שתף קטע נבחר

 

תמיכת ישראל בכורדים: "אצבע בעין של ארדואן"

על רקע משאל העם בצפון עיראק מתחדד בישראל הוויכוח בין המצדדים לבין המתנגדים לתמיכה הפומבית במהלך, שמנוגדת לעמדת ארה"ב. האם עמדת נתניהו תגרור עימות עם טורקיה או שרה"מ בונה על בסיס מודיעיני בסמוך לאיראן? דיון באולפן ynet

 

 

92% מהכורדים בצפון עיראק הצביעו השבוע במשאל העם בעד עצמאות. אף שבשלב זה מדובר בעיקר במהלך עקרוני, שלא צפוי להביא לשינוי בפועל, ישראל היא בין הבודדות בעולם התומכות בהקמת מדינה כורדית – כפי שהתבטא ראש הממשלה בנימין נתניהו במהלך ביקורו בארגנטינה. לצד שכנותיה של כורדיסטן, בין המתנגדות גם ארצות הברית. בתוך ישראל יש דעות בעד ונגד התמיכה הפומבית בכורדים, ובין המצדדים נמצא ד"ר מרדכי קידר, מזרחן מאוניברסיטת בר אילן, שהתארח הבוקר (יום ה') באולפן ynet ואמר: "זה אינטרס ישראלי לתמוך בעצמאות כורדית".

 

 

 
לדבריו, מעבר להיבטים כלכליים הקשורים בנפט שעל פי פרסומים זרים מגיע מכורדיסטן, יש לישראל שיקול ביטחוני-מודיעיני חשוב עוד יותר. "אם אכן יש מדינה כורדית, וישראל עושה שם מה שהיא עושה על פי הסכמים עם המדינה הזאת, יש לך עמדה מאוד קרובה לאיראן בהיבט של מודיעין, האזנות, תצפיות, זה דבר מאוד חשוב לנו, מכיוון שאנחנו מדברים כל הזמן על הטווחים הארוכים לאיראן" הוא מסביר. "אגב, מדינות האחרות בסביבה כמו אזרבייג'ן ואחרות נותנות לישראל אפשרות מאוד חשובה מההיבט הצבאי, וזו לדעתי אחת הסיבות שאיראן מתנגדת להקמת מדינה כורדית. הם פוחדים שתהיה להם פה איזו מושבה ישראלית.

 

"מעבר לזה, איראן פוחדת להתפרק. אנשים אולי לא יודעים, אבל מספר הפרסים באיראן שבה הוא אולי חצי. חצי מהאוכלוסייה הם אזרים, ערבים, בלוצ'ים, קשקאים, לורים וכורדים. הם פוחדים שעכשיו הכורדים באיראן ירצו ללכת בעקבות אחיהם בעיראק, להקים אוטונומיה או מדינה או משהו כזה, וזה הסוף של אירן. לכן, בימים האחרונים על רקע משאל העם בכורדיסטן, איראן פתאום יצאה עם הנושא של הטילים ו-2,000 ק"מ".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בדעה שונה מחזיק עידן בריר מהפורום לחשיבה אזורית באוניברסיטת תל אביב. "אני חושב שזו עמדה מאוד בעייתית", הוא אומר. "ישראל לא צריכה לקחת חלק ולבחוש בענייני מדינות זרות. היא לא צריכה לדבר על פתרונות שכוללים פירוקים של מדינות לאום במזרח התיכון כי לה בעצמה יש כמה שלדים בארון. מן החוכמה שתהיה בצד, או לפחות תשמור על עצמה נייטרלית".

 

לדבריו, ישראל מקיימת קשר היסטורי עם הכורדים עוד משנות ה-60 וה-70, כשאנשי מודיעים ישראלים פעלו בכורדיסטן העיראקית בשיתוף מולא מוסטפא ברזאני, אביו של המנהיג הנוכחי. "כמובן שישראל מעוניינת שתהיינה לה שותפות באזור עם מדינות שאינן בהכרח ערביות", הוא מוסיף. "זה אינטרס ישראלי מובהק. אבל ישראל תומכת בכורדים מרחוק ובאופן סמלי. היא כמובן לא תחשוף את היחסים האלה.

 

"כל הדיבורים על זה שמדינת כורדיסטן שאולי תקום תהיה מדינה פרו-ישראלית עם יחסים גלויים עם ירושלים הם לדעתי הערכות חסרות שחר. זה לא יקרה. לא בסביבה שהם נמצאים, לכודים בין טורקיה, איראן ועיראק. היה פה הרבה יותר ניסיון להכניס אצבע לעין של ארדואן מאשר להביע תמיכה אותנטית בכורדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים