שתף קטע נבחר

רוכבים בטוח: טיפים לרכישת (ורכיבת) אופניים וקורקינט

לכבוד יום הכיפורים ובעקבות מגמת העלייה ברכישת כלי רכיבה מסוגים שונים, איגדנו עבורכם את הטיפים לרכישה ורכיבה בטוחה מאת מכון התקנים. אז רגע לפני שאתם ממהרים לרכוש, שימו לב לפרטים. סקירה

לקראת יום הכיפורים חלה עלייה גדולה ברכישת כלי תחבורה כמו אופניים, קורקינט ודומיהם. על אף החוקים הנוקשים שנחקקו לאחרונה, אכיפתם לא נעשית בצורה סדירה, ובינתיים הם גורמים לנזק רב עבור הרוכבים עצמם כמו גם לנהגי המכוניות שחולקים איתם את הדרכים הסלולות.

 

בשנים האחרונות נוספו לכלי התחבורה הפופולריים גם קורקינטים חשמליים והוברבורדים (רכינוע בעברית, שני לוחות המחוברים לצמד גלגלים ומופעלים על ידי שיווי משקלו של הרוכב). כלים אלו אינם מזהמים את הסביבה ועלותם יחסית נמוכה, אולם הם מסוכנים היות וגוף הרוכב חשוף לפגיעות ותנאי הרכיבה לא תמיד בטיחותיים. פרט מידע חשוב רגע לפני שאתם רצים לקנות - הגיל המינימלי לרכיבה על אותם כלים הוא 16 בלבד.

 

מומחי מכון התקנים הישראלי, הבודקים באופן שוטף את בטיחות הקורקינטים החשמליים וההוברבורדים, הכינו מספר טיפים שיוכלו לסייע ברכישה ובשימוש נכון ובטיחותי בכלים אלו.

 

קורקינט חשמלי

וודאו כי על הקורקינט החשמלי מסומנים הפרטים הבאים: ארץ הייצור, שם היצרן, שם היבואן וכתובתו וכן מצורפות הוראות שימוש בעברית, כגון כיצד לכוון את הבלמים, משקל הנשיאה המקסימלי המותר, מהירות והספק מקסימלי וגיל המשתמש - החל מגיל 16.

 

יש לבדוק כי המהירות המירבית של הקורקינט החשמלי אינה עולה על 25 קמ"ש, הספק המנוע החשמלי אינו עולה על 250 וואט, משקלו העצמי של הקורקינט החשמלי אינו עולה על 30 ק"ג וכי אין לקורקינט החשמלי פינות ובליטות חדות שעלולות לפצוע את הרוכב.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

כדאי לשאול את המוכר אם המוצר עבר בדיקת מכון התקנים וסווג כמתאים ועומד בדרישת התקן. חשוב לוודא שכל הברגים מחוזקים כנדרש, בהתאם להמלצת היצרן וכמפורט בהוראות השימוש לקורקינט חשמלי ששווק במארז והורכב בחנות המכירה. יש להקפיד שעל הקורקינט החשמלי מותקנים פעמון אזהרה ומחזירי אור (מחזיר אור אדום מאחורה ולבן מקדימה).

 

זכרו: חבישת קסדת ראש הינה חובה! יש להתאים את הקסדה באופן אישי לראש הרוכב ולהקפיד להשתמש באביזרי בטיחות נוספים, כמו מגני ידיים, ברכיים ומרפקים, ולרכוב רק במקומות המותרים לכך.

 

הוברבורד

בדומה לקורקינט גם בכלי רכיבה זה יש לוודא שמסומנים עליו הפרטים הבאים: ארץ הייצור, שם היצרן, שם היבואן וכתובתו וכן מצורפות הוראות שימוש בעברית כמו משקל נשיאה מקסימלי ומינימלי הנדרש להפעלה, המלצות בנושא בטיחות וגיל המשתמש - החל מגיל 16. שמהירותו המירבית אינה עולה על 13 קמ"ש ואין לו פינות ובליטות חדות שעלולות לפצוע את הרוכב.

 

כדאי לשאול את המוכר אם המוצר עבר את בדיקת מכון התקנים וסווג כעומד בדרישות החובה שקבע משרד התחבורה. ולווא התקנת מחזירי אור לצורך נראות.

 

גם פה חבישת קסדת ראש הינה חובה! ועל כן יש להתאים את הקסדה באופן אישי לראש הרוכב ולהקפיד להשתמש באביזרי בטיחות נוספים כגון מגני ידיים, ברכיים ומרפקים.

 (אופיר גונן) (אופיר גונן)
(אופיר גונן)
 

 

אופניים רגילים וחשמליים  

בשונה משני כלי הרכיבה הקודמים, על אופני בוגרים ואופני ילדים חלים תקנים ישראליים רשמיים (ת"י 1117, לדרישות בטיחות לאופניים, ת"י 14765 אופניים לילדים ות"י 15194 אופניים עם מנוע עזר חשמלי). כלומר, כל מוצר המיובא ארצה מהסוג המתואר חייב לעמוד בדרישות.

 

מה בודקים במכון התקנים? בלימת האופניים, תפקוד ההגה, מידות גלגלים ועמידותם, שילדה, כידון, מזלג ואוכף את מכלול ארכובה. כמו כן בודקים בעומס סטטי קבוע ועומס "הלם" (IMPACT), מידות, הימצאות רכיבי בטיחות, הוראות שימוש ועוד.

 

הטיפים:

גם כאן יש לוודא שעל האופניים מסומנים הפרטים הבאים: ארץ הייצור, שם היצרן, שם היבואן וכתובתו ומצורפות הוראות שימוש בעברית, כגון כיוון גובה האוכף בהתאם למידות הרוכב, כיוון הבלמים, משקל נשיאה מקסימלי, הרכבה ופירוק של גלגלי העזר במידה וקיימים והמלצות בנושא בטיחות ברכיבה עירונית ובתנאי שטח.

 

ברכישת אופניים לילדים, מומלץ שהילד יהיה נוכח בעת הקנייה על מנת לוודא כי האופניים נוחים מבחינת ישיבה, הפעלה והתאמת מימדי שילדת האופניים לגובה הילד, כך שהרגליים תהיינה יציבות על הקרקע.

 (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
(צילום: אסף מגל)
 

בעת קניית האופניים לילדים יש לוודא כי אין להם פינות ובליטות חדות שעלולות לפצוע וכי המוצר עבר בדיקת מכון התקנים וסווג כמתאים ועומד בדרישת התקן.

 

יש לבדוק אופניים ששווקו במארז והורכבו בחנות המכירה, ולוודא שכל הברגים מחוזקים כנדרש ובהתאם למומנט הסגירה הנקבע על ידי היצרן ומפורט בהוראות השימוש. ניתן לבקש הצהרה של בעל החנות על כך.

 

מומלץ שעל האופניים לילדים ולמבוגרים יותקנו מחזירי אור (מחזיר אור אדום מאחורה, לבן מקדימה ומחזירי אור צהובים בגלגלים) ויותקן פעמון אזהרה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

יש לזכור שחבישת קסדת ראש הינה חובה! ויש להתאים את הקסדה באופן אישי לראש הרוכב. כמו כן חשוב להקפיד להשתמש באביזרי בטיחות נוספים: מגני ידיים, ברכיים ומרפקים.

 

טיפים ייחודיים עבור אופניים חשמליים:

שימו לב כי מהירותם המירבית של אופניים עם מנוע עזר אינה עולה על 25 קמ"ש וכי הספק המנוע החשמלי שלהם אינו עולה על 250 וואט. יש לוודא כי המנוע החשמלי מופעל באמצעות דיווש האופניים.

  

הטיפים שניתנו לגבי אופניים שאינם חשמליים תקפים גם באופניים חשמליים כמו למשל התאמת האופניים לרוכב, מחזירי אור ופעמון אזהרה, שימוש באביזרי בטיחות וחבישת קסדה.


פורסם לראשונה 25/09/2017 17:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים