שתף קטע נבחר

התרופה הפופולרית שמעלה את הסיכון לסרטן: כל התשובות

בתחילת השבוע פורסמו תוצאותיו של מחקר בריטי חדש, שמצא כי נטילה ממושכת של תרופות ממשפחת PPI, ובהן אומפרזול הפופולרית, מגבירה את הסיכון לסרטן הקיבה. מי באמת שייך לקבוצת הסיכון, למה לא כדאי להיכנס לפניקה, ומדוע בשום אופן אסור להפסיק על דעת עצמכם את נטילת התרופה. התשובות לשאלות

התרופה הפופולרית והקשר לסרטן: בתחילת השבוע פורסמו במדור זה ממצאיו של מחקר בריטי רחב היקף, שמצא קשר בין סיכון מוגבר לסרטן הקיבה ובין נטילה ממושכת של תרופות ממשפחת ה-PPI, ובהן אומפרזול הפופולרית (שנמכרת בישראל תחת המותגים אומפרדקס ולוסק), לנזופראזול (לנטון) ואזומפרזול (נקסיום). מדובר במשפחת תרופות שכיחה ביותר, ובין עשרות למאות אלפים ישראלים משתמשים בה מדי שנה.

 

חשוב לציין כי המחקר, אף שהוא רחב היקף, בוצע על אוכלוסייה בהונג קונג, שם שכיחות סרטן הקיבה גבוהה בהרבה מזו של האוכלוסייה בישראל, למשל. כמו כן, המחקר בוצע בקרב אוכלוסייה שלקתה בזיהום בחיידק הליקובקטר פילורי והייתה בסיכון מוגבר ממילא ללקות בסרטן הקיבה. מלבד זאת, החוקרים ציינו כי מדובר במחקר תצפיתי, לכן קשה לקבוע קביעה חד-משמעית שהתרופות הן שגרמו לסרטן הקיבה. ובכל זאת, הם טוענים, מדובר באות אזהרה שלא נראה בעבר.

 

חשוב מאוד לדעת כי המומחים תמימים בדעתם שאין להפסיק ליטול את התרופה ללא התייעצות עם רופא, שכן הפסקה פתאומית של תרופות ממשפחת PPI שלא לצורך מגבירה את הסיכון לכיב מדמם בקיבה - שעלול להיות מצב מסכן חיים.

 

קודם כול: מה זה אומפרזול?

אומפרזול נמנית עם מעכבי משאבות פרוטונים (PPI) - קבוצת תרופות המדכאות את יצירת החומצה בקיבה. אצל הסובלים מכיב קיבה וצרבת יש צורך להפחית את יצירת החומצה מחשש לפציעה של רירית הקיבה, שגורמת לא רק כאבים וסבל אלא סכנת דימום קטלנית. בניגוד לתרופות אחרות, כמו "טאמס" או "אלקה זלצר", שרק סותרות זמנית את מיץ הקיבה החומצי שכבר נמצא בקיבה, תרופות ה-PPI מפחיתות את יצירתו של המיץ והפרשתו לקיבה.

 

 

סכנת דימום קטלנית. תרופות בשם מעכבי משאבות פרוטונים  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סכנת דימום קטלנית. תרופות בשם מעכבי משאבות פרוטונים (צילום: shutterstock)

מה גילו במחקר החדש?

במחקר, שערכו חוקרי ה-University College בלונדון ואוניברסיטת הונג קונג, ופורסם בכתב העת Gut, נבדקו 63,397 מבוגרים שטופלו בשילוב שלוש התרופות נגד החיידק הליקובקטר פילורי – שתי אנטיביוטיקות ותרופה ממשפחת ה-PPI.

 

לאחר שנמצא כי החיידק הוכחד, החוקרים עקבו אחר הנבדקים במשך שבע שנים וחצי. בתקופה זו המשיכו 3,271 מהם ליטול את התרופות ממשפחת ה-PPI שלוש שנים בממוצע, ואילו 21,729 השתמשו בתרופה חלופית ממשפחת H2 Blockers.

 

153 ממשתתפי המחקר לקו בסרטן הקיבה, ואלה שנטלו PPI היו בסיכון גבוה פי 2.44 ללקות במחלה בהשוואה לאלה שנטלו תרופות ממשפחת H2 Blockers.

האם הממצאים היו ידועים בעבר?

לא, אבל מחקרים קודמים כבר רמזו לקשר בין תרופות ה-PPI לבין סיכון לקיבה: אנשים שסובלים מכיב קיבה בשל החיידק הליקובקטר פילורי ונטלו תרופות ממשפחת ה-PPI - נמצאו בסיכון גבוה למצב טרום-סרטני בקיבה בשם "גסטריטיס אטרופית".

 

על פי המחקר החדש, מי בסיכון גבוה יותר מאחרים?

ככל שנטילת התרופות ממשפחת ה-PPI הייתה ממושכת יותר, כך גבר הסיכון לסרטן הקיבה. כאמור, אלה שנטלו את התרופה מעל שלוש שנים היו בסיכון של פי 2.4 ללקות בסרטן הקיבה. בנוסף לזה, מצא המחקר כי ככל שהתארך השימוש בתרופות ה-PPI, כך גבר הסיכון לסרטן הקיבה: שימוש יומי בתרופות הללו הגביר את הסיכון עד פי 8 כשנלקחו יותר משלוש שנים.

 

מדכאות את יצירת החומציות בקיבה. תרופות PPI (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מדכאות את יצירת החומציות בקיבה. תרופות PPI(צילום: shutterstock)
 

האם יש חלופות לתרופות ממשפחת PPI?

תרופות ממשפחת חסמי H2, כמו זנטק או טגאמט הוותיקות, מפחיתות את הפרשת החומצה בקיבה, אולם נחשבות לעוצמתיות פחות מהתרופות ששייכות למשפחת ה-PPI. תכשירים אחרים כמו טאמס או אלקה זלצר מסייעים להקלה זמנית כיוון שהם סותרים את החומציות בקיבה, אולם אינם פותרים את הבעיה לטווח ארוך.

 

אם לקחתי כדור או שניים, אני בסיכון?

סביר להניח שלא. המחקר מצא שהסיכון מוגבר רק לאחר תקופה ממושכת של נטילת תרופה.

 

אני מטופל כבר הרבה שנים באומפרזול, מה לעשות?

יש להיוועץ ברופא המטפל ולשקול אם יש צורך ממשי בתרופה ואם ניתן להפחית את המינון שלה. פעמים רבות ניתנות תרופות ה-PPI שלא לצורך וללא אינדיקציה רפואית, כמו במצבים של טיפול בסטרואידים או רגישות בקיבה בשם דיספפסיה.

 

במצבים אחדים תרופות ה-PPI אינן משפרות משמעותית את איכות החיים, ויש מקום עם הרופא המטפל אם אכן כדאי להמשיך בטיפול בתרופות אלה ואם אפשר להפחית את המינון למינימום.

 

ייעוץ רפואי: פרופ' אלכסנדר פיש, מנהל מחלקת הגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי סורוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופה ממשפחת ה-PPI. אומפרזול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים