שתף קטע נבחר

כלת פרס נובל לשלום שחוטפת ביקורת: "לא היה טיהור אתני של מוסלמים"

410 אלף בני רוהינגה מוסלמים ברחו לבנגלדש השכנה בעקבות המבצע הצבאי במדינת ראקין ובקהילה הבינ"ל טוענים לרצח עם, אבל מנהיגת מיאנמר אונג סן סו צ'י טוענת שהיא לא יודעת מה גרם לאקסודוס ההמוני מארצה

 

 

מנהיגת מיאנמר אונג סן סו צ'י גינתה היום (יום ג') את כל הפרות זכויות האדם למיניהן במדינת ראקין, ואמרה שכל מי שאחראי להפרות אלה יעמוד מול רשויות החוק. כלת פרס נובל לשלום ומי שהייתה בעבר מנהיגת האופוזיציה במדינה האסייתית אמרה גם שהיא מצטערת עמוקות על הסבל שעובר כל מי שנקלע לסכסוך באזור.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

דבריה של סו צ'י נאמרו בנאומה הראשון לאומה מאז פרצה האלימות הקשה במדינת ראקין ב-25 באוגוסט. הכול החל כשמורדים מוסלמים בני רוהינגה תקפו עמדות של הצבא, וזה הגיב בפעולה צבאית אינטנסיבית שאילצה יותר מ-410 אלף בני רוהינגה, המיעוט המוסלמי במיאנמר, לברוח לבנגלדש השכנה.

 

גינתה את הפרות זכויות האדם במדינת ראקין. סו צ'י במהלך נאומה ביאנגון (צילום: AP) (צילום: AP)
גינתה את הפרות זכויות האדם במדינת ראקין. סו צ'י במהלך נאומה ביאנגון(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

סו צ'י אמרה שמיאנמר אינה חוששת מהביקורת הבינלאומית ושהיא מחויבת לפתרון בר קיימא של הסכסוך.

 

האו"ם: נחקור הדיווחים על רצח המוני, עינויים ואלימות מינית

ארגון האו"ם טען שהמבצע הצבאי במדינת ראקין המערבית הוא טיהור אתני. סו צ'י לא התייחסה לטענה זו בנאומה, אבל אמרה שממשלתה מחויבת לשלטון החוק. האו"ם גם הודיע שיחקור את הדיווחים על רצח המוני, עינויים, אלימות מינית, שימוש במוקשים ושריפה של כפרים שלמים במיאנמר.

 

"אנו מגנים כל הפרות של זכויות אדם ואלימות בלתי חוקית. אנחנו מחויבים להשבת השלום והיציבות ולשלטון החוק בכל המדינה", אמרה סו צ'י בנאום שנשאה בבירה נייפידאו.

 

במשך שנים רבות זכתה סו צ'י לשבחים על ידי הקהילה הבינלאומית על קידום הדמוקרטיה והנהגת האופוזיציה במהלך שלטון המשטר הצבאי במדינה שבה רוב בודהיסטי, והוחזקה במעצר בית במשך תקופה מאוד ארוכה. אלא שכעת התהפך הגלגל וכלת פרס נובל לשלום סופגת ביקורת קשה באחרונה בשל שתיקתה לנוכח רדיפת בני הרוהינגה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
"צעדים יינקטו נגד כל האנשים ללא קשר לדת, גזע ועמדה פוליטית שלהם, שיוצאים נגד שלטון החוק ומפרים זכויות אדם", אמרה מנהיגת מיאנמר. לבנו עם הסבל של כל האנשים שנקלעו לסכסוך".

 

"לא היו פעולות טיהור"

ארצות הברית קראה אתמול לממשלת מיאנמר לשים סוף לפעולות הצבאיות במדינת ראקין, להעניק גישה לסיוע הומניטרי לאזור ולהתחייב לעזור בהשבתם הבטוחה הביתה של מאות אלפי פליטים שברחו מהמדינה.

 

צבא מינאמר עדיין מחזיק בכוח רב במדינה וכן בהשפעה רבה בנושאי ביטחון. סו צ'י לא התייחסה בנאומה למבצע הצבאי בראקין ואמרה רק ש"לא היו עימותים מזוינים ולא היו פעולות טיהור" מאז 5 בספטמבר. "עם זאת, מטריד אותנו לשמוע שמספר מוסלמים בורחים וחוצים את הגבול לבנגלדש", אמרה סו צ'י. "אנחנו רוצים לגלות מדוע אקסודוס זה קורה".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
ארגוני זכויות אדם ובני רוהינגה נמלטים טוענים שצבא מיאנמר ובודהיסטים חמושים ניהלו מסע הצתה שנועד לסלק את האוכלוסייה המוסלמית מביתה. מיאנמר דוחה את הטענה הזו וטוענת מצדה שכוחות הביטחון שלה מבצעים פעולות שנועדו להגן מפני המורדים בני רוהינגה מארגון ARSA, שלקחו אחריות לתקיפת עמדות הצבא ב-25 באוגוסט וכן באוקטובר 2016.

 

דיפלומט מערבי: "לא יודעים מה באמת קורה במיאנמר"

ממשלת מיאנמר הכריזה על ARSA ארגון טרור והאשימה אותו בהצתת כפרים ובתקיפת אזרחים.

 

דיפלומטים מערביים ואנשי סיוע שהקשיבו לנאומה של סו צ'י ביאנגון קיבלו בברכה את המסר שלה, עם כי כמה מהם תהו אם היא אמרה מספיק בשביל להפסיק את הביקורת העולמית עליה. "אנחנו צריכים להתייחס לנאום כפשוטו", אמר פול אדוארס, סגן נציג סוכנות הילדים של האו"ם במיאנמר, בהתייחסו לרצונה של סו צ'י להשיב את השלום לארצה ולטענתה שלא היו פעולות טיהור צבאיות מאז 5 בספטמבר. "אבל כמובן שאף אחד מאיתנו לא באמת יודע מה קורה שם", הוא הוסיף.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

סו צ'י לא השתמשה בנאומה במונח רוהינגה כשהתייחסה למיעוט המוסלמי במדינת ראקין, אבל אמרה שממשלתה עשתה כל מאמץ אפשרי להשיב את השלום והיציבות ולקדם את ההרמוניה בין המוסלמים לבין הקהילות הבודהיסטיות הגדולות בראקין.

 

חסרי מדינה: 1.1 מיליון בני מיעוט מוסלמי ללא אזרחות

מיאנמר לא מכירה ב-1.1 מיליון בני רוהינגה שמתגוררים בשטחה כאזרחי המדינה והמעמד הנוכחי שלהם הוא למעשה "חסרי מדינה". מבחינת הרשויות במיאנמר, בני הרוהינגה הם למעשה מהגרים לא חוקיים שהגיעו למדינה מבנגלדש. סו צ'י אמרה שממשלת מחויבת ליישום חלק של המלצות ועדת יועצים בראשות מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי ענאן. הצוות של ענאן המליץ בחודש שעבר להגביר את הליך אימות האזרחות ובטווח הארוך לבחון את חוק האזרחות, שיוצר זיקה בין אזרחות לבין אתניות ומותיר את רוב בני הרוהינגה במעמד של "חסרי מדינה". באשר לשאלת חזרת הפליטים אמרה סו צ'י שמיאנמר מוכנה להתחיל בכל רגע בהליך אימות הפליטים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

"אלה שיאומתו כפליטים מהמדינה הזו יתקבלו ללא שום בעיה ויקבלו ערבות מלאה לביטחונם וגישה לסיוע הומניטרי", אמרה מנהיגת מיאנמר. בעבר רק מספר מועט של פליטים יכלו לשוב למדינה מבנגלדש לאחר הליך אימות מורכב וארוך. סו צ'י גם קראה לקהילה הבינלאומית לתמוך במאמצים של ממשלתה לסיים את הסכסוך עם מורדים ממיעוטים אתניים אחרים ולתמוך בשלום ברחבי המדינה ולא להתמקד "בשטחים קטנים שסובלים" מבעיות.

 

לאחר הבחירות האחרונות במיאנמר לא יכלה סו צ'י להתמנות לנשיאת המדינה משום שילדיה מחזיקים באזרחות בריטית. מסיבה זו היא מחזיקה בתואר של "יועצת המדינה", שרת החוץ ומנהיגת הממשל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים