שתף קטע נבחר

כך ייראה בנק חלב האם הראשון שיופעל בישראל

בעוד מספר חודשים תחל פעילותו של בנק חלב האם הראשון בישראל, שיאפשר לנשים מניקות לתרום חלב אם עודף להורים אחרים שאינם יכולים להניק. כל הפרטים על הליכי הבדיקה הקפדניים לאמהות ולמנות החלב שיתרמו, והליך שמירת המנות ואספקתן

ישראל מצטרפת למדינות המערב ומקימה את בנק חלב האם הראשון: באפריל צפויה להתחיל פעילותו של הבנק, שיוקם על ידי מרכז שרותי הדם של מגן דוד אדום ויאפשר לנשים מניקות לתרום חלב אם עודף להורים שאין ביכולתם להניק את ילדם במתכונת פיילוט. זאת לאחר חמש שנים של מחקר.

 

היום (א') יועלה עניין הפעלתו בוועדת שרים לענייני חקיקה. בוועדה צפויים לאשר למד"א להקים את בנק החלב. ביום ג' יועלה הנושא בוועדה למעמד האישה, אז תעלה גם שאלת התקציב.

 

ישראל היא למעשה אחת המדינות הבודדות ב-OECD שאינה מקיימת בנק חלב אם לאומי. בארה"ב בלבד קיימים 26 בנקי חלב אם, ועל פי ההערכות כ-25 מיליון ליטר חלב אם סופקו לנשים האמריקניות בשנת 2016. גם ברוב מדינות מערב אירופה קיים בנק חלב אם.

 

בנק חלב האם הישראלי  צפוי להיות מתוקצב על ידי משרד הבריאות ומגן דוד אדום, כשחלק מעלויות התפעול ימומנו על ידי רכישת מנות חלב האם, כשעלות כל שקית חלב אם צפויה לעמוד על כ-70 שקלים. הבנק עצמו ומעבדות הבדיקה ימוקמו על ידי מגן דוד אדום בבניין בנק הדם של מד"א הקיים כיום בירושלים.

 

 

וכך צפוי להיראות הליך התרומה:

1. נשים מניקות המבקשות לתרום יפנו לבנק חלב האם.

2. התורמות הפוטנציאליות יוזמנו לראיון רפואי קצר, ולאחריו לבדיקות דם לאיתור מחלות זיהומיות, בדומה לבדיקות הנעשות לתרומת דם, ובהן בדיקת דם ל-HIV, הפטיטיס B ו- הפטיטיס C.

3. נשים שנמצאו בריאות יקבלו ערכות לשאיבת חלב. השקיות אליהן ישאב החלב יוקפאו עד לאיסוף המנות על ידי ניידת מד"א.

4. המנות יועברו לבנק חלב האם של מד"א בירושלים, שם יעברו בדיקות נוספות לאיכות החלב ולאיתור מחלות זיהומיות.

5. מנות תקינות יאוחסנו בהקפאה, ויועברו תוך מקסימום 3 חודשים להורים הזקוקים לחלב אם.

 

השבוע תקיים הוועדה למעמד האישה את הדיון הראשון בנושא, בו תוצג במפורט תוכנית הקמת בנק חלב האם אותה יזמה ח"כ אורלי אבקסיס יחד עם העמותה לתרומות חלב אם בישראל, והתקציבים הדרושים להפעלתו. במד"א כבר נערכו להקמת הבנק, ובכל מקרה בחודש אפריל יחל הפיילוט הראשון.

 

"מחקרים והמלצות ארגוני הבריאות בעולם שחלב אם היא התזונה הטובה ביותר עבור התינוק", אומרת ל-ynet ד"ר שרון ברנסבורג צברי, ביוכימאית ויועצת הנקה המנהלת המיועדת בחלב אם ומיוזמות הקמתו בישראל, "אין כל בעיה לתת לתינוק חלב אם של אמא אחרת ואין צורך בתיאום רקמות. גם פיסטור חלב האם אינו פוגע במרכיבים החשובים של חלב האם ובהם נוגדנים, ציטוקינים, אנזימים וחומרי תזונה נוספים".

 

הפרופ' אילת שנער, מנהלת שרותי הדם במד"א, הגוף שכאמור יקים את בנק חלב האם, אומרת כי "הקמת הבנק הלאומי לחלב אם תאפשר שיפור משמעותי באמצעות ובטיפול הנדרשים לפגים ולילודים אחרים. מטרתו של הפרויקט החשוב הזה הוא לשפר את סיכויי הבריאות וההישרדות של פגים וילודים בישראל".

 

מלא בנוגדנים המגנים על התינוק

חלב אם מכיל מעל מאה מרכיבים שתעשיית הפורמולות אינה מסוגלת לשכפל. כך למשל, חלב אם מלא בנוגדנים המגנים על התינוק מפני מחלות, ומסייעת לבניית מערכת החיסון. וישנם הבדלים נוספים. הפורמולות עשירות יותר בחלבון בהשוואה לחלב אם, בעוד שהחלבון בחלב אם מתעכל טוב יותר בתינוקות.

 

חלב אם עשיר יותר בפחמימות מאשר פורמולות, ובעל כמות גבוהה יותר של הסוכר לקטוז המצוי בכמויות קטנות יותר בחלב פרה.

 

מינרלים כמו ברזל נמצאים בכמויות קטנות יותר בחלב אם מאשר בפורמולה. עם זאת, המינרלים בחלב אם נספגים טוב יותר בתינוק. הבדלים אלה, כך סבורים מומחים, גורמים לשינוי בגדילת אוכלוסיות החיידקים במעיים, והתוצאה היא יציאות קשות יותר בילדים הניזונים מפורמולה בהשוואה לאלה הניזונים מחלב אם.

 

צפו: שיאנית תרומות חלב אם בארה"ב שלא מפסיקה לייצר חלב

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בנק חלב אם. לתרום חלב לאמהות שלא מניקות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים