שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

איראן לא לבד: טראמפ נגד "התומכת בטרור"

האמריקנים לא מצליחים לנצח במלחמה ארוכת השנים באפגניסטן ומפנים אצבע מאשימה לעבר פקיסטן, שלטענתם תומכת בטליבאן ובארגוני טרור איסלאמיסטיים אחרים. אך אם ממשל טראמפ יחליט להעניש את הפקיסטנים ולקצץ להם את הסיוע הכלכלי והצבאי, באיסלמבאד לא יישבו בשקט

 

 

המשבר ההולך ומחריף בחצי האי קוריאני והמתיחות המתחדשת בין ארצות הברית לבין איראן לנוכח הודעתו של הנשיא דונלד טראמפ כי הוא אינו מאשרר את הסכם הגרעין בין המעצמות לבין לאיראן הסיטו לגמרי את תשומת הלב הבינלאומית ממשבר נוסף ההולך ומתפתח במהירות. משבר בין מעצמת העל האמריקנית לבין מדינה נוספת החמושה בנשק גרעיני - פקיסטן. המשבר מתפתח על רקע ההאשמות של ממשל טראמפ כי פקיסטן נותנת מחסה בשטחה לאנשי הטליבאן ולחברי ארגוני הטרור האיסלמיסטיים - "המדינה האיסלאמית" (דאעש) ואל-קאעידה הפועלים באפגניסטן. בוושינגטון אף חושדים על סמך מידע מודיעיני שהממשלה באיסלמבאד אינה מסתפקת רק במתן מחסה לאנשי ארגונים אלה, אלא אף מספקת להם נשק, תחמושת וכספים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

האשמות אמריקניות אלה מבטאות תסכול הולך ומעמיק בוושינגטון מהמבוי הסתום שאליו נקלעה המלחמה באפגניסטן, שזכתה כבר לתואר המפוקפק של המלחמה הארוכה ביותר שבה מעורבת ארה"ב. המלחמה החלה בפלישה האמריקנית וכיבוש אפגניסטן באוקטובר 2001 לאחר מתקפות הטרור הקטלניות על ניו יורק וושינגטון שהתרחשו ב-11 בספטמבר 2001. מתקפות הטרור תוכננו על ידי אנשי אל-קאעידה באפגניסטן, שנהנו ממתן חסות והגנה שאותן סיפק משטר הטליבאן.

כוחות הביטחון האפגניים, שבאימונם וחימושם השקיעה ארה"ב מיליארדים רבים של דולרים, מגלים אוזלת יד מתמשכת בהתמודדות עם כוחות הטליבאן  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות הביטחון האפגניים, שבאימונם וחימושם השקיעה ארה"ב מיליארדים רבים של דולרים, מגלים אוזלת יד מתמשכת בהתמודדות עם כוחות הטליבאן (צילום: AFP)

כוחות הביטחון האפגניים, שבאימונם וחימושם השקיעה ארה"ב מיליארדים רבים של דולרים, מגלים אוזלת יד מתמשכת בהתמודדות עם כוחות הטליבאן ואנשי דאעש ואל קאעידה ברחבי המדינה האפגנית. מאז תחילת 2017 ועד לסוף אוקטובר נהרגו יותר מ-3,000 אנשי כוחות הביטחון ואזרחים אפגניים ונפצעו אלפים רבים כתוצאה ממתקפות של הטליבאן וארגוני הטרור האיסלאמיסטיים בעיר הבירה קאבול וברחבי המדינה. גם 8,000 החיילים האמריקניים המוצבים באפגניסטן לא הצליחו להעניק מענה יעיל למתקפות הטליבאן. מבוי סתום זה הוביל את הנשיא טראמפ להכריז ב-22 באוגוסט על תגבור הכוח האמריקני ב- 4,000 חיילים נוספים.

 

ארה"ב של טראמפ - מאבק יעיל ומתמשך בטרור

טראמפ הודה בנאום שנשא בפני אנשי צבא בווירג'יניה כי בתחילת כהונתו הוא אף שקל להסיג את כוחות הצבא האמריקניים מאפגניסטן, אך לדבריו: "לאמריקנים נמאס ממלחמות ללא ניצחונות. השלכות של נסיגה חפוזה בלתי מתקבלת על הדעת, נסיגה חפוזה תיצור ואקום שהטרור ימהר למלא". בדברים אלה ביטא הנשיא האמריקני את החששות בפנטגון ובקהיליית המודיעין האמריקנית שהתמוטטותו של המשטר הפרו-אמריקני בקאבול והשתלטות מחודשת של הטליבאן על אפגניסטן יאפשרו לדאעש ולאל-קאעידה לבסס בסיס של השפעה במדינה ומשם לתכנן מתקפות טרור הרסניות נגד ארה"ב ובעלות בריתה.

 

יחד עם זאת, טראמפ שב והדגיש בנאומו זה מרכיב מרכזי באסטרטגיה החדשה שלו למדיניות החוץ של ארה"ב: לא עוד קידום דמוקרטיה או כדבריו "לא נהיה עוד בוני אומות כבעבר". דמוקרטיה לא נתפסת אצל טראמפ כערובה למשטר פרו-אמריקני ופרו-מערבי ועל כן הפצתה אינה נתפשת עוד כמשרתת אינטרס אמריקני חיוני. אחד מהיעדים הראשיים במדיניות החוץ והביטחון האמריקנית יהיה מעתה ניהולו של מאבק יעיל ומתמשך בארגוני טרור ובתשתיות טרור ברחבי העולם המהווים איום ישיר על ארה"ב וביטחונה.

 

התערבות הודו באפגניסטן - קו אדום לפקיסטנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התערבות הודו באפגניסטן - קו אדום לפקיסטנים(צילום: AFP)
טראמפ איים על פקיסטן כי היא יכולה להפסיד הרבה אם "תמשיך לשתף פעולה עם טרוריסטים". במלים אלה רמז הנשיא על אפשרות לקיצוץ משמעותי בסיוע הצבאי והכלכלי האמריקני המוענק למדינת המוסלמית בתת-היבשת ההודית. איומים אלו של טראמפ התקבלו בדאגה על ידי הממשלה הפקיסטנית, אך מה שהדאיג במיוחד את הפקיסטנים הייתה קריאתו של הנשיא האמריקני להודו לסייע לאפגניסטן להתמודד עם הטרור במדינה. מבחינתה של פקיסטן זו הייתה חציית קו אדום, מאחר שאפגניסטן תמיד נתפשה באיסלמבאד כאזור השפעה חשוב, אזור השפעה שנשמר בין היתר באמצעות קשרים מתמשכים והדוקים עם ארגון הטליבאן האפגני. מעורבות אפשרית באפגניסטן של הודו - היריבה המושבעת והוותיקה של פקיסטן נתפשת כפגיעה אפשרית באינטרסים הביטחוניים החיוניים ביותר של המדינה המוסלמית.

 

המקל והגזר הפקיסטניים

מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון ערך ביקור בזק באיסלמבאד ב-24 באוקטובר, שם הוא הבהיר לראשי הממשל ולרמטכ"ל הצבא הפקיסטני (שמאז ומתמיד היה בעל משקל רב ומכריע בתהליך קבלת ההחלטות הפוליטיות במדינה), את הדאגה העמוקה בוושינגטון מהסיוע הפקיסטני לטליבאן ואת ההשלכות החמורות שיהיו להמשך סיוע זה.

 

בפקיסטן רומזים באורח בלתי רשמי כי במידה שממשל טראמפ אכן יממש את איומו ויקצץ בסיוע הצבאי והכלכלי, המסתכם בקרוב למיליארד דולר בשנה (מתוכם 280 מיליון דולר הם סיוע צבאי), הממשל הפקיסטני לא יהסס לחסום את קווי האספקה הלוגיסטית( דלק, מזון ותחמושת) לכוחות האמריקניים ולכוחות הממשלה באפגניסטן שעוברים בשטחה של פקיסטן. חסימת קווי האספקה עלולה לפגוע ביכולת הלחימה נגד הטליבאן וארגוני הג'יהאד האיסלאמי באפגניסטן.

 

לא מחפש לבנות דמוקרטיות בעולם. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
לא מחפש לבנות דמוקרטיות בעולם. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ(צילום: AP)

אלפי בני אדם נהרגו מתחילת השנה במתקפות של הטליבאן וארגוני הטרור האיסלאמיסטיים בקאבול וברחבי אפגניסטן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אלפי בני אדם נהרגו מתחילת השנה במתקפות של הטליבאן וארגוני הטרור האיסלאמיסטיים בקאבול וברחבי אפגניסטן(צילום: רויטרס)

באיסלמבאד גם מאיימים לשלוף את הקלף הסיני. סין היא בעלת בריתה הקרובה של פקיסטן משנות ה-60 של המאה העשרים ופקיסטן מאיימת להדק עוד את הקשרים עם סין ולהישען עליה באורח בלעדי במיוחד בנוגע לסיוע צבאי וכלכלי. צעד כזה עלול לערער לחלוטין את ההשפעה האמריקנית שעוד נותרה על הממשלה והצבא בפקיסטן. סין סיפקה כמויות ניכרות של נשק ותחמושת לפקיסטן מסוף שנות ה-60 ואילך וכנראה גם העבירה ציוד, חומרים וטכנולוגיות שהיו חיוניים לפרויקט הגרעין הפקיסטני. מאז תחילת שנות ה-2000 סיפקה סין לפקיסטן מענקים ואשראי בשיעור עתק של כ-25 מיליארד דולר ששימשו להקמתם של שורה ארוכה של פרויקטים בתחום התחבורה והתשתיות.

 

למשבר המתפתח ומחריף בין ארה"ב לבין פקיסטן עלולות להישאב אם כן גם הודו וסין, שהמתיחות ביניהן ממילא גואה בחודשים האחרונים על רקע סכסוך גבולות מתמשך. הקלחת המבעבעת בתת היבשת-ההודית שבה מעורבים שחקנים שונים עם אינטרסים מנוגדים ומשתנים ויריבויות ישנות עלולה להוות מקור למשבר בינלאומי חריף נוסף בשבועות ובחודשים הקרובים. אם אכן יתהווה המשבר הבינלאומי הזה, הרי שהוא יצטרף למשבר המסלים בחצי האי קוריאני ולמתיחות הגואה בין ארה"ב, סעודיה וישראל לבין איראן ויתרבו המוקדים של אי יציבות מסוכנת. 2018 עלולה להתגלות כשנה מאוד לא שקטה בזירות האזוריות ובזירה הגלובלית כולה.

 

ד"ר יעקב הכט מלמד באוניברסיטת חיפה

 

המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיוויס באוניברסיטה העברית בירושלים מפרסם בשיתוף פעולה עם ynet את מדור "מגלים עולם", שבו מופיעים מאמרי פרשנות ועמדה של חוקרים מרחבי העולם בתחום היחסים הבינלאומיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נותנים מקלט לטרוריסטים? אנשי כוחות ביטחון פקיסטניים
צילום: AP
הודו וסין עלולות להישאב למשבר בין ארה"ב לבין פקיסטן. ד"ר יעקב הכט
מומלצים