שתף קטע נבחר

סיור קולינרי בוואדי ניסנאס ובעיר התחתית בחיפה

חוץ מהחומוס הכי טוב בארץ, מצאנו בוואדי ניסנאס ובעיר התחתית בחיפה כמה מסעדות ודוכני אוכל שכדאי לפנות בשבילם יום שלם, ולהגיע עם הרבה תיאבון ורצון להכיר קולינריה מעולם אחר: יצאנו לסיור קולינרי משובח בחיפה

 

חיפה היא עיר נמל פעילה, שנראית ומתפקדת כמו כל עיר נמל אירופאית אחרת – יש בה את העיר התחתית שקרובה לנמל, ויש בה את כל שאר האזורים האחרים. ומה רוצים המלחים כשהם עוגנים בחוף? ברים, מועדונים ואוכל.

עיר תוססת, חיפה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עיר תוססת, חיפה(צילום: ירון ברנר)
חיפה תוססת ביום ותוססת בערב, לצד התרבות שהעיר יודעת לייצר - התיאטרון, מוזיאון המדע, מוזיאון חיל הים ועוד, יש בחיפה תרבות נוספת שהיא הקולינריה - תרבות בת עשרות שנים.

החומוס הכי טוב בארץ נמצא בכלל אצל אבו מרון בחיפה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
החומוס הכי טוב בארץ נמצא בכלל אצל אבו מרון בחיפה(צילום: ירון ברנר)

תושבי מרכז הארץ, שמשוכנעים שתל אביב היא העיר שחיה 24 שעות ויש בה הכל – כדאי שתדעו שבחיפה תמצאו קולינריה מקורית וטעימה. אתם יכולים להשאיר את האוטו ברכבת צפון, לעלות על רכבת ואחרי שעה לרדת בתחנה של העיר התחתית.

מנה של פלאפל אצל ג'ורג'. תחנת חובה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מנה של פלאפל אצל ג'ורג'. תחנת חובה(צילום: ירון ברנר)
 

לחיפה כדאי להגיע בימי שני עד שבת (כולל), להתחיל את הסיור בוואדי ניסנאס לקנות ירקות בלאדי, לפגוש חנויות קפה ומעדניות אותנטיות, ולהמשיך עם פלאפל ואוכל רחוב מדהים. בימי שבת אפשר להגיע לשוק הפשפשים ומשם להמשיך בסיור קולינרי חזרה לעיר התחתית. אם רוצים לדגום הכל צריך להגיע בצום מלא, כמו לבדיקות דם.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אפשר להתחיל אצל אבו מרון עם חומוס, להמשיך להפסקת עשר בבורקס העגלה של בכר, לאכול צהריים בקפה גלידה או בדולפין (שהוא היחידי שלא נמצא ממש בתחום העיר התחתית או הוואדי, אבל לא יכולנו להשמיט אותו מהרשימה), להמשיך לקפה של חמש בקונדיטוריה שני, ואת הערב לשמור למעיין הבירה. בין לבין חובה לתקתק חצי מנה של פלאפל בפיתה אצל ג'ורג' וחצי פיתה של קבב אצל יעקב בשוק הטורקי. זהו, אתם מסודרים.

מעיין הבירה: חוויה שצריך לפנות בשבילה חצי יום (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מעיין הבירה: חוויה שצריך לפנות בשבילה חצי יום(צילום: ירון ברנר)
 

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

אוכל בולגרי ביפו

סיור קולינרי באור יהודה

סיור קולינרי בשוק רמלה

  

אבו מרון

החומוס של מרון מטורף. לדעתי זה החומוס הכי טעים בישראל, בלי תחרות בכלל. מרון הקים את החומוס בשנת 1969 ונתן מושגים חדשים וכבוד לאותו גרגר עגול. מרון משתמש רק בחומוס מקומי שגדל בצפון.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
מרון והגרגירים שלו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מרון והגרגירים שלו(צילום: ירון ברנר)

מרון יודע לקנות גרגר מקומי עונתי, הוא בורר אותם אחד אחד, ואז לפנות מניח סירים ענקיים על הכיריים, שמבעבעים על להבה נמוכה. החומוס נשמר חם, וכשמגיעים הלקוחות מכינים את החומוס על המקום. מאותו גרגר חומוס הוא גם מכין משאוושה, מחלוטה (פול, גרגירי חומוס וטחינה) ובאדונוסיה (טחינה עם כמות עצומה של פטרוזיליה). חוץ מזה יש אצלו גם תבשיל של בורגול חם עם עגבניות מבושלות (מנה משגעת לבוקר חורפי), חציל בלאדי חם עם טחינה, סלט ירקות עם מלא ירק, צ'יפס כמו שצריך, חומוס עם בשר טלה וחומוס עם עוף.

אוכל אמיתי של פלאחים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אוכל אמיתי של פלאחים(צילום: ירון ברנר)
 

את כל זה אתם פוגשים במקום הכי אותנטי שבחיפה, מתחת למסגד של הוואקפ, בפאתי שוק הפשפשים וואדי סליב. הניקיון למופת, האוכל טעים ומשביע. אוכל אמיתי של פאלאחים.

 

קיבוץ גלויות 1 חיפה, 054-6312575, ראשון-שבת 16:30-8:30  

 

 

פלאפל ג'ורג'

ג'ורג' אבו שקארה הוא בן למשפחת "פלאפל הזקנים" המקורי, והיה אמור להיות ממשיך דרכם. אבל הוא החליט אחרת, ולפני כ-30 שנה מכר את העסק (לאנשים שעד היום מפעילים את פלאפל הזקנים בוואדי) ונסע לארצות הברית.

ג'ורג' והפלאפל שלו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ג'ורג' והפלאפל שלו(צילום: ירון ברנר)
כשחזר לארץ אחרי שלוש שנים התחיל לעבוד כקבלן שיפוצים, אבל לשמחתנו הכדור המיוחד עם הטעם הנפלא שידע לעשות לא נתן לו מנוח, ולפני כ-13 שנים הקים בפינת יוחנן הקדו וחורי חנות פלאפל, שאותה הוא מנהל בעזרת בנו ובתו.

נצר ל"פלאפל הזקנים" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נצר ל"פלאפל הזקנים"(צילום: ירון ברנר)
 

הכדורים של ג'ורג' בטעם אלוהי. הכדור נכנס לשמן רק בזמן ההזמנה, והפיתה מושלמת – לא נקרעת ולא נוזלת ממנה טחינה. הסלטים טריים, סלט העגבניות עם הפלפל החריף מושלם, התערובת של הכדור מיוחדת והמקום נקי למופת. השירות משפחתי ומחויך, ובשבילי זה המקום המושלם לפלאפל.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

יוחנן הקדוש 26 ואדי ניסנאס חיפה, 050-5292089, שני-שבת 17:00-7:00

 

מעיין הבירה

אם היו צריכים לבחור בחיפה ראש עיר על פי כישוריו הקולינרים אז ראובן מאיר, הבעלים של "מעיין הבירה", היה ראש העיר עד סוף ימי חייו. ראובן הוא האדם שעם מפעל חייו שירש מהוריו, ובעזרת בנו ובנותיו, נתן חיים חדשים לעיר התחתית בחיפה, ובזכותו מגיעים תיירים מכל קצוות הארץ לחוויה שנקראת "מעיין הבירה".

 

בימי שלישי וחמישי בערב רחוב נתנזון הופך למדרחוב, ראובן מוציא החוצה שולחנות וכיסאות, התזמורת מתנגנת, הבירה נשפכת עד לים והקוסטיצות מעלות ריח של שום עד לכרמל.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
מעיין הבירה: מבחוץ ומבפנים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מעיין הבירה: מבחוץ ומבפנים(צילום: ירון ברנר)

המקום נפתח ב-1950 על ידי נחום ושרה מאיר כאיטליז ומפעל לייצור נקניקים. ב-1962 נפרד נחום משותפו ובחזית המפעל, היכן שהמסעדה קיימת היום, הקים בית מרזח עם אוכל בסגנון מזרח אירופאי ושתייה כיד המלך.

 

בימים של אמצע השבוע הלקוחות שעבדו בסביבה יכלו להביא איתם לשם את האוכל מהבית ולשתות שם את הבירה או את השפריץ. בנו ראובן ונכדו שלומי, שלמד מהסבם את רזי הבישול והתעלה על אביו, מנצח על המטבח, ושלוש הבנות – שמרית, שירן ושון – עוזרות בניהול.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אוכל ושתייה כיד המלך, "מעיין הבירה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אוכל ושתייה כיד המלך, "מעיין הבירה"(צילום: ירון ברנר)
 

המקום מגיש אוכל יהודי מזרח אירופאי. קשה בפעם אחת לדגום את כל האוכל ולהבין את האווירה, ומומלץ להגיע מספר פעמים עד שמבינים את הקטע. אסור לפספס את הקרפעלך גם המטוגנים וגם המבושלים, את הרגל הקרושה, הסלט הכבד הקצוץ, הקישקע, את הקוסטיצה המפורסמת ואת הבשרים המבושלים בבישול ארוך בציר בשר עמוק.

 

נתנזון 4 חיפה, 04-8623193, ראשון, שני, רביעי ושישי 17:00-10:00, שלישי וחמישי 23:00-10:00 

 

קבב יעקב

באחת הפינות באזור שבעבר שכן שוק הטורקים התוסס והמיוחד בחיפה, נמצאת כבר משנת 1976 אחת השיפודיות הטעימות המעניינות בארץ, שהקים יעקב איטח, שגם חתום על כל שיפוד ושיפוד.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אפשר לאכול בפיתה או בצלחת חד פעמית. אסור לפספס את הקבבים, חלקי הפנים, הפרגיות והסטייקים. הכל נעשה על גריל פחמים במחיר סביר ובשירות מהיר ואדיב.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

משה אהרון 10 חיפה, 04-8640885, ראשון-חמישי 17:00-9:00 (כשר)

   

קפה גלידה יונק

מקום מסורתי ואותנטי. יש רומנים שטוענים כי העדה נכחדת, ואני טוען כי גם המסעדות הרומניות נכחדות. אבל לשמחתי יש את "קפה גלידה", שהוא אחד המקומות שחייבים לשמר.

אוכל לנשמה, "קפה גלידה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אוכל לנשמה, "קפה גלידה"(צילום: ירון ברנר)
המקום הוקם על ידי יהודה (יונק) ויוכבד מילשטיין בשנת 1948 שעלו מפולין והקימו שם מפעל לגלידה וקרטיבים. בחלק האחורי של המסעדה אוכלס המקום על ידי עולים יוצאי רומניה שהפעילו גריל בשרים ועישנו בשר.

חוט שידרה. למביני עניין בלבד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
חוט שידרה. למביני עניין בלבד(צילום: ירון ברנר)

עם הזמן הבין יהודה שאת מפעלי הגלידה הקטנים בולעים המפעלים הגדולים, ובמקביל הביקוש לבשר ולאירוח גדל. יהודה התחיל לשים דגש על האוכל, והמשיך בעצם את מה שלמד מהרומנים.

מסעדה רומנית נהדרת, "קפה גלידה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מסעדה רומנית נהדרת, "קפה גלידה"(צילום: ירון ברנר)
עם פטירתו באמצע שנות ה-80, חתנו אריה חישב מסלול מחדש והחל לתפעל את המסעדה, ומיצב אותה כאחת מהמסעדות הרומניות הטובות והאותנטיות שעדיין קיימות בארץ. יש שם מגוון סלטים, בשרים והתוספות, שכמעט כולן מהמטבח הרומני. אסור לוותר על הקבב המדהים, הסטייק הלבן, האיקרה, החצילים, החמוצים והכבושים, הרגל הקרושה וכמובן מרק הצ'ורבה. כל זה במחירים סבירים שתושבי המרכז לא מכירים ביחס לכמות ולאיכות.

קפה גלידה - היה בעבר מפעל לייצור גלידה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
קפה גלידה - היה בעבר מפעל לייצור גלידה(צילום: ירון ברנר)
 

קיבוץ גלויות 23 חיפה, 04-8667929, שני-חמישי 22:00-11:30, שישי 17:00-11:30, שבת 18:00-11:30

 

בורקס בכר העגלה

אחד המקומות שזכורים לי מהילדות שלי בצפון. חוץ מהג'ינסים המוברחים ונעלי אדידס רום, זכורה לי העגלה שעמדה תמיד באותו מקום עם הבורקס המדהימים האלה, בלי טיפת מרגרינה, שחוממו באמצעות גחלים שהונחו בתוך גריל שהונח בתוך עגלה. המקום הוקם בשנות ה-50 על ידי יהושוע בכר שעלה מאיסטנבול טורקיה שהחל לייצר ולמכור לקהל את מה שידע לעשות.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

בשעות הבוקר המוקדמות הם היו אופים את הבורקס בתנור, ולאחר מכן הורידו אותו בארגזים לעגלה שעד היום ממשיכה לעבוד על גחלים. נכדיו שמשמרים את המסורת, כמעט באותה הכתובת, עם אותו בורקס, אותו הבצק ואותם הטעמים – תרד, גינה, תפוח אדמה, פטריות וגם - מנה של בורקס ריק.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

העצמאות 37 חיפה, 052-8696138, ראשון-חמישי 18:00-7:00, שישי 14:00-7:00 (כשר)

 

האחים סבאח

האיטליז נפתח בשנת 1973 על ידי מוסטפא סבאח והילדים שלו - עטאף ומארוון. המקום משמש למכירה קמעונאית, ומשרת מקבץ מסעדות ובתי עסק בחיפה והצפון. המקום מתמחה בבשר עגל עם נתחים כמו סינטה, אנטרקוט, פילה, נתח קצבים, אסאדו, פיקניה, פלאנק סטייק, טי בון, ובשר טלה כמו צלעות, כתף, צוואר ושוק. יש שם גם מוצרי דליקטס כמו כבד אווז ובשר אווז. יש גם עופות ותערובת בשר טחון שמכינים על המקום ומתאימה לקבב, קציצות ונקניקיות. המחירים סבירים, שירות אדיב וניקיון למופת.

ויש גם שווארמה של האחים סבאח (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ויש גם שווארמה של האחים סבאח(צילום: ירון ברנר)

מי שחייב גם לדגום את איכות הבשר, יכול להגיע לשווארמה של האחים סבאח שנמצאת שלוש דקות הליכה משם בכתובת אלנבי 37. שם תמצאו את אחת השווארמות הטובות מבשר עגל ושומן טלה עם תוספות מינימליות על עגבניות בצל טחינה ועמבה.

 

חורי 45 ואדי ניסנאס חיפה, 04-8529246, שני-שבת 19:00-8:00; שווארמה סבאח, אלנבי 37, 04-8535450, ראשון-שבת 22:00-9:00

 

קפה אוה

בפסאז' הממוקם בין רחוב עצמאות לרחוב הנמל הקימו בשנת 1942 אוטו ריינר ושותפו אהרון (ומכאן – אוה – ראשי תיבות של שמם) עסק לייבוא, קלייה, טחינה ושיווק של קפה. מיכה ריינר, בנו של אוטו, המשיך את המסורת, והוא כיום אחד המפעלים הנחשבים בארץ לשיווק קפה.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

מול בית הטחינה הישן בפסאז' הקימו בית קפה העונה לאותו השם, שאותו מנהל אופיר אזולאי, מומחה קפה בפני עצמו. כדאי לזכור אתה מקום בתור תחנת עצירה לאספרסו טוב, בדרך מתחנת אוכל אחת לשנייה.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

דרך העצמאות 53 חיפה, 04-8640192, ראשון-חמשי 18:30-6:30, שישי 13:30-6:30 (כשר)

 

קונדיטוריה שני

הקונדיטוריה הוקמה בשנת 1964 על ידי שוני, יהודי הונגרי, עולה חדש מבודפסט, שרצה להמשיך מה שידע לעשות בהונגריה, והקים קונדיטוריה בטעם ביתי של פעם. עד היום, כשנכנסים לקונדיטוריה ומסתכלים על הלקוחות שיושבים שם, מבינים לאיזה קהל הוא כיוון. תמצאו שם מבחר מתוקים כמו סברינה, שטרודל תפוחי עץ, טארט פירות, עוגת פרג וקפה טוב שנטחן בטחינה מקומית.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

שוני נפטר בשנות ה-90, אבל המסורת והמתכונים נשמרו על ידי בני המשפחה. כיום המקום מנוהל על ידי בן טיפוחיו ושותפו של שוני, אריה אברמוביץ, שהוא גם השף.

 

עצמאות 53 חיפה, 04-8641056, ראשון-חמישי 17:30-05:30, שישי 14:00-05:30 (כשר)

 

מעדניית סוידאן

המקום פועל משנת 1949, ואותו הקים סעיד סוידאן שהמשיך את העסק שהקימו אבותיו עוד בשנת 1890 בשוק הישן בחיפה (כיום קריית הממשלה). לאחר פטירתו ב-1970, המשיכה אשתו אלזה לנהל את המקום והפכה אותו מסיטונאות מזון לחנות הכוללת מעדניה איכותית, יחד עם בנה הבכור יוני.

מבחוץ: בלאגן, מבפנים: מעדנייה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מבחוץ: בלאגן, מבפנים: מעדנייה(צילום: ירון ברנר)

כיום ממשיך את המסורת המשפחתית בנה מישל שמתמחה במכירת גבינות, נקניקים, תבלינים, חלבה, אלכוהול, זיתים ושמני זית, לאותם חיפאים ותושבי הסביבה שאוהבים את החיים הטובים. במקום נמכר גם אוכל ביתי משובח כמו עלי גפן ממולאים ששמם יצא למרחקים, עלי כרוב ממולאים ותבשילים. 

 

אלנבי 39 חיפה, 04-8526891, שני, רביעי-שבת 19:00-8:00, שלישי 14:00-8:00 

 

אפטייזר

חנות תבלינים שהוקמה על ידי חדאד נביא בשנת 2000. היום תמצאו שם גם פירות יבשים, צמחים יבשים, קטניות, אלכוהול (מתמחה בסוגים שונים של ערק), טחינת קפה, חלבה וטחינה ואפילו גיי (חמאה מזוקקת) חלבי שמיובא מאירופה (מתאים במיוחד לכנאפה, אפייה ובישול אורז). חובבי הז'אנר ימצאו שם גם קטורת נגד עין הרע ו"מגרש שדים מקורי".

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

חורי 45 ואדי ניסנאס חיפה, 04-8520077, שני, רביעי-שבת 19:00-8:00, שלישי 18:00-8:00 

 

קפה חיפה

את המקום הקים בשנת 1981 מוסטפה, כדי לשרת את תושבי הוואדי והסביבה, שחיפשו קפה איכותי. מוסטפה מתמחה בקלייה ובטחינת קפה ותערובות, ואפשר למצוא אצלו קפה טחון לסאדה (קפה ערבי מר בבישול ארוך, המתאים גם לשמחות וגם לאבל). יש לו גם קפה טחון לאספרסו, לקפה פילטר, קפה עם הל וגם תערובות מעניינות מזני קפה מאתיופיה, הודו ווייטנאם.

 

יש שם גם שמני זית מתוצרת עצמית, זעתר באלדי טחון, חלבה משכם וטחינה. גולת הכותרת – ממתק שנקרא גן עדן, וכשמו כן הוא – רולדה ארוכה שמיוצרת מדבש חרובים, תמרים, פיסטוקים טחונים ורגילים, שקדים ואגוזי מלך והכל מצופה בפיסטוק טחון.

 

הואדי 21 ואדי ניסנאס חיפה, 04-8537101, שני-שבת 16:30-7:30 

 

דולפין

מסעדת דגים ופירות ים בסגנון יווני ים-תיכוני שהוקמה לפני כ-50 שנה על ידי חיים ועדנה חנוך שעלו ארצה מסלוניקי שביוון. הזוג פתחו את המסעדה בשנת 1968, ודור ההמשך – הבן איציק שלמד את רזי הבישול והטיפול באוכל מהוריו ואשתו אילנה מנהלים את העסק.

 

דולפין היא בהחלט מקום ששווה להגיע אליו בצהריים לאחת העסקיות הכי משתלמות בארץ.

לא בעיר התחתית וגם לא בוואדי, אבל שווה להכיר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
לא בעיר התחתית וגם לא בוואדי, אבל שווה להכיר(צילום: ירון ברנר)
 

איך שמתיישבים השולחן מתחיל להתקשט במגוון סלטים, שאחד יותר טוב מהשני. אתם משלמים רק על העיקריות. הפתיחים הם בטעמי הבלקן, ומלבד העיסקיות אפשר לאכול דברים מיוחדים במקום כמו קוויאר בלוגה, אוייסטרים, דובר סול, ג'מבו שרימפס טרי, סביצ'ה וקרפצ'יו. מסעדה משפחתית לתפארת.

 

שדרות בת גלים 13 חיפה, 04-8523837, שני-שבת 23:00-12:00 

 

 דרור פילץ, מנחה סדנאות לעישון בשר וסדנאות גריל ועורך סיורים קולינריים בארץ

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
סיור קולינרי בעיר התחתית וואדי ניסנאס בחיפה
צילום: ירון ברנר
מומלצים