שתף קטע נבחר

לאחר דחיית בקשת החנינה: אזריה עדיין יכול להשתחרר מוקדם

נשיא המדינה ראובן ריבלין דחה את בקשת החנינה של החייל שהרג מחבל פצוע, אבל הוא יוכל להתייצב לפני שתי ועדות צבאיות שידונו בקיצור עונשו. בראשונה, זו שיכולה לקצר את העונש בחצי, סיכוייו נמוכים, אבל בשנייה - סיכוייו לקבל קיצור שליש לא רעים. אם מאמציו יצלחו - יהיה חופשי כבר ביוני

דרכו של אלאור אזריה, החייל שהרג מחבל פצוע בחברון, לקיצור נוסף בתקופת מאסרו, מעבר לארבעת החודשים שכבר קיצר הרמטכ"ל מעונשו, אינה חסומה גם אחרי שהנשיא ראובן ריבלין החליט שלא להיענות לבקשת החנינה שלו. אזריה יוכל לתלות תקוות בשתי ועדות בצה"ל שתפקידן לקיים "עיון נוסף בעונש".

 

הוועדה הראשונה היא ועדת החצי. היא מוסמכת להפחית מחצית מיתרת עונשו של אזריה, והיא תכונס כשיתקרב המועד שבו יסיים אזריה לרצות חצי ממאסרו. זה יקרה בסביבות חודש מרס, אז ימלאו שבעה חודשים לכניסתו של אזריה לכלא 4. אזריה יוכל להגיש את הבקשה לוועדה כמה שבועות לפני שישלים ריצוי מחצית מעונשו. הרכבה של הוועדה ייקבע כשבועיים לפני כינוסה.

הנשיא ריבלין והחייל אלאור אזריה. המשפחה: "חוסר רגישות" (צילום: יואב דודקביץ', AFP) (צילום: יואב דודקביץ', AFP)
הנשיא ריבלין והחייל אלאור אזריה. המשפחה: "חוסר רגישות"(צילום: יואב דודקביץ', AFP)
בוועדה יכהנו שלושה קצינים: ראש הוועדה יהיה שופט צבאי בכיר ומכהן בדרגת סגן אלוף או אלוף משנה, ולצדו יכהנו שני קצינים נוספים - נציג אגף כוח אדם ונציג חיל המשטרה הצבאית, שלרוב הוא קצין בדרגת סגן אלוף. בשל רגישות המקרה סביר להניח שבראש הוועדה יישב שופט בדרגת אלוף משנה. מכל מקום, השופט לא יהיה שופט שהיה שותף לדיונים בפרשה שנערכו עד כה - בשתי הערכאות הקודמות או בהארכות המעצר במהלך החקירה.

 

לבקשתו יוכל אזריה לצרף חוות דעת רפואיות על מצב הוריו וחוות דעת על תפקודו בצבא קודם לאירוע הירי שבגינו נשלח למאסר. חוות דעת כאלה יוכלו להתייחס לתפקודו בכלא. על כל פנים, נדיר מאוד שוועדות החצי הצה"ליות מאשרות קיצור של עונש כה משמעותי, כך שהחלטה לטובת של אזריה בוועדה זו תיחשב חריגה ודרמטית.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כדי להגדיל את סיכוייו בוועדת החצי יצטרך אזריה לספק הצהרות משמעותיות יותר בבקשה לקיצור העונש. חרטה מלאה וחד משמעית, כזו שאזריה טרם הביע, יכולה לסייע לו להגדיל את סיכוייו בוועדה. על כל פנים, ברוב המכריע של המקרים ועדה זו דוחה את בקשות החיילים. מקרה חריג אירע לפני כמה שנים, כשהוועדה קיצרה בחצי את עונשו של אזרח עובד צה"ל שהורשע בגניבת מאות אלפי שקלים מהצבא. הוא החזיר את הכסף והוכיח כי בריאותו הידרדרה.

 

ועדת השליש: הסיכויים גבוהים יותר

אם ועדת החצי תדחה את בקשת אזריה הוא יוכל להתייצב מול ועדה אחרת ולבקש ממנה לקצר שליש מעונשו. גם ועדה זו תורכב משלושה קצינים: שופט צבאי, נציג אכ"א ונציג המשטרה הצבאית. בוועדה זו סיכוייו של אזריה לקבל קיצור שליש גבוהים בהשוואה למקרי עבר - אם יתנהג כראוי בכלא.

 

אזריה יוכל להתייצב בעצמו מול שתי הוועדות, מלווה בעורך דינו. הוועדות יתכנסו באחד משלושת בתי הדין צבאיים של צה"ל - בחיפה, ביפו או ליד צומת קסטינה. בדרך כלל המקום שבו מתכנסת ועדת העיון בעונש נקבע באופן אקראי ובלי זיקה גיאוגרפית למחוז השיפוט שבו נידון האסיר (במקרה של אזריה זהו מחוז המרכז). לעתים ההחלטה אם לקצר את העונש או לא ניתנת מיד, אבל במקרה של אזריה סביר להניח שהוועדה תמסור את הודעתה רק אחרי כמה ימים. אם יקוצר שליש מעונשו של אזריה - הוא ייצא לחופשי בסביבות יוני 2018.

 (צילום: רן כרמי בוזגלו) (צילום: רן כרמי בוזגלו)
(צילום: רן כרמי בוזגלו)

אחר הצהריים הודיע נשיא המדינה ריבלין כי החליט לדחות את בקשת החנינה של אזריה. בהחלטתו קבע הנשיא ריבלין: "במכלול השיקולים, הקלה נוספת בעונש תפגע בחוסנם של צה"ל ושל מדינת ישראל. ערכי צה"ל ובתוכם טוהר הנשק הם יסוד מוסד בעוצמתו של צה"ל ותמיד עמדו לנו במאבק הצודק על זכותנו לבית לאומי ובטוח ובבנייתה של חברה איתנה".

 

בהודעת הנשיא על ההחלטה נכתב עוד: "נשיא המדינה נתן דעתו לעבירות שבוצעו על ידך ולנסיבותיהן, לכל הדברים שנכתבו בבקשתך, לכל החומר וכן לחוות הדעת שהובאו בפניו והחליט לדחות את הבקשה. מעיון בחומר שהונח לפניו למד הנשיא כי בגזר הדין הביאו בחשבון בתי הדין הצבאיים את הנסיבות המועלות על ידך, המופיעות בחלקן בבקשת חנינה זו, כשיקולים לקולא, וציינו כי בהתחשב בהן הקלו עמך בדין".

 

מירי רגב: "הנשיא הפקיר את אלאור"

משפחתו של אזריה הגיבה "באכזבה ובצער" על ההחלטה. "המשפחה זועמת על שאביו של אלאור, צ'רלי, שמע על החלטת הנשיא באמצעות כלי התקשורת כשהוא ממתין בבית חולים לעוד בדיקת MRI - בעקבות הידרדרות במצבו הרפואי", נמסר מטעמה.

 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

משפחת אזריה מסרה עוד: "הנשיא יכול היה לשים קץ למסע ייסורים נוראי שעוברת המשפחה, לשים סוף לוויכוח שקורע את העם ולסיים את מאסרו המיותר של אלאור שלנו. היה מקום למידה רבה יותר של חמלה כאשר מדובר בלוחם מצטיין שפעל מול מחבל שבא לרצוח לוחמים ואזרחים בחברון. בשל האירוע ותוצאותיו לקה צ'רלי באירוע מוחי לפני כמה חודשים ובאחרונה חלה שוב הרעה במצבו. מצער שבבית הנשיא העדיפו להוציא הודעה לתקשורת עוד לפני שטרחו לפחות לעדכן את ההורים".

 

לאחר ההודעה על סירובו של הנשיא ריבלין להעניק לאזריה חנינה מתחו עליו ביקורת גורמים פוליטיים בימין. שרת התרבות מירי רגב הצהירה כי "נשיא המדינה פגע במוסד החנינה ובחר גם הוא להפקיר את אלאור". שר הביטחון אביגדור ליברמן מסר: "אני מוקיר ומעריך את נשיא המדינה, אך מביע צער על החלטתו לדחות את בקשת החנינה של החייל אלאור אזריה". השר נפתלי בנט שוחח עם אמו של אלאור אזריה, הביע צער על ההחלטה וביקש ממנה למסור את אהבתו לאלאור ולאביו צ'רלי.


פורסם לראשונה 19/11/2017 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אלאור אזריה. חרטה תקדם שחרור
צילום: מוטי קמחי
מומלצים