שתף קטע נבחר

פצע פתוח: טמילים מאשימים את ממשלת סרי לנקה באונס ובעינויים

כוויות סיגריות, מכות, אונס ועינויים: מלחמת האזרחים בסרי לנקה אומנם הסתיימה ב-2009, אולם עשרות גברים בני המיעוט הטמילי סיפרו לסוכנות הידיעות AP שנחטפו ע"י כוחות הביטחון באשמה של חברות בארגון המורדים, נלקחו לחדרי עינויים וסבלו מהתעללויות: "רוצים שהעולם יידע"

אחד הקורבנות עם כוויות בגבו (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד הקורבנות עם כוויות בגבו(צילום: AP)

 

גבר אחד שעבר עינויים בסרי לנקה סיפר שהוחזק 21 ימים בחדר טחוב קטן, שם אנסו אותו 12 פעמים, כיבו על גופו סיגריות, הכו בו במוטות ברזל ותלו אותו הפוך. גבר אחר סיפר שחמישה גברים חטפו אותו מביתו, הסיעו אותו לבית סוהר ואז לקחו אותו ל"חדר עינויים" שצויד בחבלים, מוטות ברזל, ספסל ודליי מים. על הקיר היה מרוח דם. גבר שלישי סיפר שהאסירים במקום כבר התרגלו לקול הצעקות. "ביום הראשון זה גרם לנו לפחד מאוד, אבל אז התרגלנו לזה משום ששמענו צעקות כל הזמן", הוא אמר.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

סרי לנקה הצליחה לתפוס נמר. ומה איתנו?

 

יותר מ-50 גברים מהמיעוט הטמילי בסרי לנקה, שמבקשים מקלט מדיני באירופה, טוענים שכוחות הממשלה חטפו אותם, והם עונו, הוכו, נאנסו ונכוו בגופם. מלחמת האזרחים בסרי לנקה הסתיימה ב-2009, אולם מהעדויות של מבקשי המקלט עולה שהמצב במדינה האסייתית שונה לגמרי מגן העדן שמציגים השלטונות לעולם.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
בזה אחר זה הסכימו כל הגברים לספר לסוכנות הידיעות AP את סיפוריהם והסכימו שיצלמו את הצלקות הגדולות על הרגליים, החזה והגב שלהם. סוכנות הידיעות AP קיבלה 32 הערכות רפואיות ופסיכולוגיות וראיינה 20 ממבקשי המקלט. המרואיינים סיפרו שהרשויות בסרי לנקה האשימו אותם בניסיון להחיות את ארגון המורדים "הנמרים הטמילים", שהפסיד במלחמת האזרחים. אף שהלחימה הסתיימה לפני שמונה שנים, העינויים והתעללויות אירעו מתחילת 2016 ועד יולי השנה. הרשויות בסרי לנקה מכחישות את הטענות נגדן.

 

"מעולם לא ראיתי רמה כזו של התעללויות מיניות"

פירס פיג'ו, חוקר זכויות אדם דרום אפריקני, שראיין ב-40 השנים האחרונות אנשים שעברו עינויים בכמה מהמקומות הנוראיים בעולם, אמר שמעולם לא ראה מידה כזאת של אכזריות. "ההתעללות המינית שבוצעה בסרי לנקה על ידי הרשויות היא הדבר הבזוי והמעוות ביותר שראיתי אי פעם בחיי", אמר פיג'ו.

 

רוב הגברים הטמילים סיפרו שעיניהם כוסו והם הוסעו לאתרי המעצר. לדבריהם, רוב השובים שלהם הזדהו כחברים במחלקת החקירות הפליליות, יחידת משטרה שחוקרת פשעים חמורים. עם זאת, כמה מהם סיפרו שהשובים שלהם היו חיילים בהתבססם על סוג המדים והבגדים שלבשו.

 

מפקד צבא סרי לנקה, לוטננט גנרל מאהש סנאנאיאק, הכחיש השבוע בריאיון את הטענות לעינויים. "הצבא לא מעורב - ובאשר לנושא זה אני בטוח שגם המשטרה לא מעורבת", הוא אמר. "אין לנו סיבה לעשות את זה עכשיו".

 

בחודש שעבר הסכים שר המשטרה של סרי לנקה להתראיין לסוכנות הידיעות AP בנושא, אולם חזר בו.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
סרי לנקה ממשיכה להכחיש בתוקף את הטענות שלפיהן כוחות הביטחון שלה עדיין מבצעים עינויים, וגורמים בינלאומיים מאשימים אותה שהיא לא חקרה כראוי את הטענות לפשעי מלחמה בזמן מלחמת האזרחים בת 26 השנים שניהלה נגד ארגון הגרילה "נמרי השחרור של טאמיל-אילאם" (LTTE), או "הנמרים הטמילים", שדרש עצמאות. הרשויות בסרי לנקה הגדירו את "הנמרים הטמילים" כארגון בעקבות שורה של פיגועים שביצעו במדינה. במהלך המלחמה הואשמו כוחות הממשלה בפגיעה מכוונת באזרחים, דבר שעל פי החוק הבינלאומי מוגדר כפשע מלחמה.

 

נשיא סרי לנקה לא מתכוון להעמיד לדין "גיבורי מלחמה"

בסוף חודש אוגוסט הגישו ארגוני זכויות אדם בדרום אפריקה תביעות משפטיות נגד גנרל ג'אגאת ג'ייסורייה, שגריר סרי לנקה לברזיל ולמדינות אחרות בדרום אמריקה. ג'אייסורייה מואשם שפיקד על יחידות צבא שתקפו בתי חולים והרגו, העלימו ועינו אלפי בני אדם בסוף מלחמת האזרחים בארצו.

 

עם שובו של השגריר לסרי לנקה הבטיח הנשיא מייטריפלה סיריסנה שג'ייסורייה ואיש מ"גיבורי המלחמה" לא יעמדו למשפט - ולטענת ארגוני זכויות אדם יש בזה להוכיח שהממשלה המקומית בקולומבו מסרבת לחקור את החיילים שלה שמואשמים בפשעי מלחמה.

 

למרות ההאשמות נגדה זוכה סרי לנקה דווקא לשיפור תדמיתה בעולם. האיחוד האירופי השיב לה את מעמד הסחר שאיבדה ב-2010 לאחר שהמדינה לא עמדה בכמה אמנות מפתח בינלאומיות. סרי לנקה גם מקבלת מהאו"ם כסף על השתתפותה במשימות של הארגון הבינלאומי ובאחרונה התבקשה לעמוד בראש ועדה של האו"ם שעוסקת במלחמה בהתעללות מינית. תחקיר של סוכנות הידיעות AP מתחילת השנה מצא ש-134 חברים בכוח המשימה של סרי לנקה התעללו באזרחים בהאיטי, בהם ילדים יתומים. בתחקיר עלה גם שסרי לנקה לא העמידה למשפט שום חייל בגין עבירות מיניות שביצעו בחו"ל.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

משפחות קורבנות שילמו שוחד לרשויות כדי לשחרר את יקיריהן

"פרויקט האמת והצדק הבינלאומי" אסף עדויות מיותר מ-60 אזרחי סרי לנקה ברחבי אירופה - 52 מהם מסרו עדויות לתחקיר של סוכנות הידיעות AP. הארגון לוחץ על ממשלות וארגונים בינלאומיים לרדוף אחר צדק למען הקורבנות. עשרות הגברים שהתראיינו סיפרו שהואשמו בעבודה עם "הנמרים הטמילים", אבל הממשלה הסרי-לנקית התעקשה בריאיון לסוכנות AP שארגון המורדים אינו מהווה עוד איום. כמעט כל הגברים שהעידו נושאים על גופם צלקות של כוויות המזכירות את פסי הטיגריס, לסמל את "הנמרים הטמילים". לאחד מהם עשר צלקות עבות על גבו. רוב הגברים סיפרו שהם עברו התעללות מינית או נאנסו, לפעמים תוך שימוש במקלות שמכוסים בתיל. אף שאנשים שעוברים אונס בחברה שלהם סובלים מסטיגמה שלילית, הקורבנות אמרו שהרגישו חובה לספר את הסיפורים שלהם. "אני רוצה שהעולם יידע מה קרה בסרי לנקה", סיפר צעיר בן 22, שנודע בשם "עד מספר 205", בריאיון לסוכנות הידיעות AP בחודש יולי. "המלחמה נגד הטמילים לא הפסיקה".

 

בניגוד לרוב הקורבנות, "עד מספר 249" הודה שהיה חבר בארגון "הנמרים הטמילים" לפני כעשור והצטרף לארגון כששורותיו החלו להידלדל, בשלבים האחרונים של המלחמה. הוא הולך בצליעה ומספר שהיא נגרמה לו מפגיעת רסיס ברגלו במהלך קרב. בפיצוץ שבו נפגע נהרגו תשעה מחבריו. לאחר המלחמה הוא שב לחוות משפחתו לעזור לאביו. בשנה שעברה, 2016, התחתן עם אהובת ליבו מבית הספר והחל לאסוף תרומות למען קורבנות המלחמה.

 

הוא מספר כי זמן קצר לאחר החתונה נחטף ברחוב והועבר לחדר עינויים. "הם חיממו מוטות ברזל וגרמו לכוויות בגב שלי", סיפר העד לסוכנות AP. " בהזדמנות אחרת הם שמו אבקת צ'ילי בתוך שקית ושמו את השקית על הראש שלי עד שהתעלפתי. הם אנסו אותי". בסופו של דבר הצליח אביו לשחד אנשי ביטחון כדי שישחררו אותו. הוא אושפז בבית חולים במשך עשרה ימים. רוב הגברים שהעידו על ההתעללות סיפרו שמשפחותיהם שילמו שוחד בסכום ממוצע של 500 אלף רופי סרי לנקי (כ-3,250 דולר) וכ-20 אלף דולר בשביל שיבריחו אותם לאירופה. הסכומים האלה נחשבים לגבוהים במיוחד בסרי לנקה, והמשפחות נאלצו למכור את אדמותיהן כדי לממן את השוחד.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
קורבנות רבים אחרים אמרו שמעולם לא עבדו עם "הנמרים הטמילים" או למענם. ובכל זאת הסיפור של כולם דומה: הם נחטפו בבית או ברחובות על ידי גברים ברכבים לבנים או ירוקים, אחד מבני משפחתם הבטיח את שחרורם באמצעות תשלום שוחד, והם עשו את דרכם לאירופה עם מבריחים. "אפילו לא הייתה לי הזדמנות לומר שלום לאשתי לפני שברחתי לאנגליה", סיפר אחד העדים.

 

"זה לא יסתיים בלי טיפול באחראים לפשעים"

בשנה שעברה נקראו הרשויות בסרי לנקה להעיד בז'נבה לפני ועדה של האו"ם נגד עינויים. התובע הכללי של סרי לנקה, ג'איינטה ג'ייסורייה, נשאל בוועדה על הטענות להמשך שימוש בעינויים נגד חשודים שנמצאים במעצר משטרתי. הוא השיב שחוקת המדינה אוסרת על עינויים ושחיזוק זכויות אדם הוא אבן יסוד באג'נדה שלו. הוא גם אמר שתינקט "פעולה נוקשה" נגד אנשים שמבצעים הפרות זכויות אדם. עם זאת, פעילי זכויות אדם טוענים שדבר זה עדיין לא קרה בסרי לנקה. "עד שלא יטפלו באחראים לפשעים אלה ויעמידו אותם לדין, זה לא יסתיים", אמר פרנסס הריסון, מנהל פרויקטים ב"פרויקט לאמת וצדק בינלאומי".

 

טמילים רבים טוענים שהממשלה ממשיכה לפגוע בהם כחלק מתוכנית גדולה יותר להרוס את התרבות שלהם. הטמילים מדברים שפה שונה ורובם הינדים, בניגוד לרוב האוכלוסייה הסינהלזית, שמחזיקה באמונה בודהיסטית.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

לפי הערכות האו"ם, יותר ממאה אלף בני אדם נהרגו במלחמת האזרחים בסרי לנקה. כ-40 אלף מהם אזרחים שאיבדו את חייהם בחודשי המלחמה האחרונים. הרשויות בסרי לנקה מכחישות שפגעו במכוון באזרחים ובכלל חולקות על מספר ההרוגים שנמצא בידי האו"ם.

 

"עד מספר 205", שסיפר כי הוחזק במעצר 21 ימים ועבר עינויים, אמר שהואשם בהשתייכות ל"נמלים הטמילים". הוא, כמו רוב הקורבנות, אמר שאחד השובים שלו הזדהה כחבר במחלקה לחקירת פשעים פליליים בסרי לנקה. "הניצולים הם הפצועים המהלכים של מלחמה בלתי נראית שבה אונס הופך לנשק הסודי האולטימטיבי", אמר הריסון.

 

רוב הקורבנות נפגשים מדי שבוע בכנסייה בלונדון, לומדים אנגלית ומקבלים שירותי ייעוץ. בחודש יולי חשף אחד מהם שכוחות הביטחון של סרי לנקה כיבו לפחות 60 סיגריות על רגליו וחזהו. הוא בן 19 - הקורבן הצעיר ביותר מבין חברי הקבוצה שברחו מארצם - וגופו רעד כשהחל לדבר על ההתעללות המינית שעבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צלקות כווייה בגב. אחד הקורבנות
צילום: AP
מומלצים