שתף קטע נבחר

מחאת הנכים: רחובות נחסמו ליד בית ראש הממשלה

רחוב עזה, כיכר פריז ורחוב בן מימון בירושלים נחסמו לתנועה בעקבות הפגנת הנכים. "קוראים לראש הממשלה לפתור במיידית את מצוקת הנכים". מוקדם יותר הם הפגינו מול ביתו של יו"ר ש"ס, אריה דרעי. נציגי הנכים הגיעו לסוכת הנשיא ונפגשו עם ריבלין

  

 

כ-15 מפגינים נכים חסמו הערב (ב') את רחוב עזה ואת כיכר פריז בירושלים, סמוך לביתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. עקב כך נסגר גם רחוב בן מימון. זאת על רקע מחאתם ודרישתם להשוואת קצבאות הנכות לשכר מינימום. כעבור זמן מה נפתחו הצירים לתנועה ונחסמו מחדש למשך כשעה.  

 

נאור לביא מארגון "הנכים הופכים לפנתרים": "הגענו לבית ראש הממשלה כדי לנסות ולשכנע את בנימין נתניהו שישוחח איתנו. כמובן שהוא לא יצא. 'הפנתרים' החליטו שהם יוצאים לצומת הסמוך כדי למחות על הזלזול של נתניהו ושל הממשלה עצמה, שמתעללת בנכים ולא דואגת במיידית להעלות את קצבתם לגובה שכר המינימום, ולא בפעימות. אני קורא לראש הממשלה, שהוא האדם היחיד והעיקרי שעליו נשענת קצבת הנכות שלנו: אנו מבקשים במיידית לפתור את מצוקת הנכים ולא לזלזל".  

הנכים ברחובות ירושלים, הערב (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
הנכים ברחובות ירושלים, הערב(צילום: עמית שאבי)

זוג שהיה בדרך לחינה נקלע גם הוא לחסימת הכבישים הערב בירושלים - אך הם קיבלו את המצב בהבנה. הכלה המיועדת ניגשה אל המפגינים ואמרה להם שהיא "מאחלת לכם שתקבלו את כל מה שאתם רוצים וצריכים, אנחנו איתכם". המפגינים במקום התרגשו וחיבקו אותה. בתגובה לדברים, המפגינים אפשרו לרכב שלהם לעבור.

 

 

"אנחנו איתכם". זוג בדרך לחינה נקלע לחסימת הכביש (צילום: ישי פורת) (צילום: ישי פורת)
"אנחנו איתכם". זוג בדרך לחינה נקלע לחסימת הכביש(צילום: ישי פורת)

 (צילום: ישי פורת) (צילום: ישי פורת)
(צילום: ישי פורת)

לפני כשבועיים נחתם הסכם עם הממשלה שלפיו קצבתם של כל הנכים בעלי 100% אי כושר השתכרות תוגדל לכ-4,000 שקל בחודש בארבע פעימות, מינואר 2018 ועד ינואר 2021. אלא שלא כל הארגונים מסכימים לכך.

 

מוקדם יותר הפגינו הנכים מול ביתו של יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, ברחוב הקבלן בירושלים. הרחוב נחסם לתנועה. בבוקר הגיעו כ-30 נציגים של ארגוני נכים המתנגדים להסכם לסוכה בבית הנשיא בירושלים, שבה מארח ראובן ריבלין אזרחים מכל הארץ, וביקשו לקבל ממנו תמיכה. כמה מהם התפרצו וקראו: "כבוד הנשיא, באנו לדבר איתך. תיפגש איתנו, גם אנחנו בני אדם". בתחילה ענה להם הנשיא ריבלין ש"היום אני מקבל בסוכה את כל אזרחי ישראל. אפשר לקבוע זמן אחר". אולם לאחר מכן נכנסו חמישה נציגים לפגישה איתו.

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)
לאחר הפגישה נמסר מבית הנשיא: "מדינת ישראל, ממשלת ישראל וראש הממשלה בראשה, מבינים לגמרי כי הנושא החברתי ובמרכזו חייהם של הנכים וצרכיהם, הם בנפשה של מדינת ישראל. אני שב ואומר תמיד כי חברה שלא דואגת לחסרי הישע שלה אינה ראויה להקרא חברה, ואני יודע כי אנו כחברה עושים כל שאפשר על מנת לוודא שהנכים יוכלו לקבל את הסיוע הראוי".

 

שביתת רעב וחסימות כבישים

הנכים פתחו את מאבקם הנוכחי בחודש מרס השנה, לאחר שוועדת השרים לחקיקה דחתה בפעם השלישית דיון בהצעה לסדר של חברת הכנסת נאוה בוקר, להשוואת קצבאות הנכות לשכר המינימום. עשרה נכים פתחו בשביתת רעב, בהם שלומי גבאי, נכה סיעודי בשיעור של 188% שמרותק לכיסא גלגלים. "לא נפסיק את השביתה עד שהקצבאות יושוו לשכר המינימום", אמר אז גבאי. "עם הסכום שאני מקבל אני נאלץ להיכנס לחובות ולבחור בין תרופות לאוכל. הכבוד שלי ושל הנכים האחרים נרמס יום יום".

 

נציגי מחאת הנכים בפגישה עם הנשיא ריבלין (צילום: תומר רייכמן) (צילום: תומר רייכמן)
נציגי מחאת הנכים בפגישה עם הנשיא ריבלין(צילום: תומר רייכמן)

כיום עומדת קצבת הנכות על כ-2,400 שקל, כמחצית משכר המינימום. עלות הצעתה של ח"כ בוקר הייתה מוערכת בשלושה וחצי עד ארבעה מיליארד שקל. בחוק ההסדרים האחרון אישרה הממשלה תוספת של 300 מיליון שקל לקצבה. המשמעות: תוספת של 150-44 שקל לנכה.

 

בחודש אפריל פורסם ב"ידיעות אחרונות" כי ועדה מיוחדת שהקים משרד האוצר, תמליץ למשרדי האוצר והרווחה להעלות משמעותית את קצבאות הנכות באופן הדרגתי עד ל-4,000 שקל בחודש. שר האוצר משה כחלון אף הורה באותו חודש לאגף התקציבים במשרדו לבנות מתווה להעלאת הקצבאות, והחליט על תוספת של ארבעה מיליארד שקל לקצבאות הנכים.

 

בפועל, הטיפול בקצבאות לא התקדם והנכים החלו מאז בחסימת כבישים וצמתים ברחבי הארץ. בחודש יוני נראה היה כי הושגה פריצת דרך, ויו"ר הקואליציה דוד ביטן הודיע במסיבת עיתונאים כי גובש מתווה להעלאת קצבת הנכים ל-4,000 שקל. לקראת סוף החודש הודיעו הנכים כי הם דוחים את המתווה, ודורשים לקבל בפעימה אחת העלאה של הקצבה לגובה שכר המינימום. בכל מקרה, בסוף חודש יולי יצאה הכנסת לפגרה והטיפול בנושא הוקפא. מאז המשיכו הנכים בהפגנותיהם ברחבי הארץ, והן נמשכות למרות ההסכם שאותו השיגו הנכים בתיווך ההסתדרות ויו"ר הקואליציה דוד ביטן לפני כשבועיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
הנכים חוסמים רחוב בירושלים, היום
צילום: עמית שאבי
מומלצים