שתף קטע נבחר

עינויים ותנאים תת-אנושיים: תמונות חדשות של מחנות "החינוך מחדש" בצפון קוריאה

דו"ח אמריקני חושף תמונות לוויין של מערכת ה"גולאג" שאליה נשלחים אזרחים שהתבטאו נגד המשטר או הורשעו בעבירות זניחות. המשטר קורא לזה מחנות "חינוך מחדש", אך הדו"ח מציג שמדובר במתקני כליאה "קלאסיים" שבהם מענים אסירים שנתונים לעבודות פרך מסוכנות בתנאי רעב

תמונות הלוויין של מחנות "החינוך מחדש", מתוך הדו"ח החדש ()
תמונות הלוויין של מחנות "החינוך מחדש", מתוך הדו"ח החדש

היחס האכזרי של המשטר בצפון קוריאה כלפי אסירים פוליטיים והעינויים המחרידים שהאסירים סופגים מתועדים היטב כבר שנים ארוכות. אך דו"ח חדש של ארגון אמריקני החוקר את זכויות האדם בדיקטטורה המבודדת המתפרסם היום (ה'), המבוסס על תמונות לוויין, חושף גם את הרשת הנרחבת של מחנות "החינוך מחדש" שאליהם נשלחים אסירים שהורשעו בעבירות פחות חמורות בחוק העונשין של פיונגיאנג – ועוברים גם הם התעללות ועבודה בכפייה בתנאים תת-אנושיים.

 

ב"וושינגטון פוסט" דווח עם פרסום הדו"ח של ארגון Committee for Human Rights in North Korea כי המחנות האלה, שמכונים בדו"ח "רשת הגולאג", פרוסים ברחבי המדינה, הן בפרברי ערים והן במתחמי ענק בהרים מרוחקים, ותמונות הלוויין החדשות מציגות עדויות חדשות של כ-20 מהם. התנאים במחנות חמורים ביותר, אך לאסירים בהם, בניגוד לאסירים פוליטיים, עדיין יש אפשרות להשתחרר ביום מן הימים. עוד הסבירו בעיתון האמריקני כי המחנות מנוהלים על ידי המשרד לביטחון הפנים ואינם מנוהלים על ידי המשטרה החשאית, שאחראית למערכת הכליאה של אסירים פוליטיים.

מתוך הדו"ח: תמונת לוויין של מחנה מספר 12 בהואריונג שבצפון המדינה. ככל הנראה מוחזקים בו כ-2,000 אזרחים שניסו לברוח ()
מתוך הדו"ח: תמונת לוויין של מחנה מספר 12 בהואריונג שבצפון המדינה. ככל הנראה מוחזקים בו כ-2,000 אזרחים שניסו לברוח

מחנה מספר 1 בקאצ'ון ()
מחנה מספר 1 בקאצ'ון

מחברי הדו"ח טוענים כי בעוד העולם מתעסק - במיוחד בחודשים האחרונים - באיום הגרעיני מצד משטרו של קים ג'ונג און, תושבי המדינה ה"רגילים" סובלים מהפרות של זכויותיהם הבסיסיות מדי יום. "גורלם של הצפון-קוריאנים הכלואים המערכות ה'גולאג' האלה צריך להיות בראש מעייניה של הקהילה הבינלאומית", מסרו המחברים. "הרבה מהאנשים במתקנים האלה נמצאים שם בשל עבירות שלא ייחשבו בכלל לעבירות במדינות אחרות".

 

אסירים במחנות ה"חינוך מחדש" נאלצים לעבוד בפרך, למשל במכרות מסוכנים, ובתנאי רעב. אנשים ש"הורשעו בפשעים כלכליים חמורים" - למשל הרוויחו "יותר מדי" כסף - עלולים להישלח למחנות האלה, וכמוהם גם אזרחים שניסו לברוח מצפון קוריאה ונתפסו.

מפה של מחנה מספר 18 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפה של מחנה מספר 18(צילום: רויטרס)
 

בפברואר 2014 פרסמה ועדת חקירה עצמאית של האו"ם דו"ח חמור ביותר על זכויות האדם בצפון קוריאה, שבו נטען כי מפקדים בכירים בכוחות הביטחון של המדינה וייתכן שגם המנהיג העליון קים צריכים לעמוד למשפט בינלאומי משום שהורו על עינויים שיטתיים, הרעבה והרג המוני שגובל ברצח עם. דו"ח החקירה העצמאי, שגודלו כגודל ספר טלפונים, פירט על מעשי זוועה רבים ובהם רצח, עינויים, אונס, חטיפות, שעבוד, הרעבה והוצאות להורג.

 

כמה חודשים לאחר מכן הודתה לראשונה צפון קוריאה שבמדינה פועלים מחנות עבודה. גורם במשרד החוץ של צפון קוריאה הסביר בתדרוך במטה האו"ם כי לארצו יש מחנות "שיקום באמצעות עבודה". הבכיר טען כי לא מדובר ב"מתקני כליאה" אלא במחנות "שבהם אנשים משתקמים באמצעות המנטליות שלהם ובבחינת העוולות שלהם". לדבריו, מחנות "חינוך מחדש" שכאלה מיועדים לעבריינים ורק לאסירים פוליטיים מעטים. רוב האסירים הפוליטיים מוחזקים כאמור במערכת נוקשה יותר של מחנות.

 

תת-תזונה, עבודה בכפייה וגזים רעילים

בעבר כבר דווח על חקירות ועינויים קשים ביותר במחנות "החינוך מחדש", שאסירים רבים מגיעים אליהם בעקבות הפגנות נגד המשטר או התבטאויות נגדו. אסירים פוליטיים נשלחים למאסר לצמיתות, עונש שמוטל הרבה פעמים גם על שלושה דורות נוספים במשפחותיהם.

 

צפון קוריאה מסרבת שוב ושוב להכנסת מפקחים חיצוניים לאותם מחנות שהיא מכנה "חינוך מחדש". אך תמונות הלוויין שמתפרסמות כעת בדו"ח החדש עוקפות את מאמציה של פיונגיאנג להסתיר את מערכת המחנות.

מחנה העבודה 11 במחוז צ'ונגסאן במערב המדינה. כ-3,000 אסירים מוחזקים במקום ()
מחנה העבודה 11 במחוז צ'ונגסאן במערב המדינה. כ-3,000 אסירים מוחזקים במקום

מחנה מספר 4, כנראה הגדול ביותר, שבו 7,000 אסירים ()
מחנה מספר 4, כנראה הגדול ביותר, שבו 7,000 אסירים
  

 

 

ב"וושינגטון פוסט" הוסבר כי התמונות חושפות מאפיינים מובהקים של מחנות כליאה: הם מוקפים מחסומים ביטחוניים, חומות גבוהים וגדרות תיל, ויש בהם מגדלי שמירה, מעונות וחדרי עבודה או מכרות בקרבתם.

 

בדו"ח מפורט למשל במקרה של מחנה העבודה מספר 1 בקאצ'ון שבצפון המדינה, מהמחנות הוותיקים ביותר, כי ניתן בקלות לזהות אותו כמתקן כליאה רחב-ממדים. במחנה הזה ככל הנראה מוחזקים 6,000 אסירים, בהם 2,000 נשים, שנכפה עליהם לעבוד בייצור נעלי וחגורות עור – עבודה שנחשבת מסוכנת מאוד בשל הרעילות של הדבקים שמשתמשים בהם.

 

מחנה מספר 4, בפרברי הבירה פיונגיאנג, ממוקם ליד מחצבת אבן גדולה, וניתן לראות מסוע להובלת סלעי גיר שמחבר בין המקומות. האסירים נשלחים לחצוב בסלע בעוד אחרים מעמיסים את האבנים, כך לפי עדויות שמתפרסמות בדו"ח.

 

בכל המחנות מדווח על תנאי היגיינה מחפירים ומנות מזון לא מספיקות – תנאים שמובילים לשיעורי מוות גבוהים מחולי ומתת-תזונה.

 

לפי התמונות החדשות שמתפרסמות, נראה גם כי המשטר הצפון-קוריאני בונה מחנות עבודה חדשים בקרבת מחנה מספר 14, המיועד לאסירים פוליטיים, במרכז המדינה. תמונות הלוויין חושפות אזור מסוגר בגודל 9 קמ"ר עם מחסומים וגדרות. בדו"ח נטען כי המחנה ככל הנראה החל להיבנות בעשר השנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד המחנות הוותיקים במדינה. מחנה מספר 1 בקאצ'ון
מומלצים