שתף קטע נבחר

לביבות אפויות לחנוכה

למה לטגן אם אפשר לאפות: 5 מתכוני לביבות בלי אף טיפת שמן שיחסכו לכם הרבה קלוריות בחנוכה - לביבות גבינה וזיתים, לביבות טוניסאיות עם טונה וביצה, לביבות בטטה טבעוניות, לביבות ריקוטה ותרד וגם לביבות בננה ושיבולת שועל עם קינמון

 

הלביבות או הלאטקס, כפי שמכנים אותן ביידיש, הפכו עם השנים לחלק בלתי נפרד מחג החנוכה. מקור השם הוא תנ"כי ומגיע מהלביבות שהכינה תמר, בתו של המלך דוד, לאחיה למחצה אמנון.

 

עוד כתבות שיכולות לעניין אותך:

 

בחג החנוכה אנו נוהגים לטגן מאכלים שונים בשמן לזכר נס פך השמן וניצחון המכבים, אך לא בכל האזורים בהם חיו היהודיים לדורותיהם היו תפוחי אדמה בנמצא ובחלק גדול מהמקומות הכינו מנות שונות כמו עוף מטוגן, גבינה מטוגנת ובצק מטוגן לציון החג. וכך, במדינות מזרח ומרכז אירופה, בהן תפוחי האדמה זולים במיוחד, התפתחה המסורת של הכנת לביבות מתפוחי אדמה.

חוסכים את השמן. לביבות בננה ושיבולת שועל אפויות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
חוסכים את השמן. לביבות בננה ושיבולת שועל אפויות(צילום: ירון ברנר)
  

הלביבה היא, למעשה, מאכל מטוגן מירקות. עם הזמן ובמגע עם מטבחים שונים, ירקות נוספים נכנסו למסורת הלביבות ושיטות הכנה נוספות פותחו. הירק המגורד בתוספת ביצה, תבלינים וקמח או פירורי לחם - הופך בטיגון או באפייה בתנור למאכל קריספי ועסיסי מבחוץ ונימוח מבפנים, כזה שכיף לאכול בכל ימות השנה ולא רק בחנוכה.

 

מכיוון שחנוכה ידוע כחג משמין במיוחד, חשבנו שכדאי לשמור את הקלוריות לסופגניות, ולספק כמה מתכונים ללביבות אפויות שחוסכות את הקלוריות מהטיגון.

 

לביבות בננה ושיבולת שועל

מי אמר שלביבות צריכות להיות מלוחות? גרסה מתוקה ובריאה לארוחת הבוקר של החג או סתם כשמחשק.

 

המצרכים (לכ-15 לביבות):

30 גר' (1/3 כוס) שיבולת שועל

60 גר' (3 כפות) קמח

4 ביצים

50 גר' (1/4 כוס) סוכר

קורט קינמון

1 בננה גדולה בשלה

125 גר' (1 גביע) יוגורט

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אופן ההכנה:  

  1. מועכים בקערה בננה בעזרת מזלג. מוסיפים לקערה ביצים, סוכר ויוגורט ומערבבים היטב.
  2. מוסיפים את החומרים היבשים: קמח, קוואקר וקינמון.
  3. מרססים תבנית שקעים במעט שמן, ויוצרים בעזרת כף תלוליות גדולות מהתערובת.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-15 דקות.
  5. מגישים חם.

 

טיפים:

  • לפני ההגשה, מומלץ לחמם את הלביבות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-3 דקות.
  • בעת ההגשה מומלץ לצקת על הלביבות מעט מייפל או לפזר מעט שוקולד צ'יפס.
  • אפשר לשדרג את המנה באמצעות הוספת חופן אגוזי פקאן או מלך קצוצים דק לתערובת טרם האפייה.

 

לביבות גבינה וזיתים

כמו שאנחנו אוהבים את הגבינה שלנו עם זיתים, החלטנו להוסיף את השילוב המנצח הזה גם ללביבות שלנו, והתוצאה - בהחלט מנצחת.

 

המצרכים (לכ-20 לביבות):  

4 תפוחי אדמה, בינוניים ומגורדים

1 בצל בינוני מגורד

2 ביצים

3 כפות קמח

1 כפית מלח

קורט פלפל שחור

50 גר' גבינת מוצרלה מגורדת

50 גר' גבינה בולגרית מגורדת

4 זיתים ירוקים או זיתי קלמטה, קצוצים גס

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל המצרכים בקערה. מניחים את הבלילה בצד, למנוחה של כ-20 דקות.
  2. מטים את הקערה לכיוון הכיור, ושופכים החוצה את המים שהצטברו על פני הבלילה.
  3. משמנים בספרי תבניות סיליקון שקעים או נייר אפייה.
  4. יוצקים את הבלילה לתבניות או מניחים בעזרת כף תלוליות גדולות על גבי נייר האפייה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-12 דקות.
  5. מגישים חם.

 

טיפים:

  1. לפני ההגשה, מחממים את הלביבות הפוכות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-3 דקות.
  2. מומלץ להגיש את הלביבות חמות לצד מטבל שמנת חמוצה עם עירית קצוצה.

 

לביבות טוניסאיות

גרסת חנוכה לסנדוויץ' התוניסאי האהוב, עם שילוב הטעמים המנצח - טונה, ביצה, תפוח אדמה וטוויסט של לימון.

 

המצרכים (לכ-20 לביבות):

1 תפוח אדמה גדול מגורר (300 גר')

1 בצל סגול, קצוץ דק (100 גר')

3 ביצים

1 כף קמח (20 גר')

100 גר' גבינת מוצרלה מגורדת

2 כפות ממרח עגבניות מיובשות (50 גר')

100 גר' טונה בשמן, מסוננת היטב מנוזלים

1/2 כפית ממרח לימון כבוש - לא חובה

קורט מלח

קורט פלפל

קורט אורגנו יבש

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. סוחטים היטב את תפוח האדמה המגורד והבצל הקצוץ מנוזלים מיותרים.
  2. בקערה גדולה מערבבים את כל החומרים.
  3. משמנים בספרי תבניות סיליקון שקעים או נייר אפייה.
  4. יוצקים את הבלילה לתבניות, או מניחים בעזרת כף תלוליות גדולות על גבי נייר האפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך כ-13 דקות עד להזהבה קלה.
  5. מגישים חם.

 

טיפים:

  • לגרסה מופחתת קלוריות, אפשר להחליף את הטונה בשמן בטונה במים.
  • אוהבים עשבי תיבול? אפשר להוסיף לתערובת חופן פטרוזיליה קצוצה.
  • מומלץ להגיש לצד הלביבות טחינה ירוקה.

 

לביבות טבעוניות  

באמצעות טריק פשוט בתהליך ההכנה אפשר להתגבר על הצורך בביצה שתדביק את התערובת, ולהכין לביבות טבעוניות, טעימות ועסיסיות.

 

המצרכים (לכ-20 לביבות):

2 בטטות גדולות

1 תפוח אדמה גדול

1 קישוא מגורד

100 גר' גבינה צהובה טבעונית מגוררת

קורט מלח

קורט פלפל

קורט פפריקה

טימין טרי - לפי הטעם

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אופן ההכנה:
  1. מקלפים את הבטטות ואת תפוחי האדמה, פורסים לקוביות גדולות ומבשלים במים עם מעט מלח עד לריכוך.
  2. מסננים את הנוזלים, ומועכים את תפוחי האדמה והבטטות למחית חלקה.
  3. מעבירים את המחית לקערה, ומוסיפים את יתר המרכיבים. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. משמנים בספרי תבניות סיליקון שקעים או נייר אפייה.
  5. יוצקים את הבלילה לתבניות, או מניחים בעזרת כף תלוליות גדולות על גבי נייר האפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-23 דקות עד להזהבה קלה.
  6. מגישים חם.

 

טיפים:

  • אפשר להחליף את הקישוא המגורד בגזר מגורד.
  • מומלץ להוסיף בצל קצוץ מטוגן לתערובת.

 

לביבה ירוקה

החורף הגיע, ואיתו שלל ירוקים ריחניים שממלאים את דוכני הירקנים. נצלו את פרץ הבריאות הזה להכין לביבות צבעוניות וטעימות במיוחד. ועוד יתרון בלביבות האלה - הן ללא ביצים, גבינת הריקוטה היא שקושרת את כל הרכיבים.

 

המצרכים (לכ-15 לביבות):

1 תפוח אדמה, גדול ומגורר (300 גר')

2 בצלים בינוניים, קצוצים דק (200 גר')

1 כוס עלי תרד קצוצים (70 גר')

1 כוס בצל ירוק קצוץ (50 גר')

1 כוס פטרוזיליה קצוצה (30 גר')

50 גר' גבינת ריקוטה

2 כפות קמח

קורט מלח

קורט פלפל

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. בוזקים על הירקות הקצוצים והמגוררים קורט מלח, וממתינים כ-20 דקות על מנת שהירקות יגירו נוזלים. לאחר מכן סוחטים ומסננים במסננת.
  2. לאחר הסינון, מערבבים בקערה את הירקות המגוררים והקצוצים עם קמח, גבינה ותיבול.
  3. יוצרים קציצות, ומסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה משומנת היטב.
  4. מתיזים על הקציצות מעט ספרי שמן, ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-13 דקות עד להזהבה קלה. מגישים חם.

 

טיפים:

  • אפשר להחליף את הפטרוזיליה בכוסברה.
  • אפשר להחליף את הבצל הירוק בעירית קצוצה.
  • מומלץ להגיש את הלביבות עם מטבל של שמנת חמוצה ומעט שום כתוש.

  

המתכונים באדיבות השף קונדיטורים אמיר פורת ורוסלה יונה מקונדיטוריית "ביסקוטי"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
בלי אף טיפת שמן. לביבות ריקוטה ותרד אפויות
צילום: ירון ברנר
מומלצים