שתף קטע נבחר

היועמ"ש: מותר להפקיע אדמות של פלסטינים ביו"ש

מנדלבליט סיפק את חוות דעתו במסגרת הליכי הסדרה להתנחלות חורשה, שהדרך אליו נסללה על אדמות פלסטיניות פרטיות. משום כך לא הוסדרה עד כה

 

 

עמונה. בתים שנבנו על קרקע פרטית - פונו (צילום: Topview) (צילום: Topview)
עמונה. בתים שנבנו על קרקע פרטית - פונו(צילום: Topview)

האם חוקי הבעלות ביהודה ושומרון משתנים? בחוות דעת שפרסם הערב היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, נקבע כי ניתן להפקיע קרקע פלסטינית פרטית בכמה דרכים לטובת ההתנחלויות. היועמ"ש סיפק את חוות דעתו במסגרת הליכי הסדרה להתנחלות חורשה, שהדרך אליו נסללה על אדמות פלסטיניות פרטיות. משום כך לא הוסדר היישוב עד כה.

 

את חוות הדעת פרסם היועמ"ש לבקשתה של שרת המשפטים איילת שקד. מנדלבליט למעשה הסתמך על פסיקתו של שופט העליון בדימוס סלים ג'ובראן, שניתנה לפני כמה שבועות, ולפיה ניתן להפקיע קרקעות פלסטיניות פרטיות לטובת המתנחלים. בהחלטתו ציין ג'ובראן כי "גם הם חלק מהאוכלוסייה המקומית".

  

ברוב הפעמים שבהן נדרש היועמ"ש בעבר לדון בעניין אדמות פלסטיניות פרטיות, הוא סבר שאין אפשרות להפקיען. השינוי שחל בעמדתו הוא משמעותי ויכול להשליך על שלל מאחזים בלתי חוקיים שנמצאים במעמד דומה לזה של כביש הגישה לחורשה.

 

מלשכתה של השרה שקד נמסר: "שרת המשפטים מברכת על החלטה זו, המהווה נדבך נוסף למימוש זכויותיהם של מאות אלפי מתיישבי יהודה ושומרון. היא תמשיך לקדם בחינה מחדש של עמדות משפטיות קודמות בנוגע להסדרת בנייה ביו"ש".

 

בחודש פברואר אושר בכנסת חוק ההסדרה, אך בג"ץ הקפיא את ביצוע החוק עד לדיון בעתירות שהוגשו בנושא. החוק נועד להסדיר את מעמדם של בתים בהתנחלויות שנבנו על קרקעות בבעלות פרטית של פלסטינים. לפי החוק, הקרקע שעליה בנויים הבתים תישאר בידי בעליה, אולם המדינה תפקיע מהם את זכויות השימוש בקרקע ותעביר אותן לממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה ושומרון. בתמורה יפוצו בעלי הקרקעות הפלסטינים בכסף או בקרקע חלופית, לפי בחירתם.

 

לפני כמה חודשים התכוננו בישראל לפרסום דו"ח של האו"ם בנושא ההתנחלויות, שיאשים אותה בסיפוח בפועל של שטחים כבושים, ויקרא לחברות בארגון לפעול להפסקת הסחר או פעילות כלכלית אחרת ביהודה ושומרון, ירושלים המזרחית ורמת הגולן. הדו"ח נכתב על ידי הנציב לזכויות האדם של האו"ם בז'נבה, הנסיך הירדני זייד ראאד זייד אל-חוסיין, ואין בו כל התייחסות או אזכור לטרור הפלסטיני בשטחי יהודה ושומרון או בכלל. 

 

טיוטת הדו"ח תוקפת את הרחבת ההתנחלויות: "במלאות 50 שנים לכיבוש הישראלי בשטחים הפלסטיניים, מפעל ההתנחלויות הבלתי חוקיות ממשיך להתקדם במהירות. ההתרחבות הבלתי פוסקת של ההתנחלויות הלא חוקיות, והמאמצים לחזק את השליטה הישראלית בגדה המערבית באמצעות פעולות ממשלות ישראל מאז 1967, הביאו לצמיחה עקבית באוכלוסיית המתנחלים ולהשתלטות חד-צדדית על שטחים נרחבים בניגוד לחוק הבינלאומי". 

 

בטיוטה מצוין שהמדיניות והצעדים של ישראל מעלים חשש לגבי השתלטות דה-פקטו על שטחים נרחבים בגדה המערבית: "מעבר לכך, למדיניות ההתנחלויות יש השפעות הרסניות על מצב זכויות האדם של הפלסטינים בגדה ובמזרח ירושלים". על פי הטיוטה, הדו"ח יקרא למדינות "לא לסייע להפרות החוק הישראלי בשטחים", ולהנחות את העסקים הפועלים בהן ליישם את החלטות האו"ם בנוגע ליהודה ושומרון. הוא מבקש מחברות ותאגידים עסקיים לצמצם או למנוע לחלוטין את הפעילות שלהם בשטחים ואת אספקת השירותים והמוצרים להתנחלויות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מפגינים נגד הפקעת קרקעות פלסטיניות בחלמיש
צילום: AFP
מומלצים