שתף קטע נבחר

ניתוח קטרקט: מהם הסיכונים ומהם החידושים בתחום

שלב אחר שלב: איך מתבצע ניתוח קטרקט, מהם החידושים בתחום ולמי הוא מיועד?

בשיתוף לפידות מדיקל

 

אחד מליקויי הראייה השכיחים בקרב מבוגרים הוא קטרקט – תופעה של עכירות עדשת העין, הפוגעת בחדות הראייה ופוגמת באיכות החיים. ניתן לטפל בו בעזרת ניתוח, במסגרתו מסירים את העדשה הטבעית והעכורה, ובמקומה משתילים עדשה תוך עינית מלאכותית.

 

קראו עוד כתבות בערוץ בריאות העין

 

שלבי הניתוח:

הליך ייעוץ ואבחון לפני הניתוח - בהליך הייעוץ עם רופא עיניים מומחה נעשות מדידות טרום ניתוחיות, למשל מיפוי קרנית ורשתית, לצד פרמטרים נוספים שנלקחים בחשבון, כגון מבנה העין, פתולוגיה עינית ואורח חיים.

 

קבלת החלטה על אופי הניתוח - על בסיס תהליך האבחון מתקבלת ההחלטה איזו עדשה תושתל בעין של המטופל במקומה של העדשה העכורה. כך, ניתן להשתיל עדשה חד מוקדית רגילה, עדשה רב מוקדית שמטפלת בראייה מרחוק ומקרוב ומקטינה את התלות במשקפי ראייה לאחר הניתוח או עדשה שמטפלת בלקוי ראייה נוספים, בהם אסטיגמטיזם.

 

ד"ר תמר פדות קלויזמן במהלך הכנה לניתוח (צילום: זהר שחר) (צילום: זהר שחר)
ד"ר תמר פדות קלויזמן במהלך הכנה לניתוח(צילום: זהר שחר)

 

ד"ר תמר פדות קלויזמן, רופאה ומנתחת בכירה במעין מרכז רפואי מתקדם לניתוחי עיניים, במחלקת עיניים בבית החולים בני ציון ובשירותי בריאות כללית בחיפה, מסבירה: "בניתוח קטרקט ירוד אנו מבצעים הסרה של עדשת העין העכורה והחלפתה בעדשה מלאכותית עשויה חומר סינטטי אקרילי. בניתוח המודרני חומר העדשה העכור מופרד בזהירות מהקרומים העוטפים אותו. לתוך הקופסית הנקייה מוחדרת בהזרקה העדשה המלאכותית בצורה מקופלת והיא נפתחת ומתיישרת בתוך העין".

 

הליך הקבלה לניתוח - ביום הניתוח, מגיעים למרכז הרפואי, נכנסים לחדר המרדים, ובליווי אח או אחות ממשיכים לחדר ההמתנה. בחדר ההמתנה מקבל המטופל ביגוד מתאים לניתוח וטיפות עיניים, והוא עובר הליך הרדמה מקומית של העין בלבד.

 

הדרכת רופא - המטופל עובר הדרכה מעמיקה אצל הרופא המנתח, במסגרתו הוא מקבל הסבר מפורט על ההליך, לאחר מכן המטופל עובר לחדר הניתוח.

 

הליך הניתוח - ניתוח קטרקט אורך כ-20 עד 30 דקות בדרך כלל בהרדמה מקומית בלבד. הניתוח נעשה בשיטת הפאקואמולסיפיקציה, במסגרתה משתמשים במכשור מתקדם שמרסק את העדשה העכורה ושואב אותה דרך חתך מזערי, ובמקומה מושתלת עדשה חדשה. החתך נסגר מעצמו לאחר הניתוח.

 

ד"ר תמר פדות קלויזמן בחדר הניתוח (צילום: זהר שחר) (צילום: זהר שחר)
ד"ר תמר פדות קלויזמן בחדר הניתוח(צילום: זהר שחר)

 

ד"ר פדות קלויזמן מוסיפה: "בשיטת הפאקואמולסיפיקציה או בשמה המקוצר פאקו, ניתן להסיר את העדשה שקוטרה כתשעה מילימטר דרך חתך זעיר בדופן העין שגדלו כשני מ"מ. ידית הפאקו מבצעת שלוש פעולות במקביל, הנשלטות כולן בידי הרופא המנתח: ריסוק, שאיבה ושטיפה. המחט שבקצה הידית רוטטת בתדירות של גלי על-קול.

 

"מיכשור רפואי מתקדם מקל על עבודת המנתח, משפר את תוצאות הניתוח ומקצר את זמן ההחלמה. לדוגמה מכשיר הסנטוריון המצויד במערכת בקרת נוזלים יחודית ומתקדמת השומרת על יציבות העין לכל אורך הניתוח.

 

"המכשיר מצויד בטכנולוגיה יחודית המאפשרת למנתח לבצע את הפרוצדורה תוך שימוש מופחת באנרגיה, גם במקרים של קטרקט בשל ונוקשה. יכולת הממשק של הסנטוריון עם מכשירי אבחון (דיאגנוסטיקה) וניתוח נוספים משפרת משמעותית את הדיוק בתוצאות. בסיום הניתוח, החתך נסגר ללא תפרים, והעין מכוסה במגן פלסטיק".

 

התאוששות בחדר המתנה - לאחר הניתוח, המטופל ממתין עוד כ-20 דקות בחדר המתנה ייעודי, משוחח עם הרופא המנתח, ואז משתחרר הביתה.

 

ד"ר פדות קלויזמן מוסיפה כי לעתים יש צורך לבצע הניתוח בחתך גדול עם תפרים או בהרדמה כללית. למשל, במקרים של מחלות לב- ריאה קשות שאינן מאפשרות למטופל לשכב פרקדן (על הגב), עיניים עם ירוד קשה כאבן או בשל ומקרים בהם קיימת חולשה של הרצועות התומכות בעדשה (זונולות).

 

בשיתוף לפידות מדיקל 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זהר שחר
חדר ניתוח של קטרקט
צילום: זהר שחר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים