שתף קטע נבחר

"תקפו אותך אישית": נשיאת העליון נאור פרשה בדמעות

בטקס מרגש פרשה מרים נאור, שופטת העליון האחרונה שנולדה לפני קום המדינה. "למרבה הצער, המתקפות על העליון לא נחסכו ממך", אמרה מחליפתה, אסתר חיות. נאור: "לא להתייחס לעצמאות השיפוטית כמובנת מאליה". שקד: "תמיד ידעתי שמניעייך טהורים"

 

 

סוף עידן. נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, מסיימת הבוקר (יום ה') את תפקידה במערכת המשפטית אחרי קרוב ל-38 שנים - מתוכן 17 כשופטת בבית המשפט העליון. נאור בת ה-70, שופטת העליון האחרונה שנולדה לפני קום המדינה, אישררה בפתיחת הטקס את פסק הדין שמתיר פתיחת מרכולים ומתחמי בילוי בשבת בתל-אביב. במהלך נאומי הפרידה ממנה התקשתה נאור להסתיר את התרגשותה ואף מחתה דמעה.

 

לקריאת פסק הדין המלא בסוגיית המרכולים - לחצו כאן

 

"גם היום, בחלוף העשורים ולאחר שעברתי בכל הערכאות, אני מברכת בלבי על שדרכי הובילה אותי אל השפיטה", אמרה נאור הנרגשת בנאומה. "כשהצהרתי אמונים למדינת ישראל ולחוקיה, קיבלתי למשמורת בחיל וברעדה, ביראה ובאהבה, את לפיד בית המשפט העליון. התחייבתי לשמור על מערכת בית המשפט – על עצמאותה, על אי התלות של השופטים, על הכרעות ענייניות ועשיית צדק".

נאור הנרגשת במהלך הטקס (צילום: יונתן זינדל/פלאש90) (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
נאור הנרגשת במהלך הטקס(צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

 (צילום: אורן בן חקון) (צילום: אורן בן חקון)
(צילום: אורן בן חקון)

עם מחליפתה חיות (צילום: אורן בן חקון) (צילום: אורן בן חקון)
עם מחליפתה חיות(צילום: אורן בן חקון)

"אני מאמינה כי בשבתו של השופט על כס השיפוט הוא אינו מבקש להנחיל ואסור לו להנחיל את תפיסת עולמו וערכיו. אנחנו מכבדים את הכנסת, אבל על רשויות השלטון האחרות לכבד את עצמאותו של בית המשפט ואת חובתו להגן על מיעוטים", הוסיפה נאור.

 

"מדינת ישראל יכולה להתגאות בעצמאות שופטיה, שאין עליהם מורא זולת מוראו של הדין. אולם אין להתייחס לעצמאות השיפוטית כאל דבר מובטח וברור מאליו; עלינו לשמור עליה. אם לא נגן על הדמוקרטיה, הדמוקרטיה לא תגן עלינו", סיכמה.

 

הטקס נערך במעמד שרת המשפטים ח"כ איילת שקד, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט והשופטת אסתר חיות, שאחה"צ תיכנס לנעליה של נאור ותושבע לנשיאת העליון - תפקיד שבו היא צפויה לכהן בשש השנים הקרובות. לאחר פסק הדין בנושא המרכולים עברה נאור לפסק הדין בערעורו של רועי מור יוסף, חייל שהודה בשימוש לא חוקי בסם מסוג "נייס גאי", ובמקרה זה החליטו שופטי העליון לזכותו פה אחד.

 

"כשפורסמה כניסתי למשרד המשפטים הזהירו אות שהמערכת המשפטית תעשה לי חיים קשים. הזהירו אותי שמאבקי שרי משפטים קודמים עם נשיאי בית המשפט העליון יהיו כאין וכאפס לעומת המצפה לי. המליצו לי לנשום עמוק ולהגיע לבית הזה מלאת רוח קרב. אז אמרו. על אף פער הגילאים, כבר בפגישתנו הראשונה הרגשתי כאילו אנו חברות ותיקות", פנתה השרה שקד לנאור בנאומה. "העבודה איתך הייתה מהנה, פוריה ומכבדת. אין זה סוד שהיו לנו לא מעט מחלוקות, אך ידענו להתעלות ולנהל אותו בדרך טובה ומכבדת למען עם ישראל ומדינת ישראל", הוסיפה.

 

 

על פסיקותיה של נאור אמרה שרת המשפטים: "לעיתים הסכמתי עם פסקי דינך ולעיתים לחלוטין לא, אך תמיד ידעתי שמניעייך טהורים וזוהי התוצאה המשפטית הנכונה ביותר בעינייך. ניסיון לאפיין את פסיקתך ייתקל בקשיים. יהיה זה בלתי אפשרי לקטלג את דרכך המשפטית לתבניות צרות. לכל תיק שהונח לפתחך הגעת בדעה נקיה, בראש פתוח, וכדברי מאמנך מישאל חשין זכרו לברכה – לא הנחת אבן אחת בלי שהפכת אותה וניקית אותה מכל ביצי הנחשים שתחתיה".

 

"הקדשת חלק מרכזי ומשמעותי מחייך לבית המשפט - במסירות ומתוך תחושת שליחות עמוקה", אמר היועמ"ש אביחי מנדלבליט. "ראית בכל תיק עולם ומלואו ועשית כל שביכולתך כדי להביא לצדק, כדי לשמור על זכויות האדם ולקדם אותן וכדי להגן על הדמוקרטיה ועל שלטון החוק. את מותירה אחריך פסיקה ענפה, בכל תחומי המשפט. נדבך נוסף במסורת המשפטית הישראלית".

 

איילת שקד טקס פרישת מרים נאור נשיאת בית המשפט העליון (צילום: לע
שרת המשפטים שקד והיועמ"ש מנדלבליט(צילום: לע"מ)

"פסקי דין שהם אות ומופת לניתוח משפטי אנליטי וסדור, שנסמך על עובדות, על מחויבות לכללים המשפטיים, על הבנה של מציאות מורכבת, על שכל ישר ועל רגישות רבה. בפסיקותיך תרמת תרומה ייחודית להגנה על טוהר המידות ולמלחמה בשחיתות, לחיזוק הערכים הדמוקרטיים וזכויות האדם, להתמודדות עם סוגיות של דת ומדינה, לפיתוח דינים חדשים".

 

היועמ"ש הוסיף: "שפטת תמיד תוך בחינת מכלול השיקולים הנוגעים לעניין ולאחר מלאכת של עריכת איזונים מורכבת, במומחיות מעוררת השתאות, ותוך שמירת כבודם של המתדיינים בפנייך".

איילת שקד טקס פרישת מרים נאור נשיאת בית המשפט העליון (צילום: לע
"כבר בפגישתנו הראשונה הרגשתי שאנחנו חברות ותיקות"(צילום: לע"מ)

"לא פעם נשכת שפתיים ולא התנצחת עם המתקיפים אותך"

הנשיאה הנכנסת חיות אמרה בנאומה: "נקשרה נפשי בנפשה של נאור ונרקמה חברות קרובה ואמיצה. רבות עוד ידובר על פסקי הדין הרבים של נאור בכל תחומי המשפט. למרבה הצער, ההתקפות על בית המשפט העליון לא נחסכו ממך באופן אישי. ראיתי אותך לא פעם נושכת שפתיים ולא מתנצחת עם התוקפים. בהתנהלות זאת הדגמת מעלה גדולה".

 

"התמודדת עם האתגרים בגבורה ובכבוד, בדרכך הממלכתית והצנועה", הוסיפה חיות. "התנהלותך כשופטת וכנשיאה היא בעיני דוגמא ומופת להתנהגות ראויה של משרת ציבור. אין לנו כמשרתי ציבור כוח או שררה. לנגד עינינו השמירה על שלטון החוק ועקרונות היסוד של דמוקרטיה פרלמנטרית. נמלא אותה ללא מורא וללא משוא פנים".

 

נאור החלה את דרכה כבר בשנת 1980 כאשר נבחרה לשופטת בבית משפט השלום בירושלים, והגיעה עד לתפקיד המרכזי ביותר במערכת המשפט הישראלית. במהלך כהונתה בכל ערכאות השיפוט חתומה נאור על כמה מפסקי הדין המשמעותיים ביותר שהיו בארץ.

 

משה כחלון טקס פרישת מרים נאור נשיאת בית המשפט העליון (צילום: לע
גם שר האוצר משה כחלון נכח בטקס(צילום: לע"מ)

כך, למשל, פסק הדין שלה בנושא החוק למניעת הסתננות שקבע כי שהייה של מבקשי מקלט במשך 20 חודשים במתקן חולות היא לא מידתית ויש לבטל את החוק. בפסק דין נוסף שהיה לאחרונה בנושא מסתננים ומבקשי מקלט, קבעה נאור כי אסור להחזיק במתקני כליאה מסתננים שמסרבים להיות מגורשים למדינה שלישית.

 

אחת הפסיקות החשובות והאחרונות של נאור היא פסק הדין בנושא גיוס תלמידי הישיבות, שבו קבעה נאור כי ההסדר שפוטר בני ישיבות מגיוס הוא מפלה ויש לבטלו.

 

נאור עסקה גם לא מעט בנושאי דת ומדינה וקבעה בפסק דין תקדימי כי התנאי להכרה בגיור שנערך בחו"ל הוא שהגיור נערך בקהילה יהודית מוכרת ולאו דווקא על ידי קהילה אורתודוקסית.

 

נאור ישבה גם בהרכב השופטים בערעור של נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, שהורשע באונס. נאור התייחסה למעמדו של קצב ואמרה כי "כולם שווים בפני החוק. כל בני האדם שווים בפני המשפט ובפני השופט. גדול כקטן. עשיר כעני. מכובד כפשוט. עת עומדים הם בפני השופט, עירומים הם כביום היוולדם. כולם שווים בין שווים".

 

 

"מרים נאור המשיכה פחות או יותר בקו של קודמיה, אבל בסך הכול יש איזושהי תחושה בבית המשפט העליון של אי נחת", אמר שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן לאולפן ynet. "בתקופת כהונתה שני שופטי בית המשפט העליון הודיעו על התפטרותם – וזה דבר שלא זכור בהיסטוריה של בית המשפט. כאשר בית המשפט העליון סובל מצד אחד מעודף של עבודה שהוא אינו מסוגל להתמודד איתה, ומהצד השני יש ירידה במעמדו הציבורי, יש צורך בחשיבה מחודשת במספר נושאים".

 

פרופ' פרידמן הוסיף וטען כי "ברגע שבית המשפט פתח את שעריו לכל מי שרוצה לבוא, עוסק בכל נושא שעולה, ואיבד את היכולת שהייתה לו בעבר לסנן את התיקים, המצב נעשה מאוד לא נוח. הדבר הזה גם גרר כמובן אי הסכמה - גם עם הרשות המבצעת וגם עם הרשות המחוקקת. כשישנה אי הסכמה לגבי היקף תפקידו של ביהמ"ש והיקף הנושאים שהוא עוסק בהם, אז זה מכביד. אין לי ספק שיש צורך בשינוי כלשהו ואני מקווה שהדבר ייעשה ושייעשה בדרך שקטה, נכונה ותוך הבנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן בן חקון
מרים נאור, הבוקר
צילום: אורן בן חקון
מומלצים