שתף קטע נבחר

ארה"ב: שיא של כל הזמנים בשיעור השמנת היתר

מגיפת ההשמנה ממשיכה לשבור שיאים בארה"ב, ונתונים חדשים של המרכז לבקרת מחלות מראים ש-40% מהמבוגרים ו-20% מבני הנוער סובלים מהשמנת יתר שעלולה לפגוע בבריאותם. בישראל: אחד מכל שלושה תלמידים בכיתות ז' סובל מעודף משקל

אמריקה ממשיכה להתרחב: נתונים חדשים של המרכז האמריקני לבקרת מחלות (CDC) מראים שכמעט 40% מהמבוגרים וקרוב ל-20% מבני הנוער סובלים מהשמנת יתר קיצונית. מדובר בשיא של כל הזמנים.

 

"קשה להיות אופטימיים", אמר ד"ר פרנק הו, ראש המחלקה לתזונה בבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד, "מגמת ההשמנה נמצאת בעלייה עקבית בילדים ומבוגרים על אף המאמצים לשפר את אורח החיים של הציבור בתחומי התזונה והפעילות הגופנית".

 

העלייה במשקל מדאיגה במיוחד לטווח הארוך: אחד מכל חמישה בני נוער (גיל 19-12), אחד מכל חמישה ילדים (גיל 11-6) ואחד מכל 10 ילדי גן (גיל שנתיים-חמש) - סובלים מהשמנת יתר - כלומר, שמדד ה-BMI שלהם (חלוקת המשקל בגובה בריבוע) הוא מעל 30.

 

כל המשפחה במגמת השמנה. ארצות הברית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כל המשפחה במגמת השמנה. ארצות הברית(צילום: shutterstock)
 

הממצאים מתפרסמים בצלו של דו"ח מטעם ארגון הבריאות העולמי שפורסם בשבוע שעבר, והראה כי חלה עלייה של פי 10 בשיעור ההשמנה ברחבי העולם בארבעת העשורים האחרונים.

 

ילדים הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר נמצאים בסיכון גבוה יותר להישאר שמנים כל חייהם ולסבול ממחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם וסוכרת כבר מגילאי הילדות. הנתונים מראים כי 70.7% מכלל האמריקנים סובלים מעודף משקל או השמנה.

 

עוד כתבות:

הקשר הקטלני בין השמנת יתר למחלות כליה

מחקר בסורוקה: השמנת יתר בהיריון? הילד יהיה שמן

מחקר ענק: קיצור קיבה עשוי למנוע סרטן

 

למה האמריקנים ממשיכים להשמין?

מה שהדו"ח החדש לא מגלה, הוא התשובה לשאלה מדוע משבר ההשמנה רק מחמיר בארה"ב. מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת ג'ורג'יה גילה כי פחות ופחות אמריקנים, במיוחד נשים, מנסים להפחית במשקל. מומחים לבריאות הציבור טוענים כי התזונה של אזרחי ארצות הברית נותרה לא בריאה, ומרביתם אינם מקפידים על פעילות גופנית כחלק מאורח החיים הסדיר.

 

נוסף לתזונה עתירת השומנים, פחמימות וסוכרים, ואורח החיים היושבני, תיתכן סיבה נוספת לשיעורי ההשמנה הגבוהים בארה"ב: מחסור בשינה. על פי ההערכות, 70 מיליון אמריקנים סובלים מהפרעות שינה או מחסור בשעות שינה, התורמים בעצמם להשמנה, לארוחות לא סדירות, זלילות בשעות הלילה המאוחרות וגם במהלך היום כדי להתגבר על העייפות.

 

התוצאות של מגיפת ההשמנה הזו הרסניים: יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב, שבץ מוחי לא רק שגורמים למותם של מיליוני אמריקנים כל שנה, אלא גובים מחיר יקר ממערכת הבריאות, המוערך בעלות של 190 מיליארד דולר בשנה.

 

גם בישראל: 1 מכל 5 תלמידים - שמן

על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו כבר בשנת 2013 גם בישראל המצב מדאיג: אחד מכל חמישה ילדים בכיתה א' סובל מעודף משקל, ובכיתה ז' מדובר באחד מכל שלושה. שיעור התלמידים עם עודף משקל, בחישוב על פי מדד ה-‭,BMI‬ ושיעור הילדים הסובלים מהשמנה, עולים עם הגיל.

 

השיעור הגבוה ביותר של ילדים הסובלים מעודף משקל בכיתה א' נמצא בקרב ילדי החינוך הממלכתי: כ-23%. אחריהם נמצאים ילדי החינוך הממלכתי-דתי (18%) ותלמידי החינוך החרדי (13%). כ-7% מתלמידי כיתות א' סובלים מהשמנה משמעותית, בהם 10% מתלמידי החינוך הממלכתי, 7% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ורק 4% מתלמידי החינוך החרדי.

 

אחד הגורמים למגיפת ההשמנה. אורח חיים יושבני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אחד הגורמים למגיפת ההשמנה. אורח חיים יושבני(צילום: shutterstock)
 

שיעורי ההשמנה עולים, כאמור, עם הגיל: כ-30% מתלמידי כיתות ז' בארץ סובלים מעודף משקל או מהשמנה: 30% מתלמידי החינוך הממלכתי, כ-27% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ו-21% מתלמידי החינוך החרדי. כ-10% מבני הגילים הללו אף סובלים מהשמנה משמעותית. מי שמעלים את הממוצע בכיתות ז' הם התלמידים הלא יהודים: יותר משליש (35%) מהילדים הערבים בכיתות ז' סובלים מעודף משקל או מהשמנה.

 

לעומת זאת, שיעורי הילדים הסובלים ממשקל נמוך מאוד ביחס לבני גילם (פחות מאחוזון 3 במדד BMI) ושיעורי הילדים הנמוכים מאוד יחסית לבני גילם (שגובהם פחות מאחוזון 3 לפי מדד בינלאומי) עולים עם הגיל בקרב האוכלוסייה החרדית והבדואית. שיעור התלמידים החרדים שסובלים מקומה נמוכה בכיתה ז' מגיע ל-6.8%, יותר מפי שניים לעומת שאר בני גילם בישראל. ממצאים אלה עשויים להצביע על חסרים תזונתיים.

 

ההמלצות: מיסוי על מזונות עתירי שומן וסוכר

בארגון הבריאות העולמי המליצו כבר בעבר על הצעדים הבאים כדי למגר את מגיפת ההשמנה:

 

  • לעודד צריכת מזון בריא והפחתת צריכת המזונות הלא בריאים והמשקאות הממותקים על ידי ילדים ומתבגרים, בין היתר דרך מיסוי על משקאות ממותקים.

 

  • לעודד תוכניות לפעילות גופנית והפחתה של התנהגות יושבנית בקרב ילדים ובני נוער, במהלכה מבלים הילדים שעות רבות בישיבה בעיקר מול מסכי המחשב והטלויזיה.

 

  • להדריך את הילדים לתזונה נכונה ופעילות גופנית כבר מגיל צעיר.

 

  • להגביל את צריכת המזונות עתירי שומן, סוכר ומלח ולהגביר את זמינותם של מזונות בריאות. 
     

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיא בשיעור השמנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים