שתף קטע נבחר

שגריר מצרים בישראל: "לשאוב השראה מסאדאת ולחתור לשלום"

בבית הנשיא התקיים אירוע לציון 40 שנה לביקור סאדאת בישראל שפרץ את הדרך לשלום עם מצרים. הנשיא ריבלין: "בגין וסאדאת נשאו את ההיסטוריה, הצלקות, המלחמות והפחדים. לשניהם הייתה התשוקה, החלום, להביא לשלום"

 

 

שגריר מצרים בישראל חאזם חיירת התארח הבוקר (יום ד') בבית הנשיא בירושלים באירוע לציון 40 שנה לביקור בישראל של נשיא מצרים, אנואר סאדאת - שפרץ את הדרך לשלום עם ישראל, "בהיעדר פתרון צודק לפלסטינים, לא נוכל לפתור את הסכסוך האזורי", אמר והבהיר כי "יוזמת השלום הערבית עודנה הצעה רלוונטית לפתרון הסכסוך לצד נורמליזציה ליחסים עם ישראל שמשמרת את ביטחון ישראל".

 

"האירוע כאן היום הוא אות כבוד עבור כולנו ובמיוחד לאומתו של הנשיא סאדאת. לחוכמה שהוא חלק עם מנחם בגין וג'ימי קרטר. אנחנו זוכרים את מורשתם של מנהיגים אמיצים. אלה שהצליחו למרות כל הסיכויים הפוליטיים. גם אחרי 40 שנה עלינו להמשיך ולשאוב השראה ממנהיגים כאלו ולחתור לשלום באזור", אמר השגריר.

 

לדבריו, "לסאדאת הייתה אמונה עמוקה בשלום. איש לא האמין שיצליח נוכח המתיחות והעוינות באותה התקופה. היה לנו מנהיג שלמד מההיסטוריה והבין שהמלחמה לא יכולה להימשך לעד. ישנם זמנים בחייה של אומה שבהם מנהיגים צריכים לקחת אחריות על עתידם של דורות ולהפסיק את שפיכות הדמים. רבים שבויים בטקטיקה ואין להם האומץ לאסטרטגיה שתעצור את שפיכות הדמים ותיצור עתיד טוב יותר. דרושים גם סבלנות ועקביות למימוש החזון".

חיבוק חם בין הנשיא לשגריר (צילום: מארק ניימן/לע"מ) (צילום: מארק ניימן/לע
חיבוק חם בין הנשיא לשגריר(צילום: מארק ניימן/לע"מ)

השגריר עם אשת הנשיא, נחמה ריבלין (צילום: מארק ניימן/לע"מ) (צילום: מארק ניימן/לע
השגריר עם אשת הנשיא, נחמה ריבלין(צילום: מארק ניימן/לע"מ)

 

המפגש בבית הנשיא במלאת 40 שנה לביקור סאדאת (צילום: מארק ניימן/לע"מ) (צילום: מארק ניימן/לע
המפגש בבית הנשיא במלאת 40 שנה לביקור סאדאת(צילום: מארק ניימן/לע"מ)

הנשיא ריבלין. "עשרה ימים ששינו את פני ההיסטוריה" (צילום: מארק ניימן/לע"מ) (צילום: מארק ניימן/לע
הנשיא ריבלין. "עשרה ימים ששינו את פני ההיסטוריה"(צילום: מארק ניימן/לע"מ)

שגריר מצרים בישראל. "מנהיגים צריכים לקחת אחריות" (צילום: מארק ניימן/לע"מ) (צילום: מארק ניימן/לע
שגריר מצרים בישראל. "מנהיגים צריכים לקחת אחריות"(צילום: מארק ניימן/לע"מ)
"גם למצרים אחריות לקידום מהלך זה ואנו נותרים נאמנים לתפקידנו זה. הגיע זמן פתרון הסכסוך הארוך ביותר באזורנו. א-סיסי פנה ישירות לעם ישראל מעל במת האום וקרא לעמים לתמוך במנהיגים ולפתוח דף חדש באזורנו. השגת שלום בר קיימא יביא לסיום הטרור", אמר שגריר מצרים.

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין נזכר בביקור סאדאת: "במוצאי שבת בערב, ב-19 בנובמבר 1977 ניגנה תזמורת צה"ל את ההמנון המצרי בפעם הראשונה אי פעם. ערוצי התקשורת צפו נדהמים כשאויבים הפכו חברים. איש לא יישכח לעולם את הרגע המדהים הזה, את מפגשם של שני מנהיגים: בגין וסאדאת. שני המנהיגים נשאו את גאוות עמם. שניהם נשאו את ההיסטוריה, הצלקות, המלחמות והפחדים. לשניהם הייתה התשוקה, החלום, להביא לשלום בין האומה הערבית וישראל. זו הייתה המשמעות ההיסטורית של ביקור נשיא מצרים סאדאת. עשרה ימים ששינו את פני ההיסטוריה. עשרה ימים שהביאו לסיום עשרים ותשע שנות מלחמה".

 

ריבלין הזכיר שכאשר אמר הנשיא סאדאת לפרלמנט המצרי שיהיה מוכן להגיע גם לקצה העולם תמורת שלום, אפילו לירושלים, "מיהרו כתבים להעביר את הכותרת הנהדרת לעורכיהם, אבל רבים מהם לא האמינו. הם לא יכלו להאמין שהם חוזים בהיסטוריה נעשית. יומיים לאחר מכן, בגין, ראש הממשלה, פנה אל המצרים ואמר: 'בואו נאמר האחד לשני, המצרים והישראלים - לא עוד מלחמה, לא עוד שפיכות דמים ולא עוד איומים. מילים שיישארו עמנו לנצח". 

 (צילום: מארק ניימן/לע"מ) (צילום: מארק ניימן/לע
(צילום: מארק ניימן/לע"מ)
ריבלין ציין כי ביקורו של סאדאת בישראל שנמשך יומיים שיקף כנות ונחישות. הוא ציין כי גם בחלוף השנים נותרה מצרים בת ברית חשובה. "קשר שהוא משמעותי וחשוב יותר ממה שמילים יכולות לתאר, ולעולם לא יהפוך למובן מאליו. אם היה רגע היסטורי השנה, זהו המפגש בין ראש הממשלה נתניהו והנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. פגישה בין ראש הכוח הערבי האזורי, וראש הממשלה של ישראל. פגישה שהבהירה לעולם כולו שהקשר בין המדינות חזק ואמיתי ויכול רק לגדול. אנו חיים יחד באזור מתאגר. מצאנו דרך לחיות יחד בשלום וחברות. זהו מסר לאזור כולו, ולעולם כולו. ברוכים יהיו שני העמים, ישראל ומצרים".

 

"השלום האסטרטגי שרד מבחנים"

אליקים רובינשטיין שהיה שותף לגיבוש הסכם השלום, אמר בבית הנשיא: "לפני ארבעים שנים זכיתי להיות בשדה התעופה בן גוריון ולקבל פניו של סאדאת. לשמוע את מטוסו נוחת היה כמו לשמוע את משק כנפי ההיסטוריה. כשהנשיא סאדאת הביע את נכונותו להגיע לירושלים זה נשמע כמו חלום אבל בגין שקיבל את ההצעה, הפך את החלום למציאות. בנאומו בכנסת לא יכולתי עוד לדמיין כי חודשים לאחר מכן אזכה לקבל את פניו של שגריר מצרי בישראל שהגיע להגיש כאן בבית הנשיא את כתב האמנה שלו. זה היה רגע בלתי נשכח. לקחו לנו חודשים של עליות ומורדות עד שהזמין הנשיא קרטר את שני המנהיגים לקמפ דיוויד. 13 ימים ו-12 לילות של משא ומתן בקמפ דיוויד היו קשים מאוד. הם כללו שיחות על המצב עם הפלסטינים והחלטות קשות על קווי הנסיגה מסיני, אבל עמדנו בפני מנהיגי נחושים להצליח. מאז 1977 לא הייתה מלחמה עם מצרים. אין ספק שהיינו רוצים לראות את השלום בינינו מתממש באופן מלא על כל היבטיו אבל השלום האסטרטגי בינינו שרד מבחנים רבים".

 

מנכ"ל משרד החוץ יובל רותם נזכר: "הייתי נער בעת ביקורו של סאדאת אבל אני עוד זוכר אותו היטב. גם בימים הקשים גם בימים הטובים, צלח הסכם השלום והדגים כיצד יכול הסכם שלום להפוך מציאות של מלחמה למציאות של שלום. אדוני השגריר המצרי, אנא מסור למשפחת סאדאת כי לא נשכח את ביקורו לעולם וכי אני נוצרים את הרגעים האלה בלבנו תמיד. ישראל חלמה על שלום עם שכנינו תמיד. החזון והאומץ של סאדאת סללו את הדרך להסכם שלא ניתן להמעיט בחשיבותו. ישראל הכירה לגמרי בכוחה של מצרים באזור ואנו מקווים שצעדיו האמיצים של סאדאת יובילו לשלום אזורי. היום, 40 שנה אחרי, יש עדיין מדינות בליגה הערבית שלא מכירות בישראל. יש להן הרבה ללמוד מסדאת. כל מנהיג שיבחר בדרכו יגלה בישראל דלת פתוחה ורצון משותף. אנו בטוחים כי השלום שלנו נצחי ויציב".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק ניימן/לע"מ
הנשיא ריבלין עם שגריר מצרים
צילום: מארק ניימן/לע"מ
מומלצים