שתף קטע נבחר

הממשלה יכולה לפתור את משבר הסיעוד בקלות - אם תרצה / פרשנות

אותם 16 מיליארד שקלים "עודפים" בקופת האוצר יכולים לממן כעשר שנים של ביטוח תקציבי סיעודי לכל אזרחי המדינה. האין זה יעד ראוי יותר מהורדת מסים בשני אחוזים? הציבור סבור שכן. והממשלה?

לשאלתו של שר האוצר מה לעשות עם הכסף, עם העודף של 16 מיליארד שקלים שנצבר בקופתו כתוצאה מהכנסות גדולות מהחזוי ממסים – נתן היום בנק ישראל תשובה ברורה במסמך שכותרתו "הביטוח הסיעודי בישראל". כתבו אותו אנשי מחלקת המחקר של הבנק: גלעד כהן קובץ', תמר רמות ניסקה ומאיה הרן רוזן.

 

מבקר המדינה: האוצר לא בלם את המשבר - מאות אלפים בלי ביטוח סיעודי

אופציה אחרת לשימוש בעודף: "נשלם 2%-4% פחות מס הכנסה"

 

המסמך מציג תמונה קודרת של ביטוח הסעודי הציבורי בישראל: הוא רחוק מלספק את הצרכים של האוכלוסייה הנזקקת באמת, הוא קמצני בהשוואה למדינות מפותחות, הוא מוביל למחסור בכוח אדם מקצועי ובמיוחד במיטות אשפוז סעודיות. מספר המיטות הסיעודיות בארץ הוא כ-780 על כל אלף איש בגיל 80 פלוס, לעומת 1,030 מיטות בממוצע במדינות החברות ב-OECD. אבל המסר המשמעותי העיקרי של הסקירה טמון בעמודיה האחרונים, בדיון בשאלה כיצד להרחיב את הביטוח הסעודי לכלל אוכלוסיית ישראל, באופן שהמדינה תרכוש לאוכלוסייה כולה ביטוח כפי שמוצע כיום על ידי קופות החולים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

שלוש האופציות שמציע בנק ישראל חשובות קודם כל משום שהן מפריכות את הטענה לפי המדינה "לא יכולה לשאת" בעומס הרחבת ביטוח סיעודי. לאוויר התקשורתי אף נזרקו אומדנים של 7, 8 ואפילו 10 מיליארד שקלים עלות תקציבית. להד"ם.

 

לפי אופציה ראשונה, יובטח לכל אזרח ישראל ביטוח סיעודי בצורת פיצוי ישיר (תשלום לזכאים וזכאיות) בסך 3,000 שקלים לחודש. כמה יעלה? 2.3 מיליארד שקלים לשנה שהם 0.2% מהתוצר המקומי.

 

לפי אופציה שנייה, יקרה יותר, הביטוח הציבורי יקנה לכל מבוטח זכאי פיצוי שבין 5,000 שקלים לחודש (לשוהים בקהילייה) עד ל-10,000 שקלים לחודש (לשוהים במוסדות). העלות: 4.8 מיליארד שקלים לשנה, 0.4% מהתוצר המקומי.

 

אופציה שלישית, שהיא הסבירה ביותר: מימון ממשלתי פרוגרסיבי. המדינה תחוקק חוק ביטוח סיעודי חובה. כל אזרח יהיה חייב לרכוש ביטוח זה, אך המדינה תממן את מלואו למעטי אמצעים, מחציתו לבעלי הכנסה ממוצעת ורבע לבעלי הכנסות גבוהות מהממוצע. העלות: 1.5 מיליארד שקלים לשנה, שהם 0.13% מהתוצר המקומי.

 

שימו לב: בעלות תקציבית שבין 0.1% ל-0.2% מהתוצר המקומי, שהם בכל מקרה פחות מאחוז אחד (!) מהתקציב הממשלתי, ניתן לפתור את סוגיית הביטוח הסעודי בישראל. להרחיב אותו ולשדרג אותו. אולי לא עד כדי הפתרון המושלם, כי אין פתרונות מושלמים, אבל קרוב מאוד לכך.

 

אותם 16 מיליארד שקלים "עודפים" בקופת האוצר יכולים לממן כעשר שנים של ביטוח תקציבי סיעודי לכל. האין זה יעד ראוי יותר מהורדת מסים בשני אחוזים? הציבור סבור שכן, לפי תשובותיו לסקר מיוחד בנושא "מה לעשות עם העודף" שערך בשבוע שעבר "ידיעות אחרונות". הממשלה, מסתבר, סבורה שלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים