שתף קטע נבחר

הפיתוח הישראלי שעשוי למנוע הופעת אלצהיימר

כיום חיים בעולם כ-35 מיליון חולים במחלות דמנציה והצפי הוא כי עד שנת 2030 מספרם יוכפל. בישראל לבדה, ישנם כ-120 אלף חולים במחלות אלה. לרגל יום האלצהיימר הבינלאומי, פרופ' רות גביזון, חוקרת מוח מבית החולים הדסה, מסבירה למה יש מקום לאופטימיות זהירה בתחום המניעה

  


השבוע צוין ברחבי העולם יום האלצהיימר הבין לאומי ביוזמת איגוד האלצהימר הבין לאומי. על פי הנתונים של האיגוד, עד שנת 2030 יוכפל מספר חולי הדמנציה ויגיע לכ-70 מיליון איש ברחבי העולם.

 

בישראל חיים כיום כ-120 אלף חולי דמנציה. בקרב בני 60 שכיחות התופעה עומדת על אחוז אחד - ומוכפלת בכל חמש שנים עם העלייה בגיל, עד לנתון של 30% בקרב בני 85-90 . בקרב בני 90 ומעלה עומדת שכיחות הדמנציה בכ-66%.

 

עלות הטיפול הכוללת כיום בחולים בעולם, עומדת על 600 מיליארד דולרים - 70% מהם באירופה המערבית וצפון אמריקה בלבד. נתון מדאיג זה הופך למוחשי עם עליית תוחלת החיים והשינויים הדמוגרפיים בעולם המערבי בעיקר.

 

לאתר את הסיבות למחלה

בשני העשורים האחרונים בעיקר, נטמעת ההבנה בקרב מטפלים וחוקרים בתחום המוח, כי יש להזדרז ולאתר את הסיבות ודרכי ההתמודדות עם מחלות דמנטיות שונות, מתוך ההבנה שהפתרון דחוף והכרחי.

 

מי נמצא בקבוצת הסיכון?

החולים הדמנטיים מתחלקים ל-2 קבוצות עיקריות:

בעלי מוטציה גנטית המחוללת את אחת מהמחלות המוח הניווניות - אלצהימר, פרקינסון, טרשת נפוצה, קרויצפלד-ג'קוב

מי שאינו בעל מוטציה מובהקת, והמחלה התפרצה אצלו באופן ספונטאני, "כמחלת מוח ניווניות המתחילות בגיל מבוגר".

 

ההבדל בין בעלי מוטציה ומי שאינו נשא - הינו בגיל התפרצות המחלה ומעבר לכך - בהיבט הפסיכולוגי של חיים תחת איום התפרצות המחלה, כשעון חול, בקרב הנשאים הגנטיים.

 

השינויים בטיפול - התמקדות במניעה

התפרצות מחלות דמנטיות, מושפעת מהצטברות צברי חלבונים פגומים ומחומצנים במח המחוללים תהליך של השמדה מוגברת של תאי מוח, ככדור שלג הצובר תאוצה ללא מעצור.

 

מאחר שכיום אין טיפול חד משמעי שיכול "לנקות" את תאי המח מצברי חלבונים פגומים הרסניים ובכך לרפא את החולה או למנוע את התפרצות המחלה או לעצור אותה באופן חד משמעי, הוחלט להתמקד במחקר מזווית אחרת.

 

החלטנו לחקור את השפעות נוגדי החמצון על תאי המוח, מתוך הבנה שאם נטפל בתאים באמצעות נוגדי חמצון חזקים, שביכולתם להגיע למוח, אולי הם אלה שיגנו על התאים ויפצו על הנזק.

 

במהלך המחקר הגדרנו לעצמנו שעלינו לפתח תכשיר שיהיה בטוח לחלוטין מתופעות לוואי, זמין ולא יקר, במטרה להציע אותו לנשאים גנטיים צעירים - עוד לפני התפרצות המחלה, כאמצעי מניעה שניתן לצריכה לאורך שנים, ללא סיכון.

 

לשם כך נבחר מיצוי שמן רימונים - המכיל מרכיב ייחודי, חומצה פוניסית, אנטי מחמצן (אנטי אוקסידנט) מהחזקים בטבע באחוז גבוה ביותר. יחד עם המעבדה של פרופ' מגדסי מהמרכז לננוטכנולוגיה של האוניברסיטה העברית, הצלחנו לייצר תוסף טבעי בבליעה, בעל נוסחה ייחודית המאפשרת לשמן, בהגעתו לקיבה, להתמוסס לכדי מקרו-טיפות. טיפות השמן הקטנות יכולות לחמוק מפירוקן בכבד (תהליך טבעי של מערכת העיכול) ולהגיע למחזור הדם ובאמצעותו אל מערכת העצבים המרכזית ולמוח.

 

בבדיקות ביוכימיות התגלה שטיפות השמן המיקרוסקופיות אכן מגיעות למח ומערכת העצבים המרכזית במינון ובאפקטיביות מוכחת, שם הופכת החומצה הפוניסית שבמיצוי שמן זרעי הרימונים ל CLA - רכיב הידוע כחומר ששומר על תאי המח בעצמו. בניסיונות נוספים מצאנו שהתכשיר יעיל גם במודל עכבר של טרשת נפוצה, מחלה שגם בא חימצון ליפידים הוא גורם חשוב.

 

פרופ' רות גביזון מהמחלקה הנוירולוגית בהדסה עין כרם ומייסדת Granalix

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אלצהיימר. האם ניתן למנוע?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים