שתף קטע נבחר

מבצע סבתא: מפגש בין דורי בלתי נשכח

"צחוק וברבורי התינוקות הציפו את החדר והדביקו את כולנו. השתובבנו, צחקנו ורקדנו: תינוקות במנשאים, אמהות ונשים מבוגרות כאילו אין הבדל בינינו כשכולנו עטופות בצחוק וחיוכים". למרכז הפסיכו גריאטרי באיכילוב, בו מטופלות נשים עם דמנציה, הגיעו אמהות צעירות עם תינוקות במנשא. יוזמת הפרויקט, חגית אייזנברג, מספרת על המפגש המרגש

פתאום היא חייכה, שמחה וצחקה. לא ראיתי אותה כבר הרבה זמן ככה. יואבי ישב על ברכיה ולרגע היא נראתה כמו פעם כשהייתי ילדה. סבתא ליובה שלי, האישה החזקה, המשכילה שאני כל כך אוהבת.

 

בשנים האחרונות, סבתא שלי, שעברה את תלאות השואה והתמודדה עם אתגרי החיים הכי קשים, חלתה באלצהיימר. האישה הגיבורה שהוקרה כאסירת ציון, כמעט אינה מגיבה לסביבה עד שקשה לראות מי היא באמת.

 

אחרי שבני יואב נולד, באתי לבקר אותה, החיבור בינה לבין יואבי היה מיידי – האור חזר לפניה ולרגע היה נראה שהמחלה כבר לא שם. כל כך התרגשתי מהמפגש הזה והייתי חייבת לחלוק את המאורע, פרסמתי את התמונה של סבתא ויואבי בקבוצת הפייסבוק לאמהות בחופשת לידה "לא לבד בחל"ד" ושיתפתי את הנס הרגעי שחוויתי.

 

התגובות של האמהות היו מדהימות והבנתי שצריך ללכת עם זה עוד צעד קדימה, שיש פה הזדמנות לעזור לעוד סבתות שאולי לא נמצאים תינוקות בסביבתם.

 

פרסמתי פוסט בקבוצת נשים תל אביביות – משם הגעתי ליעל, שעובדת במרכז הפסיכוגריאטרי של בית החולים איכילוב שהציעה ליצור שיתוף פעולה. גייסתי את האמהות מהקבוצה שבאו בשמחה ואהבה והצטרפנו לסבתות במרכז לריקודים, שירים והפעלות עם הקטנטנים. קראנו לפרויקט "מבצע סבתא".

 

הן היו המומות, לא הבינו מי אנחנו ומאיפה באנו

ההתחלה היתה קצת מוזרה, הנשים המבוגרות הסתכלו עלינו בתדהמה. קבוצת אמהות עם מנשאים פתאום נכנסת אליהן לחדר הפעילות. הן היו המומות, לא הבינו מי אנחנו ומאיפה באנו. יעל ביקשה מכולנו לשבת והתחלנו בהצגה עצמית. כל אחת סיפרה על עצמה והציגה את התינוק שלה.

 

המוסיקה הקלה על כולנו להתחיל לנוע במרחב החדר להתקרב ולרקוד יחדיו ()
המוסיקה הקלה על כולנו להתחיל לנוע במרחב החדר להתקרב ולרקוד יחדיו

 

לאט לאט ניתן היה לראות שהנשים נרגעות ומתחילות לשתף פעולה. הן סיפרו על עצמן ועל הילדים והנכדים שלהן. אחרי שישבנו ביחד כל אחת מהאמהות התיישבה ליד אחת הנשים והכירה לה את הבייבי שלה באופן אישי. לאחר שיחה קצרה התחילה מוסיקה. המוסיקה הקלה על כולנו להתחיל לנוע במרחב החדר להתקרב ולרקוד יחדיו.

 

צחוק וברבורי התינוקות הציפו את החדר והדביקו את כולנו. השתובבנו, צחקנו ורקדנו: תינוקות במנשאים, אמהות ונשים מבוגרות כאילו אין הבדל ביננו כשכולנו עטופות בצחוק וחיוכים.

 

השעה הזו עברה חלפה לה בין רגע, פתאום קראו לנשים לפעילות הבאה או לארוחת הצהריים. אנחנו היינו בעננים. הרגשנו שהיום הזה הוא לא כשאר הימים לא לנו ולא להן, הרגשנו הצלחנו לגעת בהן אפילו אם זה היה רק לרגע קט. אני רואה בזה רק התחלה, השאיפה להפוך את זה למשהו ארצי ואולי עולמי.

 

 

 

דמנציה מוגדרת כירידה משמעותית והדרגתית בתפקוד הקוגניטיבי המתרחשת לרוב במהלך תקופת הזיקנה ויש לה השלכות על זכירון, ריכוז, חשיבה, תפקוד יומיומי, התנהגות ורגש. מחלת האלצהיימר היא השכיחה ביותר מבין מחלות המוח . לדמנציה לא קיים טיפול מרפא, אך יחד עם זאת ניתן לשפר את איכות החיים של האדם ולשמר יכולות, וזאת באמצעות פעילות קבועה ואינטרקציה חברתית.

 

אחד השירותים החשובים ביותר בהם ניתן להשתתף בפעילות מועילה הוא מרכז יום לקשיש. בארץ קיימים מרכזי יום כמעט בכל עיר, הנותנים שירותים של הסעות, ארוחות ופעילויות מותאמות לאנשים עם דמנציה.

 

ברחוב הנרייטה סולד בתל אביב פועל מרכז יום, השייך למרכז הרפואי איכילוב מזה שנים רבות. הייחודיות של המרכז מתבטאת במתן יחס אישי ותשומת לב לכל אדם, בגישה טיפולית אנושית, מכבדת ורגישה, מתוך רצון לחזק את יכולות האדם ואת הדימוי העצמי שלו ובכך ולשפר את איכות חייו. המרכז מעניק גם תמיכה מתמשכת למשפחות המטפלות.

 

הטיפול ניתן על ידי צוות אקדמאי מומחה בתחומים שונים ומגוונים ומתבסס על גירוי קוגניטיבי שכולל פעילות גופנית, אימון מוחי, העלאת זיכרונות וגירוי חושים באמצעים שונים.

 

עדיין קיימות היכולות לקחת חלק בפעילויות, ליהנות ולהתבטא, גם אם אין יותר מילים ()
עדיין קיימות היכולות לקחת חלק בפעילויות, ליהנות ולהתבטא, גם אם אין יותר מילים

 

במרכז היום מתקיימות פעילויות רבות בתחומי האומנות השונים: דרמה, ציור, מוסיקה, תנועה וביביליותרפיה. למרות השינויים הקוגניטיביים עדיין קיימות היכולות לקחת חלק בפעילויות, ליהנות ולהתבטא, גם אם אין יותר מילים.

 

בנוסף, למרות האובדנים בדמנציה חלק מהתפקודים שמורים כמו היכולת להתנועע עם מוסיקה, לשיר ולהיות חלק מקבוצה.

 

אחד הפרוייקטים הייחודיים והמרגשים הוא המפגש בין קבוצת סבתות רוקדות לאמהות עם תינוקות, המגיעות בהתנדבות למרכז. לדברי מאיה הרט, מנהלת מרכז היום לקשיש באיכילוב ודבי להב, מרפאה בעיסוק במרכז, "היה מרגש לראות כי המפגש בין קבוצת סבתות רוקדות לאמהות עם תינוקות מעורר שמחת חיים, אושר, חיוניות ומחזיר את הנשים לזיכרונות שלהן כאימהות צעירות ומעורר חוויה רגשית של להיות אמא או סבתא לילדים קטנים, דבר המעצים ומחייה אותן מאד". מספרות מאיה הרט, מנהלת מרכז היום לקשיש באיכילוב ודבי להב, מרפאה בעיסוק במרכז.

 

טל קולפנציקי, העובדת כמטפלת באומנות במרכז והיא אחת ממנחות הקבוצה, מסכמת: "נוצר מצב בו הנשים הצעירות והמבוגרות יותר יוצרות קשר של חיבה, אהבה, חום וקרבה. כל זה קורה לרוב בלי מילים אלא בתנועה, מגע ובעיקר עם העיניים. אמנם חלק מהנשים איבדו את היכולת לשאול שאלות מתוחכמות אך לא  איבדו את היכולת ליצור קשרים, ליהנות ולהראות חום ואהבה וכל אלה מורגשים מאד בחדר ומאחדים את כולן ביחד".

 

לקבלת מידע ופרטים נוספים על הפרוייקט והפעילויות הנוספות המתקיימות במרכז, ניתן לפנות כל יום למנהלת מרכז היום, מאיה בטלפון: 03-6973325 שלוחה מס' 1.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החיבור בינה לבין יואבי היה מיידי – האור חזר לפניה ולרגע היה נראה שהמחלה כבר לא שם. צילום אילוסטרציה
צילום: shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים