ב-2016 החלו בישראל להיבנות 1,543 יחידות דיור במסגרת תיקון 1 לתמ״א 38. כמו כן החלו להיבנות 2,966 דירות במסגרת תיקון 2 לתמ״א 38, 1,957 מהן למכירה בשוק והיתר נשארות לדיירים בבתים שנהרסו. בנוסף החלו להיבנות 2,226 דירות בפרויקטים של פינוי-בינוי, כשליש מהן חוזר לדיירים שפונו, והיתרה, בהיקף של 1,469, נמכרות בשוק.

 

 

בסך הכול עמדו התחלות הבנייה על כ-5,000 יחידות דיור, רובן במחוזות תל אביב והמרכז. להערכת כלכלני CofaceBdi, שווי פעילות זו ב-2016 לבדה מסתכם בהיקף מכירות כולל עבור החברות הפעילות בתחום של כ-10 מיליארד שקלים, מפרויקטים של התחדשות עירונית בלבד.

 

החברות המובילות בתמ"א 38 ובפינוי-בינוי

הדירוג כולל גם את חברות ההתחדשות העירונית המובילות בישראל, שנראה כי יצליחו לעמוד באתגרים גם בעוד כמה שנים. השנה כולל הדירוג חברות שפעילות בתחומי תמ"א 38/1 ותמ"א 38/2 הנמצאות בתהליכי ביצוע או שסיימו פרויקטים, ובנפרד מדורגות גם החברות המובילות בפינוי-בינוי.

 

לפי הבדיקה, חברות התמ"א המובילות בישראל הן אדם שוסטר, אורבן נדל"ן, אלמוג 38, קבוצת אלמי יזמות נדל"ן פרימיום, אנגלאינווסט התחדשות עירונית, אנשי העיר, אפריקה התחדשות עירונית, אשדר ייזום ובנייה, בית וגג, בית חסון יזמות ובנייה, התחדשות אורבנית, טל בר בנייה ופיקוח, קבוצת יחד מובילים התחדשות עירונית, ינושבסקי יזום ופיתוח, יעז יזמות ובנייה, ישראמיש, מטרופוליס יזמות אורבנית, מנרב פרויקטים, ס.א ישראל אירופה יזמות ושיווק נדל"ן, קבוצת קרסו נדל״ן, קרינסקיגולטיב–קוסמופוליס השקעות, קרן ק.ר נדל"ן, קרקע יציבה, רינובו מגורים, שיכון ובינוי ושלום את נתן עבודות בנייה ופיתוח.

 

 (הנתונים באדיבות bdi) (הנתונים באדיבות bdi)
(הנתונים באדיבות bdi)
 

חברות הפינוי-בינוי המובילות הן אאורה השקעות, אדם שוסטר, אזורים, אחים דוניץ, אלמוג פינוי בינוי, אס.ג׳י.אס ליבינג, אפגד חברה לעבודות הנדסה ובניין, אפרידר, אפריקה התחדשות עירונית, אשדר ייזום ובנייה, אשלי מיכלסון לירן ושות, קבוצת ב.ס.ר, י.ח. דמרי, מטרופוליס יזמות אורבנית, מנרב פרויקטים, מצלאוי חברה לבניין, משולם לוינשטיין הנדסה וקבלנות, נווה גד בנייה ופיתוח, פרשקובסקי, קרדן נדל"ן, קבוצת קרסו נדל"ן וקבוצת תדהר. 

 (הנתונים באדיבות bdi) (הנתונים באדיבות bdi)
(הנתונים באדיבות bdi)
 

דירוג החברות התייחס למספר הפרויקטים שבטיפול החברה, היקפי הפרויקט, אזור גיאוגרפי, שלבי הטיפול בפרויקט, נתונים פיננסיים, דירוג הסיכון, מוסר תשלומים, אורות אדומים, מידע שלילי, תביעות דיירים, ניסיון מקצועי בתחום ופוטנציאל הצמיחה והקידום.

 

הפרויקטים שבטיפול החברות הינם בשלבים שונים - תכנון, הסכמים עם דיירים, אישורי ועדות התכנון, הוצאת היתרי בנייה, ביצוע ומסירה. ברשימת החברות המובילות בפינוי-בינוי מופיעות חברות המובילות פרויקטים שנמצאים בשלבי אישורי ועדות, היתר, ביצוע וסיום.

 

"נוסעים קדימה עם מקלות בגלגלים"

לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-CofaceBdi, "ההאצה של כניסת חברות ייזום ובנייה לתחום ההתחדשות העירונית היא תוצאה של התהליכים בשוק הנדל"ן בשנים האחרונות, שהפכו את התחום לאחד העיקריים עבור חברות המעוניינות לצמוח.

 

"הממשלה הפסיקה בפועל את שיווקי הקרקעות לשוק החופשי, כאשר כל השיווקים החדשים הם לפרויקטי 'מחיר למשתכן'. הירידה בהיצע הקרקעות לשוק החופשי הובילה לעלייה חדה במחירי הקרקעות הפרטיות, כך שקבלנים המעוניינים להמשיך ולפתח פעילות חדשה ניצבים מול אלטרנטיבות לייזום פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית", מסרה. "התחום עדיין כולל בעיות מבניות ובירוקרטיות המקשות על יישום מהיר של פרויקטים. ככל שהבעיות הרגולטוריות ייפתרו, אנחנו צפויים לראות אף גידול משמעותי יותר בפעילות חברות נדל"ן בתחום ההתחדשות, במיוחד באזורי הביקוש".

 

סמי מצלאוי, מנכ"ל ובעלי חברת מצלאוי, אמר כי "שיווק הקרקעות היום על ידי רשות מקרקעי ישראל נעשה רק באמצעות 'מחיר למשתכן'. מצב זה גרם לכך שלמשפרי דיור אין פתרונות לרכוש דירה חדשה אלא באמצעות פרויקטי התחדשות. לכן אנו רואים את הזינוק במספר הפרויקטים של התחדשות עירונית ובמספר החברות שנכנסו לענף.

 

"אני מאמין שבשנים הבאות נראה עוד חברות שייכנסו לענף, שכן מלבד הגדלת מלאי הדירות, לפרויקטי התחדשות עירונית כוח גם להביא להתחדשות המרקם הבנוי, להכנסת שימושי קרקע חדשים, להכנסת אוכלוסייה צעירה, לניצול יעיל יותר של תשתיות ומוסדות ציבור מתרוקנים ולשמירה על שטחים פתוחים".

 

לדברי אשר אלון, הבעלים של חברת אשלי, "הממשלה מתעסקת יותר מדי ב'מחיר למשתכן' ולא משקיעה את מרב זמנה כדי להתיר סבכי הביורוקרטיה בפרויקטי התחדשות עירונית. לדוגמה, דיברו על העברת פרויקטי פינוי-בינוי של מעל 100 יחידות דיור לוותמ"ל. עד היום זה לא נעשה".

 

רו"ח אודי בלום, מנכ"ל חברת מטרופוליס, התייחס לנתונים ואמר כי "פרויקטים של התחדשות עירונית הם הפוטנציאל הכי גדול להגדלת היצע הדיור בישראל באזורי הביקוש , אבל קידום הפרויקטים כרוך בהמון רגולציה וביורוקרטיה ויש תחושה שאנחנו נוסעים קדימה עם מקלות בגלגלים. הממשלה הכריזה על הקמת הרשות להתחדשות עירונית כבר לפני למעלה משנה, אבל עד היום לא הוחלט מי יעמוד בראשה. זאת תעודת עניות לממשלה ואחת הסיבות למשבר הדיור בישראל ולהמשך עליית מחירי הדיור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים