שתף קטע נבחר

בונים בית? כך תוזילו את העלויות

השוו בין אחוזי המימון שתוכלו לקבל מהבנקים השונים, אל תסתמכו על מחיר למ"ר והיזהרו ממבצעים - טיפים שיש לקחת בחשבון לפני שנכנסים לתהליך בניית בית חלומותיכם

בניית בית החלומות שלכם עלולה להתגלות ככאב ראש לא קטן, שמלווה בהוצאות שרק הולכות ומתנפחות תוך כדי התהליך. מה אפשר לעשות כדי להקטין את העלויות? לפינכם מספר טיפים שיאפשרו להוזיל את עלויות הבנייה בכ-10%-15%.

 

1. היערכות כלכלית - בשלב הראשון חשוב לבצע אומדן עלויות בסיום התכנון הראשוני, לפני שמגישים בקשה לוועדה. יש לקחת בחשבון כי קיימות הוצאות יזמיות בגובה של כ-30%, שלא קשורות לבנייה עצמה.

 

חריגות כספיות בתהליך הבנייה יכולות להצטבר לכדי סכומים גבוהים ולהגיע למאות אלפי שקלים. לרוב החריגות אינן נובעות מהוצאה אחת גדולה מאוד שלא תכננו, אלא מהצטברות של חריגות קטנות רבות. התופעה הזו חוזרת על עצמה לעיתים קרובות ורבים מוצאים עצמם בחריגה תקציבית גדולה בהרבה מהמתוכנן.

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)
לפיכך, לפני שאתם מחליטים לצאת לדרך, יש לבדוק מה מקורות המימון שלכם, כמה כסף זמין יש ברשותכם, כמה כסף תרצו לקבל מהבנק, אם יש ברשותכם חסכונות וקרנות שעתידים להשתחרר ואם ההורים יכולים לעזור.

 

גודלו של בית ממוצע שנבנה בישראל עומד על בין 200-180 מ"ר, כך שבוני הבתים מקצים לרוב תקציב שעומד על סכום של 1.5-1.3 מיליון שקל לפחות. המחיר יכול להשתנות שכן הוא תלוי בסטנדרט הבנייה, אפיון צרכי המשפחה ועוד. בכל מקרה, אל תיכנסו לפרויקט שגדול על המידות שלכם.

 

2. מימון בנקאי - מומלץ לבדוק מראש מהו אחוז המימון שתוכלו לקבל מהבנק. חריגה מהמשכנתא יכולה להעלות את הריבית ועמה גם את עלויות המימון. אל תסתפקו בהצעה אחת. מומלץ לבצע השוואה בין הבנקים השונים ואף להיעזר ביועץ משכנתאות. תכנון נכון של המשכנתא יכול לחסוך עשרות אלפי שקלים. כאשר מדובר בנכס ראשון, רוב הבנקים בישראל מציעים אחוזי מימון שעומדים על 60%-75%. כאשר מדובר בנכס שני, אחוזי המימון יורדים לכ-50%-60%.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

3. תכנון אדריכלי ריאלי - יש להתאים את התכנון האדריכלי לאפשרויות הכלכליות העומדות לרשותכם ולתקציב הפרויקט. זה נחמד לחלום על בית עם שלושה מפלסים, תקרות גבוהות, חלונות עצומים, גינה גדולה ובריכת שחיה. אבל לפני שנסחפים, עדכנו את האדריכל על התקציב העומד לרשותכם ותכננו בהתאם.

 

כאשר מדובר בבית בגודל של כ-300 מ"ר התקציב עומד, בדרך כלל, על סכום שנע בין 1.8 ל-2 מיליון שקל, תלוי בכמות המפלסים בבית ובתוספות מיוחדות כמו בריכה, מרתף, חימום תת רצפתי, מערכות מיגון ועוד.

 

4. גיבוש תקציב מפורט - בסיום שלב גיבוש תוכניות הבנייה חשוב להיעזר באיש מקצוע ולתכנן תקציב פרויקט מפורט, הכולל את כל הסעיפים הנדרשים.

 

5. היזהרו ממלכודת המחיר למ"ר - בעת תכנון עלויות הפרויקט הימנעו מהסתמכות על חישוב של מחיר למ"ר, שכן הדבר עלול להטעות ולגרום לחריגות גדולות מתקציב הפרויקט. המחיר למ"ר עומד לרוב על ממוצע של 6,000-5,000 שקל, אך לא כולל את המע"מ בסך של 17%, וכן משקלל בתוכו אך ורק את עלויות הבנייה, ולא את כלל עלויות הפרויקט.

 

כשמחשבים על פי מחיר למ"ר, חשוב לעשות זאת בצורה נכונה, בשקלול שכולל הן את עלויות התכנון, כולל עלויות יועצים חיצוניים כמו מהנדס/ת, אדריכל/ית, מפקח/ת, מעצב/ת פנים ועוד, והן את עלויות הבנייה עצמה. מדובר בתקציב שמגיע בממוצע לסכום של כ-7,000 עד 10,000 שקל, תלוי באזור הבנייה.

 

6. קחו בחשבון את עלויות הבנייה - עלויות הבנייה מהוות כ-70% מעלויות הפרויקט. עלויות אלו כוללות את התשלום לקבלן/ית ומערכות ואביזרים שונים שמותקנים במהלך הבנייה. בנוסף על כך יש להוסיף עלויות של אדריכל/ית, מהנדס/ת, מפקח/ת בנייה, אגרות, פיתוח, ריהוט, גופי תאורה, מזגנים ועוד.

 

הקפידו לקחת בחשבון את כלל העלויות בתכנון התקציבי. מעבר לעלויות הבנייה, יש לקחת בחשבון תשלום של אגרות בנייה והיטלים לרשות המקומית, הוצאות תכנון של אדריכלות וקונסטרוקציה, יועצים שונים, אגרות של הטמנת פסולת, שעון מים וכדומה, הוצאות שיכולות להגיע עד לסך כולל של כ-120 עד 200 אלף שקל.

  

7. בחירה ריאלית של מוצרי גמר - הבדלי המחיר בין מוצרי הגמר השונים יכולים להסתכם בעשרות ומאות אלפי שקלים. ניתן לבחור בריצוף שעולה 100 שקל למ"ר וניתן לבחור בריצוף ב-400 שקל למ"ר, או בברז בעלות של 400 לעומת 3,000 שקל. בחרו במוצרים שעומדים בתקציב שתכננתם, השוו בין חנויות וספקים.

 

8. הצמדו לתכנון - החלטות רבות על רכישת מוצרים שונים במהלך הבנייה מתקבלות מתוך מחשבה לפיה "אם אנחנו כבר בונים ומוציאים המון כסף, אז למה לנו לחסוך עוד 1,000 שקל? ממילא הבית עולה מיליונים". אבל קבלת החלטות בצורה הזו היא שגויה. זכרו שיש עוד המון רכישות. אם חסכתם כסף בסעיף מסוים, ניתן לשקול להעביר את הסכום שנחסך לשדרוג במקום אחר, בלי לחרוג מהתקציב.  

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

9. תקציב חריגות - שינויים במהלך הבנייה עלולים להגדיל את ההוצאות וכך גם קבלת החלטות פזיזה וללא מחשבה. מומלץ לשקול את כל הדברים כמה שיותר זמן מראש, לתכנן ולהתייעץ עוד לפני שמתחילים בתהליך בכדי למנוע ביצוע של שינויים ותיקונים. עם זאת וליתר ביטחון, מומלץ להקצות 5%-10% מהתקציב הכולל לשינויים ולחריגות בלתי צפויות.

 

10. אל תתפתו למבצעים - מבצעים נקודתיים, חומרים חדשים ולא מוכרים, או תשלום מראש תמורת הנחה גדולה, עלולים לפגום באיכות הבנייה, לגרום לתקלות וליקויים ובסופו של דבר לחריגות משמעותיות. אל תעדיפו חיסכון במחיר על חשבון אמינות ואיכות. בבידוד טרמי לדוגמה, בטווח הקצר מדובר בעלויות גבוהות, אבל זו השקעה טובה שחוסכת בטווח הרחוק בהוצאות החשמל.

 

הכותבים הם יועצים ומרצים בבית השקוף של מרכז הבנייה הישראלי. מרכז הבנייה הישראלי מקיים היום ומחר (ב'-ג') בין השעות 13:00-08:30, מפגשים הכוללים טיפים ועצות מבעלי מקצוע בתחום הבנייה הפרטית, במסגרת מיצג "הבית השקוף" המתקיים באצטדיון החדש בנתניה, שער 23A קומה 1. הכניסה חינם. 


פורסם לראשונה 09/10/2017 16:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים