שתף קטע נבחר

סלובניה דרך האוכל

עוגות קרם שניט, מאפים במילוי בשר ותפוחי אדמה וגם עוגות שמרים פריכות במילוי פירות או אגוזים - יצאנו לסיור קולינרי בסלובניה, ארץ היין והחיים הטובים

גאווה לאומית. עוגת קרם שניט בגרסה הסלובנית (צילום: באדיבות משרד התיירות של בלד )
גאווה לאומית. עוגת קרם שניט בגרסה הסלובנית

שכבות חמאתיות של בצק עלים מתמזגות עם קרם פטיסייר צחור במרקם רך שאת טעמו קשה לתאר במילים - והנה לכם עוגת קרם שניט חלומית שכל ביס ממנה הוא לא פחות מעונג צרוף שהמוח והלב אינם רוצים להיפרד ממנו. עוגת הקרם שניט הזו הייתה הספתח לסיור קולינרי בן ארבעה ימים בסלובניה, ששוכנת בחלקה הדרום-מזרחי של אירופה וקטנה רק במעט ממדינת ישראל.  

 

ובחזרה לעוגת הקרם שניט - לא בכדי זוהי העוגה הראשונה שהסלובנים החביבים הפצירו בנו לטעום (לא שהיה צורך בתחנונים רבים מדי). אף שסבתי נשבעת כי העוגה שייכת למטבח ההונגרי, שליווה את ילדותה, ומנגד לא מעט אוסטרים ורומנים לוקחים עליה חסות וטוענים בתוקף כי העוגה נולדה דווקא אצלם במטבח - הקרם שניט היא פרי יצירתם של הסלובנים בכלל, ועל התואר הזה הם ממש לא מתכוונים לוותר. כך או כך, זוהי אחת העוגות הפופולריות במדינה ואפשר למצוא אותה גם בחנויות הנוחות הנידחות ביותר שממוקמות בצידי הדרכים. מזל שאת הגומבוץ ההונגרי- שאף הוא זוכה לפופלריות רבה בקרב הסלובנים - הם לא ניכסו לעצמם.

נשאר של ההונגרים. גומבוץ (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
נשאר של ההונגרים. גומבוץ(צילום: אופיר האוזמן)

המיקום שנבחר לזלילת הקרם שניט היה מרכז המבקרים שליד העיירה הציורית בלד (Bled), שמונה כ-6,000 תושבים ושוכנת על גדות אגם בלד. בית הקפה, שעומד במרכז המבקרים של העיירה, משקיף על הנופים הירוקים ועוצרי הנשימה שמקיפים אותה, שבעצם מאפיינים את סלובניה כולה. המדינה הקטנה, שקיבלה את עצמאותה רק ב-1991, לאחר שנפרדה באופן רשמי מהפדרציה היוגוסלבית, שאליה הצטרפה עם סיום מלחמת העולם הראשונה, יודעת להעריך את אזור המחיה הירוק והעשיר שעוטף אותה, ותושביה שומרים עליו בקנאות רבה - ראיה לגישה זאת היא פחי האשפה הפזורים בכל מקום והניקיון המופתי ששורר שם. אנחנו יכולים רק לקנא בהם.

 

העיירה בלד מפורסמת בעיקר בשל מיקומה המרכזי - בלב אזור האגמים שלמרגלות האלפים היולאניים, משם אפשר לצאת לכמה מאתרי התיירות הבולטים של סלובניה, בהם גם כמה אתרי סקי מרשימים. העיירה העצמה משופעת בבתי מלון, מסעדות, בתי קפה, בתי קזינו ובארים, ונמתחת בה טיילת המקיפה את האגם. חובבי הארמונות ודאי ישמחו לגלות כי בבלד ניצבים כמה מארמונות עשירי סלובניה בעבר - ואפילו בית הנופש של טיטו, מנהיג יוגוסלביה הנודע, שנהג לנפוש בעיירה.

אגם בלד (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
אגם בלד(צילום: אופיר האוזמן)
 

אטרקציות נוספות באזור הן שיט באגם בלד, טיול רגלי באזור היפהפה הזה ולקינוח - ביקור בטירת בלד, שמשקיפה על הנוף המרהיב שמסביב. הטירה, שהוקמה במאה ה-11, ניצבת על מצוק שמתנשא לגובה של כ-150 מטר מעל פני הים. מומלץ לבקר בה, בייחוד אם אכלתם את עוגת הקרם שניט האלוהית ואתם מעוניינים להתעמל, שכן ההגעה אליה כרוכה בטיפוס תלול למדי. 

 

ארוחת צהריים בגובה 1,500 מטר

במרחק חצי שעת נסיעה מאגם בלד תגיעו לאגם בוהיני (Bohinj) המקסים, ששוכן בשמורת הטבע טריגלב (Triglavski Narodni Park). האגם, שאורכו 4.2 ק"מ ורוחבו קילומטר, נוצר מקרחון קדמוני שנמס. ביקור במקום הוא בגדר המלצה חמה וכולל אטרקציות תיירותיות כמו טיול במפל סביצה (Savica), עלייה ברכבל להר ווגל (Vogel), מסלולי הליכה רבים בין צמחייה ירוקה ובתולית, ואם מזג האוויר מאפשר - גם פיקניק על שפת האגם.

קר שם. הר ווגל (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
קר שם. הר ווגל(צילום: אופיר האוזמן)
  

כמו כל אתר תיירותי טוב, מחכה לכם כאן קפטריה, שבה תוכלו לטבול לחם טרי במרק גולש חם או במרק פטריות צמחוני, שיעשה גם הוא את העבודה ויחמם אתכם במזג האוויר הקריר ששורר על פסגת ההר.

כל מה שצריך אחרי טיפוס לפסגת ההר. מרק גולש (צילום: shutterstock)
כל מה שצריך אחרי טיפוס לפסגת ההר. מרק גולש(צילום: shutterstock)


כשאורבניות פוגשת את הטבע

שעתיים נסיעה והגעתם ללובליאנה (Ljubljana), בירת סלובניה וגם אחת הערים החביבות באירופה.

לובליאנה היא עיר קטנה (למרות שהיא הגדולה בערי סלובניה), והיא מציעה תרבות עירונית עשירה: מוזיאונים, גלריות, בתי קפה ומסעדות, בחודשי הקיץ כל המקומות האלה מתמלאים בתושבי העיר ובתיירים. ולמרות כל זה, העיר ירוקה למדי, והטבע שסביבה משתלב היטב עם הנוף העירוני.

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

אתר תיירותי מרכזי בעיר שלא כדאי לכם לפספס היא טירת לובליאנה, הממוקמת על גבעה שמתנשאת מעל העיר. וכדי שתרגישו אריסטוקרטים באמת, מומלץ להיכנס למסעדת Gustilna na Grado, שפועלת בטירה עצמה ומציעה מאכלים מהמטבח הסלובני. האווירה יוקרתית למדי (וגם המחיר, בכל זאת מדובר באתר תיירות פופולרי), והמנות המדוגמות להפליא מוגשות בצלחות קטנות: החל בסשימי דג סיבס ובזוקיני עם קציפה במרקם חמאתי, עבור במרק דלעת או מרק עוף עם אטריות קצרות שמכינים ביד וכלה בנתח בקר ברוטב כמהין שהוגש לצד פירה רך ועוגת תירס שהשתלבו נפלא זה עם זה.

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

 (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)
 

גם תפריט היינות שם מרשים בהחלט, והוא כולל מגוון יינות לבנים ואדומים שמיוצרים כולם בסלובניה. ואגב, אנה רוס, שזכתה השנה בתואר השפית הטובה ביותר בעולם, עבדה במסעדה הזו בעברה, וגם כיום היא מגיעה לשם מפעם לפעם. זהו בהחלט מקום ששווה ביקור אם אתם רוצים להתפנק כמו שצריך.   

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

ובכלל, בסלובניה יש תרבות קולינרית עשירה למדי. בין המנות הפופולריות שם אפשר למצוא את מאפה השטרוקלי (štruklji) שממולא בבשר, תפוחי אדמה וירקות; ז'גאנצ'י (žganci) - תבשיל חיטה או כוסמת שמוגש בדרך כלל כתוספת לבשר או לדג; ופוטיצ'ה (Potica) - עוגת שמרים במילוי אגוזים, פירות, גבינה או שוקולד. וכמובן, סוגים שונים של גבינות ונקניקים מקומיים כמו בשאר מדינות אירופה.

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)
  

דרום-מערבית ללובליאנה שוכנת טירת פרדיימה (Predjama), אטרקציית חובה לכל מי שמגיע לסלובניה. הטירה שקועה בתוך סלע ויש לה מערה סודית. משם המשיכו למערת פוסטוינה (Postojna) - אחת ממערות הנטיפים המפורסמות בסלובניה, ויש שם לא מעט כאלו.   

טירת פרדיימה (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
טירת פרדיימה(צילום: אופיר האוזמן)

המערה והטירה ודאי יעוררו בכם רעב, ובדיוק בשל כך הקימו הסלובנים במקום שלל חנויות מזון מהיר כמו המבורגריות, פיצריות וכדומה. מי שמחפשים משהו פנסי יותר מוזמנים לשבת במסעדת Dvorec, שבה יגישו לכם פסטה ברוטב שמנת, בקר ברוטב פטריות לצד תפוחי אדמה אפויים, מרק דלעת עם קרם פרש ועוגת פטל עם רוטב אדום מתקתק והרבה אבקת סוכר.   

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

 

אוכלים קש

העובדה שסלובניה קטנה יחסית למדינות אירופה אחרות מאפשרת לבקר בכולה בזמן קצר יחסית. אז לאלו מכם שמאסו באורבניות ומחפשים הרפתקאות נוספות, מומלץ לנסוע לאזור הגובל עם טריאסט שבאיטליה, לחוות ליפיצה שליד העיירה וויפאבה - חוות סוסים שנוסדה ב-1580. בין היתר מגדלים שם את הסוס הליפיצאני הלבן המפורסם. 

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)
 

אומנם לא תוכלו לקבל שיעורי רכיבה בחווה, אך אם אתם רוכבים מנוסים - תוכלו לשכור את הסוסים לרכיבה של כמה שעות באזור, או לחלופין לשבת בכרכרה ולתת לסוס להוביל אתכם ברחבי החווה. אל תשכחו לקנות ביציאה מהחווה ערמונים קלויים שמתפצחים בפה.

 (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)
 

את האווירה הכפרית תוכלו לשדרג בארוחה לא רעה בכלל במסעדת Krasna, שנמצאת לא הרחק מאזור וויפאבה. תוכלו ליהנות שם מבשר אייל על ארטישוק ירושלמי או מרביולי במילוי גבינת עזים על דלעת וקרם ברולה עם פירות יער לקינוח. המסעדה, אגב, ממוקמת במלון בוטיק אינטימי וחביב להפליא. החדרים בנויים מעץ ומותאמים במיוחד לזוגות.

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)
 

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

 

לילה בחווה

צפו: כך חוגגים בסלובניה 
 

מגבול איטליה היישר אל גבול הונגריה: חוות פירבאס (Firbas), שממוקמת בכפר צ'רבנצ'ק (Cerkvenjak), היא המקום המושלם למשפחות עם ילדים או למי שמעוניינים לספוג את האווירה הכפרית של אירופה. את החווה מנהלים בני משפחה אחת - האם מבשלת, האב מטפל בחיות ובענייני החווה, והבן דואג לכל ענייני המנהלה, כלומר למבקרים שמגיעים למקום.

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

החווה עצמה טובלת בירק, ומגדלים בה פרות, חזירים, ארנבים ועזים. יש בה חדר אוכל גדול, שבו פינת משחק לילדים הקטנים, וחדרים לאורחי המקום. רוב החדרים גדולים ומתאימים לזוג או למשפחה, והאמיצים מוזמנים לישון באוהל שממוקם בחוץ או על ערימת חציר בעליית הגג (!). אפשר לטייל בטרקטור ברחבי האזור, לנסוע על אופניים שהחווה מספקת או לצאת לטיול רגלי.

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)
  

בנוגע לאוכל - לא תצטרכו לדאוג יותר מדי. החווה מספקת עבורכם כל מה שתצטרכו, הכול תוצרת מקומית ואורגנית לחלוטין. בארוחת הבוקר תקבלו קרפים מלוחים, שומן חזיר, ריבות, חמאה, כמה סוגי לחם, חביתה מכל סוג שתרצו, קפה ומיץ פירות. בערב אוכלים ארוחת שרינג (מנות חלוקה) - מרק ירקות עם אטריות שאם המשפחה הכינה במו ידיה, בשר מבושל לצד תפוחי אדמה מבושלים ותבשיל כוסמת, סלט ירקות טרי ועוגת פרי לקינוח. והשוס - מחיר לחדר ללילה עם ארוחת בוקר מתחיל ב-30 אירו, או ב-40 אירו ללילה באוהל וארוחת בוקר.

 (צילום: אופיר האוזמן) (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

ואם אתם כבר באזור - אל תשכחו לבקר גם במריבור, העיר השנייה בגודלה בסלובניה - עיר תרבות משופעת בברים מגניבים למדי, מסעדות נחמדות ומוזיאון יין עתיק (The Old Vine house), שבכניסה אליו ניצבת גפן בת כ-400 שנה. במוזיאון מוצגת סקירה של תרבות היין וגידול הגפנים בסלובניה, בפרט באזור מריבור והרי פוחוריה (Pohorje) המקיפים אותה. אפשר לטעום שם שלל סוגי יין ואף לרכוש אותם (ולחובבי היין הלבן - מרבית היינות המיוצרים כאן הם לבנים).

 

כתובות של המסעדות:

  • BLED TOURIST ASSOCIATION, Cesta svobode 10, 4260 Bled
  • Dvorec, Jamska cesta 30,‪ Postojna‬ 6230‎‪
  • Gustilna na Grado, Grajska planota 1, 1000 Ljubljana
  • Krasna, Lokev 78, 6219 Lokev
  • The Old Vine house, Vojašniška 8, 2000 Maribor

 

הכתבת הייתה אורחת לשכת התיירות של סלובניה וחברת אדריה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות משרד התיירות של בלד
עוגת קרם שניט סלובנית
צילום: באדיבות משרד התיירות של בלד
מומלצים