שתף קטע נבחר

רימון שחור ותפוח צהוב: זנים חדשים של פירות

קרוב ל-150 זנים שונים של פירות מתאקלמים בארץ ומוצעים לחקלאים, ולכבוד החג הציגו בפני החקלאים תפוחים, אגסים ורימונים חדשים, שאולי יום אחד יגיעו עד למקרר שלנו בבית. "הישראלים אוהבים את מה שהם מכירים, אבל הם מוכנים להתנסות, וכשהם אוהבים חידוש מסוים הם מחפשים אותו. ככה היה עם הפינק ליידי. המראה שלו בהתחלה לא כל כך דיבר לאנשים שרגילים לתפוחים אדומים"

כמו בכל חג בלוח השנה, גם לראש השנה יש את המאכלים הייחודיים והמסורתיים שלו, ובראשם התפוח והרימון. ביחידה למחקר ופיתוח בחברה לפיתוח הגליל, הציגו לקראת החג לחקלאים את הזנים החדשים של הפירות, שהם מאקלמים בארץ.

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)
מדי שנה מגדלים ביחידה קרוב ל-150 זנים שונים אותם הם בוחנים, אולם מספר הזנים שמגיעים בסופו של דבר אל החקלאי, וממנו אל הצרכן הישראלי, קטן בהרבה. "אם אנחנו מעבירים זן אחד או שניים בשנה לחקלאי, זו הצלחה", אומר מנכ"ל מו"פ צפון, אלקנה בן ישר.

 

מטבע הדברים, כמות הזנים הגדולה ביותר שהוצגה היום היא של תפוחים, קרוב ל-15 זנים שונים, חלקם ממשפחות תפוחים מוכרות בישראל כמו הגאלה והזהובים, ואחרים חדשים לגמרי.

 

"יש זנים חדשים של תפוחים שאנחנו מנסים לאקלם בארץ. מביאים זנים מהעולם ובודקים איך הם מתאקלמים בארץ, איך הם מבחינת מתן פרי. אנחנו מנסים כל הזמן לגוון מבחינת צבעים של התפוחים והטעמים. שיהיו תפוחים מכל הצבעים וסוגים", אומרת גלית רדל, האחראית על בחינת הזנים במו"פ צפון. את הזנים החדשים נוטעים בתחילה בחלקות דגימה קטנות באזורים שונים מבחינת גובה, ובוחנים את קצב הגדילה, את גודל הפרי ואיכותו, ולאחר מכן שותלים באזורים שנבחרו, מטע קטן. קצב הגידול ומתן הפרי מכתיב הליך ארוך, שעשוי לארוך שבע שנים ואף יותר.

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)
 

"יש קבוצה שלמה של תפוחים מסוג גאלה, שהם הראשונים להבשיל באוגוסט. יש את התפוחים האדומים ויש פחות", מציגה רדל את הזנים החדשים. "גם האורורה הוא סוג של גאלה, בלי הצבע האדום אלא בצבע צהוב חיוור. הוא לא נראה אטרקטיבי במיוחד, אבל כשטועמים אותו רואים שהוא מאוד מתוק, עסיסי ומוצק. בתחום הזהובים גם כן ישנם זנים חדשים, מחוספסים יותר, מוצקים יותר והטעם חזק יותר.

"בקבוצה השלישית תפוחים חדשים לגמרי בעלי שני צבעים – אדום וירוק – הטעם חמצמץ ומזכיר בטעמו את היונתן".

 

גם כאשר הזן מאוקלם בארץ, והחקלאים מחליטים לגדל אותם, קיים מבחן הצרכן. הישראלים נאמנים לפירות ולטעמים הוותיקים, אך מעזים גם לשנות. "הישראלים אוהבים את מה שהם מכירים, אבל הם מוכנים להתנסות, וכשהם אוהבים חידוש מסוים הם מחפשים אותו. ככה היה עם הפינק ליידי. המראה שלו בהתחלה לא כל כך דיבר לאנשים שרגילים לתפוחים אדומים, לא ורודים. כשאנשים טעמו אותו, הם רצו אותו שוב. דווקא אז הם מצאו אותו במהירות, כי הוא היה שונה במראה".

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)
 

במקביל לתפוחים הוצגו הרימונים, בהם הרימון בעל הקליפה השחורה. לדברי בן ישר, הצבע לא קובע את הטעם, אולם מגוון הרימונים נועד להאריך את העונה, מאחר והרימון הפופולרי היום בישראל, מזן "וונדרפול", מבשיל בשלהי אוקטובר. "עם זנים שונים אנחנו יכולים להתחיל את העונה כבר באוגוסט, בואכה ספטמבר ואוקטובר", הוא מסביר.

 

הצבע הוא גם חלק מהרצון לגוון ולהפוך את סל הפירות צבעוני יותר, מושך יותר", הוא אומר. "שהצבעים השונים יימשכו את העיניים, ואנשים ייגשו למדף הפירות ויקנו את הפרי. זה חלק מהיצירה שלנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
רימונים שחורים מתאקלמים בארץ
צילום: אביהו שפירא
מומלצים