שתף קטע נבחר

הוא לא באמת יבטל את הסכם הגרעין: הלוליינות הדיפלומטית של טראמפ

נשיא ארה"ב מודיע בכל הזדמנות שהסכם הגרעין עם איראן שעליו חתם אובמה הוא "בושה" ו"גרוע", אבל למרות הצהרותיו שצריך לבטל את ההסכם, הוא לא באמת מתכוון לעשות זאת. אז מה הוא כן יעשה?

 

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מתכנן להעביר לקונגרס את ההחלטה אם לבטל את הסכם הגרעין עם איראן. זהו כישלון מנהיגותי. הנשיא האמריקני אמור לקבוע בנושא זה - ולא הקונגרס. זהו ניסיון מגושם "ללכת בלי ולהרגיש עם".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

טראמפ לא באמת מכריז על ביטול ההסכם, אלא מבקש מהסנאט לנקוט באמצעי שמעקר את התמורה העיקרית שאיראן קיבלה ממנו - הסרת הסנקציות שהוטלו עליה על ידי האו"ם והמעצמות. מהלך כזה מזכיר את "הבריחה" של ברק אובמה במשבר הנשק הכימי בסוריה. ב-2012 שרטט אובמה קו אדום והזהיר שיגיב בכוח על שימוש נוסף של נשיא סוריה בשאר אסד בנשק כימי. ב-2013 אסד התעלם ושוב השתמש בנשק זה. אף שלא היה צריך, אובמה העביר את הנושא של תקיפה אמריקנית במדינה הערבית להחלטת הקונגרס ושום דבר לא קרה.

 

הנשיא האמריקני יאשרר את הסכם הגרעין? טראמפ ונשיא איראן חסן רוחאני (צילום: רויטרס , AP) (צילום: רויטרס , AP)
הנשיא האמריקני יאשרר את הסכם הגרעין? טראמפ ונשיא איראן חסן רוחאני(צילום: רויטרס , AP)
במהלך מערכת הבחירות, ביקר טראמפ בחריפות את הסכם הגרעין עם איראן שהוביל אובמה ב-2015. הוא כינה אותו ההסכם הגרוע ביתר שארה"ב חתמה עליו ואמר שהוא "בושה". כשאובמה חתם על ההסכם, הוא הבטיח, כנדרש בסעיף 2 של החוקה, שהוא יועבר לדיון בסנאט. הסנאט מאשר ברוב של שני שלישים לפחות אמנות והסכמים בינלאומיים. במרס 2015, נאם ראש הממשלה בנימין נתניהו בפני שני בתי הקונגרס נגד ההסכם בתקווה שישיג גוש חוסם. אכן, לאובמה לא היה רוב של שני שלישים, אבל אנשיו איימו להפעיל תרגיל פרלמנטרי, פיליבסטר, וכך הקונגרס לא דן ולא אישר את ההסכם. כפשרה, אובמה התחייב שהוא ויורשיו ידווחו לקונגרס כל שלושה חודשים אם איראן עומדת בהסכם.

 

יועציו הבכירים של טראמפ מתנגדים לביטול הסכם הגרעין

סוכנויות האו"ם שמפקחות על ביצוע הסכם הגרעין טוענות שאיראן מקיימת אותו. בהתאם לפשרה שהושגה בימי אובמה, גם טראמפ הספיק לדווח כבר פעמיים לקונגרס על כך שאיראן עומדת בהסכם. מועד הדיווח הבא שלו הוא יום ראשון הבא. הפעם יש סימנים שהוא ינקוט בעמדה אחרת.

 

כל היועצים הבכירים של טראמפ לענייני חוץ ובטחון, מזכיר המדינה רקס טילרסון ושלושת הגנרלים שלו - שר ההגנה ג'יימס מאטיס, היועץ לביטחון לאומי הרברט מקמאסטר וראש סגל הבית הלבן ג'ון קלי - מתנגדים לביטול ההסכם. כך גם כל המדינות האחרות שחתמו עליו, שאר החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם (רוסיה, סין, בריטניה וצרפת) וגרמניה. איראן איימה שאם ארה"ב תיסוג מההסכם, היא תראה עצמה פטורה מהמגבלות והריסונים שהיא קיבלה על עצמה ותחזור לפיתוח מואץ של תוכנית הגרעין שלה.

 


הפגנה בטהרן נגד ארה"ב וטראמפ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה בטהרן נגד ארה"ב וטראמפ(צילום: EPA)

עכשיו טראמפ טוען שאיראן מפרה את "רוח ההסכם". הוא צודק. בהקדמה להסכם נקבע שביצועו יהיה "תרומה ממשית לשלום וביטחון באזור ובעולם". התמיכה של טהרן בארגוני טרור כמו חיזבאללה וחמאס וההתערבות במלחמות בעיראק, סוריה ותימן מפירה את הסעיף הזה. איראן גם מפרה את החלטת מועצת הביטחון 2231 מיולי 2015, שאישרה את הסכם הגרעין, אבל גם אסרה על הרפובליקה האיסלאמית לפתח טילים ארוכי טווח שיכולים לשאת ראשי נפץ גרעיניים.

 

הקונגרס יכריע

איראן טוענת שהיא לא מפתחת טילים מסוג זה, אבל מדובר בטיעון סרק. טילים בליסטיים ארוכי טווח מפתחים רק כדי שיישאו ראשים גרעיניים. איראן גם אוסרת על ביקורי פקחים באתרים מסוימים בשטחה בטענה שהם מתקנים צבאיים שאין בהם פעילות גרעינית. אבל אם אין בהם פעילות כזו, מדוע היא מטילה וטו על ביקורי פקחים בהם? כל זאת מגדיל את החשד שלאיראן יש שם מה להסתיר. איראן היא גם המדינה היחידה בעולם שתומכת בפיתוח הנשק הגרעיני של צפון קוריאה ומשתפת איתה פעולה בתחומי הגרעין והטילים.

 

טראמפ משתמש במושג החמקמק יותר של "הפרת רוח ההסכם" ומעביר את הנושא להכרעת הקונגרס כדי למנוע החרפה בחילוקי הדעות בתוך הממשל ובין ארה"ב לבין המדינות האחרות שחתומות על ההסכם. בקונגרס בוושינגטון יש רוב להטיל סנקציות חדשות וקשות על איראן. אחת האפשרויות החדשות היא להגדיר את משמרות המהפכה האיראניים כארגון טרור ולהטיל עליו סנקציות. זו תהיה פגיעה קשה בממשלת איראן. אם בתגובה, איראן תבטל את ההסכם, היא תיכנס לעימות עם כל המדינות האחרות שחתמו עליו וצפויה לעמוד גם מול סנקציות קשות מטעמן. אבל איראן יכולה להשיב במטבע דומה: היא לא תכריז על ביטול ההסכם, אבל בשטח תפעל לקידום מואץ של נשקה הגרעיני.

 

פרופ' איתן גלבוע הוא מומחה לארה"ב, ראש המרכז לתקשורת בינלאומית וחוקר בכיר במרכז בס"א למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר אילן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים