שתף קטע נבחר

השרה הפרו-ישראלית שנפלה קורבן לקרב הפוליטי בבריטניה

פריטי פטאל אולצה להתפטר לאחר שכשלה לדווח על פגישותיה עם בכירים ישראלים בניגוד לפרוטוקול הבריטי. למרות החריגה מהפרוטוקול, פטאל שילמה בכיסאה בשל המלחמה בין ראש הממשלה מיי ושר החוץ בוריס ג'ונסון. ויש גם מי שמרוצה מההדחה. יניב חלילי בטור "הלונדוניסט"

 

במשך שנים ומדי שנה מעבירה ממשלת בריטניה סיוע כלכלי לרשות הפלסטינית בגדה המערבית ובעזה. הסיוע, מכיסו של משלם המיסים הבריטי, אינו עניין חדש או יוצא דופן: בריטניה, כמו מדינות אחרות בעולם, מעוניינת לסייע לפלסטינים לרכוש מזון ותרופות, להניע את הכלכלה הפלסטינית קדימה ולסייע בבניית תשתיות.

 

אבל בשנים האחרונות, בפרט אחרי מבצע צוק איתן, החלה מדינת ישראל להעביר לבריטים עדויות ממשיות וחותכות לכך שכספי הסיוע הבריטי מגיעים לחמאס, והכסף משמש גם לבניית תשתיות של מנהרות טרור. תחילה, הבריטים לא עשו דבר בנושא. רק אחרי שכלי תקשורת מקומיים בבריטניה החלו לחשוף את הדבר, הבריטים החלו להתמרמר.

 

בזמן שמערכת הבריאות הבריטית סובלת מהתכווצות מתמשכת ותקציבי הרווחה עוברים דיאטה קבועה, משלם המיסים מממן משפחות של מחבלים בעזה. אחת השרות שפעלו בנושא ביתר שאת היא פריטי פטאל, מזכירת המדינה לפיתוח בינלאומי, שהתפטרה השבוע, בעקבות שערוריית מפגשיה עם בכירים ישראלים.

השרה המתפטרת פריטי פטאל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השרה המתפטרת פריטי פטאל(צילום: AFP)

הפגישה עם לפיד שלא דווחה ()
הפגישה עם לפיד שלא דווחה

פטאל שנועדה גם עם השר ארדן ()
פטאל שנועדה גם עם השר ארדן

בתפקידה הייתה אמונה פטאל על הסיוע הבינלאומי שמעניקה בריטניה למדינות שונות בעולם, מתוך רצון לסייע להן, לקדם ערכים משותפים כמו דמוקרטיה וחירות ולשמר את האינטרסים ואת המעורבות של בריטניה. פטאל, פוליטיקאית מבטיחה שהייתה מקורבת מאוד לראש הממשלה, תרזה מיי, הייתה גם ידועה בתמיכתה הבלתי מסויגת בישראל. פטאל הקפיאה העברת כסף לפלסטינים ואיימה עליהם שלא תהסס לקצץ תקציבים אם תקבל מידע על כך שהסיוע הבריטי מנוצל למטרות טרור.

 

ואז הגיעה הפרשה שסיבכה את פטאל והביאה לפרישתה מתפקיד השרה לטובת הספסלים האחוריים של מפלגתה בפרלמנט. בקיץ האחרון הגיעה פטאל לחופשה בישראל ביחד עם בעלה ובנה. היא ניצלה את החופשה על מנת להיפגש עם 12 דמויות מפתח בפוליטיקה ובממשל בישראל, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר "יש עתיד" יאיר לפיד ואחרים. לפיד אף צייץ בטוויטר תמונה מפגישתם של השניים במסעדה וציין כי "מדובר בידידה אמיתית של ישראל".

 

אלא שפטאל חרגה מהפרוטוקול הבריטי, שלא לומר דרסה אותו. ראשית – היא נפגשה עם בכירים בישראל בלי לקבל אישור ממשרד החוץ הבריטי, כנדרש מכל שר. אחר כך הסתבכה בשקרים: היא אמרה שדיווחה לשר החוץ בוריס ג'ונסון על פגישותיה מבעוד מועד ואז תיקנה ואמרה שדיווחה עליהן רק לאחר דבר. גם את דאונינג 10 גררה פטאל לבוץ: תחילה מסר דוברה של מיי כי היא לא ידעה על פגישותיה של פטאל. אלא שאז התפרסמו בכלי התקשורת דיווחים, שלפיהם מיי ידעה על הפגישות ובדאונינג 10 ייעצו לפטאל שלא לרשום אותם בפרוטוקול הרשמי, שלא תעורר סימני שאלה.

 

קרב הענקים בפוליטיקה הבריטית

פטאל התפטרה, כלומר "התפוטרה". ואין לכך קשר לישראל. כלומר, יש, כי היא נפגשה עם בכירים ישראלים, אבל פטאל לא פוטרה בשל כך. היא הייתה מפוטרת גם אם המפגשים היו עם בכירים בצ'ילה. היא נפלה קורבן למאבק פוליטי אדיר, שמתנהל מתחת לפני השטח בימים אלה, בין תרזה מיי ובין גורמים במפלגתה שמנסים להדיח אותה.

 

פטאל הושלכה לצד הדרך גם בגלל מאבק ההישרדות של בוריס ג'ונסון, שרבים בבריטניה קוראים לפטר אותו על סעיף חוסר התאמה לתפקיד. ג'ונסון, אגב, ניהל מאבק גם מול פטאל, שכן משרדה היה בעבר כפוף למשרד החוץ הבריטי ובין שני המשרדים מתנהל מאבק קבוע ומתח מתמיד. עתה טוענים במשרד החוץ הבריטי שהתנהלותה של פטאל היא הוכחה נוספת לכך שהמשרד לפיתוח בינלאומי צריך להיות כפוף למשרד החוץ. ג'ונסון, הבנתם נכון, מנסה לצבור כוח, גם מול מיי ואף בתוך המפלגה.

 

רבים בבריטניה מעריכים כי ממשלתה המתנדנדת של מיי תיפול בקרוב והמאבק על יורשה החל כבר שלשום (יום ה'). במפלגת השמרנים ודאי לא ירצו ללכת לבחירות נוספות, על כן הם ישאפו למנות יורש חזק, שיאחוז במושכות השלטון ביציבות. השבוע אמר אחד המקורבים למיי, בעילום שם, כי ייתכן והיא לא תשוב מחופשת חג המולד שלה, כלומר שהיא תושלך אל מחוץ למפלגה בקרוב. כדי שזה יקרה, המפלגה השמרנית זקוקה בסך הכול ל-48 חברי פרלמנט מטעמה, שיחתמו על צו הדורש הצבעה על המשך דרכה של מיי. כרגע, מעריכים בווסטמינסטר, יש 40 חברים כאלה. אם תתרחש הצבעה כזו, לא בטוח שמיי תצא ממנה עם ניצחון.

קרב ענקים בקרב השמרנים. הטוען לכתר ג'ונסון וראש הממשלה מיי (צילום: EPA, קובי גדעון, לע"מ) (צילום: EPA, קובי גדעון, לע
קרב ענקים בקרב השמרנים. הטוען לכתר ג'ונסון וראש הממשלה מיי(צילום: EPA, קובי גדעון, לע"מ)

לכך יש להוסיף את ציד המכשפות התקשורתי שמתנהל בימים אלה נגד ממשלתה של מיי. את המערכה מוביל, כצפוי, הגרדיאן, אותו עיתון שפרסם שורה של תחקירים נוקבים נגד פטאל ולמעשה ניהל את הקרב שהוביל להתפטרותה השבוע. ביום שבו התפטרה, העמיד הגרדיאן את פרשת פטאל בראש אתר האינטרנט שלו, עם מעקב חי אחר השתלשלות העניינים ודיווח מהשטח, כאילו מדובר בפושעת נמלטת. "פטאל בדרך לבריטניה", "פטאל נמצאת בדרכה לדאונינג 10", "פטאל מחייכת" – כך נכתב בחדשות המתפרצות של העיתון, ששכח לרגע את שאר בעיות העולם ונראה נחוש להוביל את מהלך פיטוריה של פטאל. והיה גם תצלום אווירי של רכבה של פטאל, יוצא מנמל התעופה של הית'רו.

 

השמחה הפלסטינית

מי שהתהדר בגלימה שאינה שלו הוא שגריר הרשות הפלסטינית בלונדון, מנואל חססיאן. הוא הסתובב השבוע עם חיוך זחוח על הפנים, בין אולפני הטלוויזיה ומערכות העיתונים. אחרי שנודע כי פטאל ביקרה ברמת הגולן, בניגוד לצו האוסר על פוליטיקאים בריטים לבקר בשטחים כבושים, חססיאן עטה על עצמו את נוצות הניצחון. הוא רץ להתראיין ואמר כי מעשיה של פטאל "מזיקים לאינטרס הפלסטיני". אחרי שהיא "התפוטרה", הוא אף נטל קרדיט מסוים על המהלך, כאילו שהאינטרס הפלסטיני הוביל לכך.

 

אבל חססיאן היה צריך את הפיטורים של פטאל להעלאת המורל הפלסטיני הלאומי. רק בשבוע שעבר נחלו הפלסטינים כישלון צורב במאבק ההסברה הגדול ביותר בשנה האחרונה, חגיגות מאה שנים להצהרת בלפור. הדרישה הפלסטינית שממשלת בריטניה תתנצל על ההצהרה נדחתה בבוז. נתניהו הגיע ללונדון ומיי השתתפה איתו בארוחת ערב לציון החגיגות. גם אם הבריטים הנמיכו טון ולא יצאו מגדרם לחגוג את ההצהרה, ישראל קיבלה את זריקת החיזוק ההסברתית שלה הייתה זקוקה – ועוד על אדמת אירופה – לא עניין שיש לזלזל בו. לפחות השבוע הם יכולים היו לשמוח על פיטוריה של השרה הפרו-ישראלית ביותר בממשלה הבריטית.

 

והנה מקרה הצביעות: בזמן שהבריטים מעבירים מדי שנה סיוע לפלסטינים, הם נראו השבוע הרבה פחות נלהבים לסייע לסורים. כשפטאל בדקה דרכים להעביר כסף לצה"ל, כדי לטפל בפצועים הסורים שחוצים את הגבול לרמת הגולן, נזעקו בבריטניה. איך ייתכן שרוצה השרה להעביר כסף ל"שטח כבוש" ועוד לצבא הישראלי? בגרידאן, כצפוי, חגגו על הסיפור. זה אותו גרדיאן שבשנים האחרונות הרים קמפיין תקשורתי לטובת הפליטים הסורים שהתנפצו אל חופי אירופה. כי יש פליטים ויש פליטים – ואלה שמגיעים לישראל, ככל הנראה, לא ממש זקוקים לסיוע.

 

אז השבוע פטאל שילמה בכיסאה רק כדי שמיי תזכה בשקט התעשייתי שלו היא זקוקה כרגע יותר מכל דבר אחר. אינדירה גנדי אמרה פעם כי "הפוליטיקה היא האמנות של השגת הכוח, השמירה עליו והשימוש בו". פטאל השיגה את הכוח, אך לא היטיבה לשמור עליו. עכשיו היא תצטרך לחשב מסלול מחדש כדי לזכות במשרה פוליטית נחשקת. ולא מן הנמנע, שמיי תלך בעקבותיה.

 

בקטנה: החנויות שקורסות תחת נטל שופינג באינטרנט

השבוע הכריזה עיריית לונדון כי החל מחודש דצמבר הבא ייסגר רחוב אוקספורד לתנועת כלי רכב, בקטע ממזרח למערב. כך, יהפוך רחוב הקניות המפורסם בעולם למדרחוב להולכי רגל בלבד, מהלך מתבקש מהעומס האנושי הגדול ברחוב. בעיריית לונדון הסבירו כי במקביל לסגירת הרחוב לכלי רכב, ייפתח קו הרכבת המהיר, ה"קרוס רייל", שאמור לחבר את פרברי לונדון וערים נוספות בבריטניה למרכז הבירה במהירות – באמצעות רכבת חדישה ומהירה. הקרוס רייל יביא למרכז לונדון עוד אלפי אנשים מדי יום, ואלה צריכים מקום ללכת עליו.

סוף עידן החנויות. רחוב אוקספורד בלונדון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סוף עידן החנויות. רחוב אוקספורד בלונדון(צילום: shutterstock)

אלא שמאחורי הפיכת הרחוב למדרחוב מסתתרת סיבה נוספת - סגירתן של חנויות רבות ברחבי בריטניה. מהפכת הקניות באינטרנט מכרסמת בעקביות במכירות של רשתות ושל חנויות ברחובות הראשיים בבריטניה, המכונות כאן High Street.

 

כך, בשנה שעברה נרשמה ירידה של שמונה אחוזים במספר הצרכנים שביקרו פיזית בחנויות. מנגד, מכירות בגדים באינטרנט שולשו. וזה עוד לפני שדיברנו על ההשפעות של ההחלטה לפרוש מהאיחוד האירופי, עניין שכבר ניכר היטב בעליית המחירים של מוצרים בבריטניה.

 

חנויות בגדים רבות כבר משלמות את המחיר ושעריהן ננעלים. השאלה אם הפיכת אוקספורד למדרחוב תצליח לעצור את הסחף. רק אציין שלסניף של "פריימרק" ברחוב לא נשקפת סכנת חיים. אפשר להירגע.


פורסם לראשונה 10/11/2017 19:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים