שתף קטע נבחר

מדריך: מתי אפשר להחזיר ילד חולה לגן?

הגננת שוב קראה לכם מהעבודה בגלל חום או עקב דלקת עיניים? עכשיו תוכלו לדעת באילו מקרים בסמכותה להרחיק את הילד כדי שלא ידביק ומתי תצטרכו להביא אישור חזרה לגן מרופא הילדים

את התרחיש הזה מכירים כל ההורים: אתם מוזעקים באמצע יום העבודה על ידי הגננת כי "הילד קודח", "הילד נגע באוזן" או משתעל כל הזמן. אבל מתי באמת צריך להוציא ילד מהגן? אספנו את ההנחיות האחרונות של משרד הבריאות והאיגוד האמריקני לרפואת ילדים – הנחשב לגוף הראשי בעולם הקובע מדיניות בריאות ברפואת ילדים, והנה כלל ההנחיות:

 

 

רגע לפני שאתם מתרגזים על הגננת, כדאי לזכור שילד החולה במחלה מדבקת עלול להדביק בקלות גן שלם. לכן לעתים החשש של הגננות מוצדק. הן אינן יודעות רפואה ואינן בטוחות האם מדובר במחלה או לא. אלא שבמקרים רבים הורים מוזעקים לגן ללא סיבה רפואית מוצדקת, כשהילד יכול להמשיך ולהישאר בלימודיו שם או בבית הספר.

 

קראו עוד:

- כואבת לי הבטן, אני לא הולך לבית ספר

- נפרד מהילדים בגן ומנסה להסתיר את הדמעות

- "הילדים שיחקו עם הברז ואז נשמעה צעקה"

 

אף שהורים רבים נלחצים כשהילד חולה פעמים רבות בשנה, מדגישים מומחי האיגוד האמריקני לרפואת ילדים שאצל רוב הפעוטות והילדים שנמצאים במסגרת גן או בית ספר מתרחשות אפיזודות של תסמיני הצטננות ושיעול 8-12 פעמים בשנה. תדירות זו היא תקינה ואינה מעידה על בעיה במערכת החיסון.

 

אחרי גיל שנה, מספר ארועי התחלואה מצטמצם, כך שלקראת השנה השנייה והשלישית לחיים, ישנן כארבע אפיזודות של תחלואה בשנה. שלשול מתרחש כפעם עד פעמיים בשנה ומדובר בתופעה שכיחה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מתי בכל זאת יש להוציא ילד מהגן?

 

1. כל ילד הסובל משילוב של חום יחד עם שיעול, נזלת או כאבים בגרון. מותר לשוב לגן 24 שעות לאחר ירידת החום. חום נחשב לגבוה ב-38.2 מעלות ומעלה אצל ילדים עד גיל חודשיים ו-38.4 מעלות ומעלה אצל ילדים מעל גיל חודשיים.

 

2. כשהילד נראה במצב כללי ירוד: אם הוא אינו מגיב, עצבני, בוכה ללא הפסקה, מתקשה לנשום או שמופיעה על גופו פריחה ההולכת ומתפשטת במהירות.

 

3. שלשול: מוגדר כיציאות צואה תדירות מימיות. אם הילד אינו גמול מחיתול, יש להוציאו מהגן עד חלוף השלשולים.

 

4. דיזנטריה: מוגדרת כשלשול דמי או רירי. במצב כזה יש להוציא את הילד מהגן ולגשת לבדיקה רפואית. החזרה לשגרה מותרת לאחר הפסקת השלשול הדמי או הרירי.

 

5. הקאות פעמיים או יותר במשך 24 שעות: במקרה כזה קיים חשש להתייבשות. יש להוציא את הילד ממסגרת הלימודים, לתת לו תמיסת מינרלים (דוגמת "מינרלי" או "אלקטרורייס") ולהחזירו לגן לאחר שההקאות פסקו. סימנים הדורשים בדיקת רופא, כוללים: יובש בפה ובלשון, מיעוט במתן שתן, בכי ללא דמעות, ירידה במצב ההכרה או ישנוניות יתר.

 

6. פטכיות: פריחה נקודתית אדומה שאינה נעלמת בלחיצה. מקרה זה דורש תמיד בדיקת רופא.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

7. פצעים על העור מפרישי נוזל: דורשים בדיקת רופא וחזרה לגן רק לאחר אישורו.

 

8. דלקת עיניים חיידקית המתבטאת בהפרשה עכורה ירוקה או צהובה: מותר לחזור לאחר שתי מנות של טיפות אנטיביוטיקה.

 

9. דלקת גרון מחיידק סטרפטוקוק: מתרחשת אחרי גיל שלוש. לפני גיל זה ברוב המוחלט של המקרים החיידק אינו גורם למחלה בפעוטות. במידה וקיימת דלקת גרון חיידקית מוכחת מותר לחזור למוסד הלימודים לאחר שתי מנות של האנטיביוטיקה.

 

10. כינים, סקביאס, תולעים: מותר לחזור לגן לאחר הטיפול הראשון.

 

11. אבעבועות רוח: מותר לחזור לגן לאחר שהפצע האחרון התייבש או הגליד ולא נוצרו נגעים חדשים. לרוב לאחר שישה ימים מפרוץ הפריחה.

 

12. אדמת: מותר לחזור לאחר שבוע מפרוץ הפריחה.

 

13. שעלת: מותר לחזור לאחר חמישה ימים של טיפול אנטיביוטי. אצל ילד שאינו מטופל אנטיביוטית, מותר לחזור ללימודים לאחר 21 ימים.

 

14. חזרת: החזרה מותרת לאחר חמישה ימים מתחילת הנפיחות של הבלוטות.

 

15. חצבת: החזרה מותרת לאחר ארבעה ימים מפרוץ הפריחה.

 

16. מחלת הפה והגפיים (שימו לב: הפה והטלפיים – בבעלי חיים בלבד) - מותר לחזור לגן כשהפצע האחרון התייבש והילד אוכל ושותה חרף האפטות בפה.

 

17. דלקת גרון לא מסטרפטוקוק: אין מניעה מלהחזיר לגן.  

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
במקרה של הקאות יש חשש להתייבשות
צילום: shutterstock
מומלצים