שתף קטע נבחר

לא תאמינו: רבים מהרופאים והאחיות לא מתחסנים לשפעת

קופות החולים פועלות במרץ כדי לחסן את האוכלוסייה בישראל, אבל דווקא מי שאמורים לסנגר על החיסון, הצוותים הרפואיים, אינם מתחסנים. מנתונים שבידי משרד הבריאות, מרבית הרופאים והאחיות לא ממהרים להתחסן, ועלולים להדביק דווקא את המאושפזים שבסיכון גבוה – פגים, תינוקות, יולדות וקשישים. משרד הבריאות: "לא יכולים להכריח"

 

 

אם אתם בדרך לבית החולים אתם נמצאים בסיכון להידבק בשפעת, לאו דווקא מהחולים אלא מהצוות הרפואי: כן, קצת קשה להאמין אבל מדי שנה רבים מהרופאים והאחיות לא מתחסנים נגד שפעת. במשרד הבריאות מתקשים להילחם בתופעה ואומרים: "אי אפשר להכריח".

 

עשרות קורבנות ומאות חולים הסובלים מסיבוכי השפעת הקשים. הדבר משמעותי במיוחד לקבוצות הסיכון הכוללות תינוקות וילדים, יולדות, קשישים וחולים כרוניים, בעלי מערכת חיסונית מוחלשת שאינה מצליחה להיאבק בנגיפי השפעת.

 

כל שנה מנחה משרד הבריאות את הצוותים הרפואיים כי עליהם להתחסן נגד הנגיף, בשל המגע ההדוק עם החולים. באופן כזה, מתפרצות בבתי החולים "מיני-מגיפות" בשל ההדבקה ההדדית מהחולים לצוותים הרפואיים ובחזרה.

 

אלא שמדיווחי בתי החולים למשרד הבריאות, עולה כי מרבית האחיות והרופאים בבתי החולים בישראל מסרבים להתחסן נגד המחלה. מנתוני משרד הבריאות המסכמים את חורף 2016, עולה כי שיעור ההתחסנות הנמוך ביותר הוא בבתי החולים לבריאות הנפש, שם רק 34% מהאחיות ו-39% מהרופאים מתחסנים נגד שפעת.

 

בבתי החולים הגריאטריים, שם מאושפזים קשישים הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר לתמותה מהשפעת, שיעור ההתחסנות נמוף אף הוא: רק 40% מהאחיות ו-48% מהרופאים התחסנו נגד שפעת.

 

בבתי החולים הכלליים התחסנו בממוצע רק 46% מהאחיות ו-53% מהרופאים. בית החולים בו שיעור ההתחסנות של הצוותים הרפואיים היה הנמוך ביותר בארץ הוא מעייני הישועה בבני ברק, שם התחסנו רק כ-21% מהצוותים הרפואיים, ואחריו אסף הרופא עם 27% התחסנות והדסה עין כרם עם 30% התחסנות. שיעורי התחסנות נמוכים נרשמו גם בבתי החולים לניאדו בנתניה וזיו בצפת, שם רק 38% מהצוותים הרפואיים התחסנו נגד הנגיף.

 

שיעור ההתחסנות הגבוה ביותר של צוותים רפואיים נגד שפעת היה בבתי החולים השרון (89%), בילינסון (68%) וסורוקה (64%).

 

במשרד הבריאות מנסים כבר שנים לשכנע את הצוותים הרפואיים להתחסן, אך נמנעים מלחייב לעשות זאת. "אנחנו לא יכולים להכריח", אומרת ד"ר ורד עזרא, ראש מינהל הרפואה במשרד הבריאות, "פרסמנו הנחיות ואנחנו מעודדים את מנהלי בתי החולים להדריך את הצוותים ולהגביר את ההתחסנות של הצוותים הרפואיים".

 

כך לא תידבקו מהצוות הרפואי

מה בכל זאת תוכלו לעשות כדי להפחית את הסיכון להדבקה בשפעת בבתי החולים? בראש ובראשונה, אל תחששו להעיר לצוות הרפואי. הרופאים האחיות והטכנאים אמורים להקפיד על כך, אך אין צורך להתבייש ולבקש בנימוס מהאחות הרופא או הטכנאי לחטא את הידיים לפני הטיפול בכם.

 

ודאו שגם המיכשור בו בודקים אתכם חוטא לפני הבדיקה. ושוב, אין זה חוסר נימוס לבקש מהאחות או הרופא לחטא את הסטטוסקופ או כל מכשיר רפואי אחר שבא איתכם במגע.

 

אם הבחנתם ברופא או אחות שמגלים סימני מחלה העלולים להדביק בשפעת, כמו שיעול או עיטוש, הגבירו את העירנות, וודאו שהמטפל מחטא את ידיו ולובש מסיכה סטרילית לפני הטיפול בכם. ואולי העצה החשובה ביותר: גשו להתחסן נגד שפעת. זה פשוט מציל חיים.



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הצוותים הרפואיים לא מתחסנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים