שתף קטע נבחר

נפגעות האלטרוקסין על הפיצוי הכספי: הצדק נעשה

הסכם הפשרה שהושג בין "פריגו ישראל" למטופלים שסבלו בבעיה בבלוטות התריס נסגר בפיצוי של 42 מיליון שקל לנפגעים. התובעת הייצוגית, עו"ד ורד קופילר: "יש פה למעשה אחריות על העוול שנעשה"

עו"ד ורד קופילר, אחת מהתובעות הייצוגיות בפרשת האלטרוקסין, מרוצה שהפרשה הגיעה לסיומה לאחר שנים. "הצדק נעשה. אני שמחה שלמרות שהכותרת היא פשרה יש פה למעשה אחריות שנלקחה על העוול שנעשה". דבריה של עו"ד קופילר נאמרים בהמשך לחשיפת "ידיעות אחרונות" אתמול כי "פריגו ישראל סוכנויות", מי שהפיצה את תרופת האלטרוקסין משנת 2010, צפויה לשלם פיצוי בסך כולל של כ־47.5 מיליון שקל במסגרת הסכם פשרה שהתגבש. התרופה שווקה למעל רבע מיליון חולים ומי שיימצא זכאי יוכל לקבל פיצוי של בין 4,200 שקל ל־9,500 שקל. ההסכם צפוי להיחתם בקרוב ולהיות מוגש לבית המשפט העליון לאישורו.

 

במסגרת הפשרה שהושגה נקבע כי הזכאים הינם הצרכנים הסובלים מתת־פעילות של בלוטת התריס, אשר נטלו באורח סדיר את תרופת האלטרוקסין קודם לפברואר 2011, ואשר במועד כלשהו בתקופה פברואר־נובמבר 2011 עברו לשימוש בפורמולציה החדשה של האלטרוקסין, מבלי שנמסר להם על ידי הרופא המטפל כי עליהם לבצע ניטור באמצעות בדיקת דם בתוך כשישה שבועות ממועד התחלת השימוש בפורמולציה החדשה. הדבר נעשה באישור משרד הבריאות ובדיווח לא נאמר כי יש למסור על השינוי למטופלים, או כי נדרש מעקב רפואי.

 

פורמולציה חדשה של אלטרוקסין. לא נמסר לחולים על השינוי (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
פורמולציה חדשה של אלטרוקסין. לא נמסר לחולים על השינוי(צילום: עמית שאבי)

 

עו"ד קופילר אמרה אתמול ל"ידיעות אחרונות" כי אין לה בכלל בלוטת תריס ולכן הייתה תלויה בתרופה לחלוטין. היא נזכרת כיצד הרגישה לאחר שנטלה התרופה לאחר שינוי הפורמולציה: "גרתי 5 חודשים על הספה בסלון. 6 שנים הייתי עם האלטרוקסין וכשהחליפו את הכדור הישן בחדש האריזה הייתה זהה לחלוטין. הפסקתי כמעט לתפקד והייתי מספר פעמים בבית חולים. נתנו לי רעל בלי להגיד לי. אני תלויה בתרופה. בעקבות לקיחת הכדור לא עבדתי. לא יכולתי לעבוד. זה כמו הרגשה של מישהו שהוא מסומם.

 

 

רונית פלג: "לקחתי והרגשתי מאוד רע. שמנתי, לא ישנתי בלילה, היו לי דפיקות לב והייתי מדוכדכת" (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
רונית פלג: "לקחתי והרגשתי מאוד רע. שמנתי, לא ישנתי בלילה, היו לי דפיקות לב והייתי מדוכדכת"(צילום: אלעד גרשגורן)

 

גם רונית פלג (70), אחת מהתובעות, מספרת על ההקלה שחשה: "אני לקחתי את האלטרוקסין המון שנים. בהתחלה לא שייכתי את השינוי שחל בי. ראיתי שהכדור יותר גדול, אבל הקופסא נראתה אותו דבר. לקחתי והרגשתי מאוד רע. שמנתי, לא ישנתי בלילה, היו לי דפיקות לב והייתי מדוכדכת. בד"כ אני פלפל ובן אדם מאוד פעיל, אבל פתאום הייתי בלי אנרגיות. זו היתה תקופה נוראית. במוצאי כיפור היו אצלנו זוג חברים שהוא לקח אלטרוקסין. הוא שאל אם שמתי לב ששינו את האלטרוקסין ואז חטפתי בום כי הבנתי איפה המקור של כול הרע. עשו לי בדיקות דם וראו שאני מאוד לא מאוזנת".

 

השינוי שעליו פלג מדברת קרה באוקטובר 2011 אז פורסמו דיווחים כי "מטופלים מדווחים על נשירת שיער, דיכאון, אשפוז ועוד". הבהלה גרמה למשרד הבריאות להוציא הנחיות לביצוע מעקב. במקביל הוגשו לבתי המשפט המחוזיים תשע בקשות לאישור תביעות ייצוגיות, שאוחדו להליך אחד. פריגו ישראל סוכנויות טענה כי פעלה כדין ועל פי נוהלי משרד הבריאות, יידעה את מי שהיה צריך ליידע וכי אין כל פגם בפורמולציה החדשה.

 

בשנת 2015 התביעה אושרה כייצוגית והתיק עבר לעליון שבהמלצתו עבר לגישור אצל גרוניס. בסיועו של גרוניס, הגיעו כל הצדדים לעקרונות הסכם הפשרה שיוגש בקרוב לבית משפט מבלי שאף צד יודה בטענות נגדו. עורכי הדין המייצגים את התובעים הייצוגים הם: יעקב דוידוביץ, ארנון גרפי, דוד אור חן, עובדיה כהן, איתן פלג, אסף נוי ומופיד אגבאריה. את פריגו מייצגת עו"ד הלה פלג ממשרד אגמון ושות רוזנברג הכהן. ‬‬‬

 

יש לציין כי הכוונה של פריגו בהסכם הפשרה המתגבש היה רצון לסיים מהר את הפרשה לטובת החולים, כדי שיוכלו גם הם לשים את הסבל מאחוריהם. אגב, על פי הפשרה שהושגה במידה וייוותרו עודפים מכספי הפיצויים הם יועברו לקופות החולים כתרומה לציבור. קופות החולים מתחייבות לעשות בכסף שימוש לטובת שיפור הטיפול והמעקב אחרי חולים בתחום האנדוקרינולוגיה, לרבות הקמה ותפעול של מערכת לניהול מחלה ברמת קופת החולים, כדי לצמצם הישנות מקרים דומים לאירועים בגינם הוגשה התביעה.



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
פיצוי כספי לנפגעות האלטרוקסין
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים