שתף קטע נבחר

שורדי הטבח בסרברניצה: "שום עונש לא יכפר על רצח העם"

משפחות אלפי הקורבנות שנטבחו תוך ימים על ידי כוחותיו של הגנרל הבוסני-סרבי רטקו מלאדיץ', שהורשע ברצח עם ונשלח למאסר עולם, לא מסתפקות בפסק הדין הדרמטי: "דבר לא יפצה על הכאב". בסרביה נשמעו קולות אחרים: "הגנרל יהפוך לאגדה". בסרברניצה נתלו כרזות עם הכיתוב "הגיבור שלנו"

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בוסנים מוסלמים שאיבדו את יקיריהם בטבח בסרברניצה ב-1995 אמרו היום (ד') כי אין שום עונש בעולם שיהיה אפשר להטיל על רטקו מלאדיץ' – מפקד הצבא הבוסני-סרבי לשעבר שהורשע היום בהאג ברצח עם ובפשעים נגד האנושות ונידון למאסר עולם – שיכפר על מעשיו.

 

מלאדיץ' בן ה-74, שנודע גם בכינוי "הקצב מסרברניצה", הורשע בבית הדין הפלילי הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר ב-10 מ-11 הסעיפים נגדו. הוא הואשם ברצח עם, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות שבוצעו בשנות ה-90 במהלך התפרקותה של יוגוסלביה לאחר נפילת הקומוניזם.

 

מלאדיץ' היה מבוקש בעיקר בגין חלקו בפיקוד על הכוחות הבוסניים-סרביים שבאמצע שנת 1995 פשטו על העיר ה"בטוחה" סרברניצה שבמזרח סרביה. לאחר שהבריחו את חיילי כוח שמירת השלום ההולנדיים של האו"ם, החלו הכוחות בפיקודו של מלאדיץ' לטבוח באלפים רבים של גברים וילדים מוסלמים במשך כמה ימים והשליכו את גופותיהם לתוך קברי אחים.

מלאדיץ' היום בבית המשפט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מלאדיץ' היום בבית המשפט(צילום: רויטרס)

משפחות הקורבנות מתבשרות בשידור חי על פסק הדין הדרמטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משפחות הקורבנות מתבשרות בשידור חי על פסק הדין הדרמטי(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

 

 

"האם אי פעם יהיה עונש מספק למישהו שביצע כל כך הרבה פשעים? מה שהוא עשה זה יותר מדי אפילו אם פורסים את זה על פני 300 שנה, אז בטח ובטח על שלושה ימים", אמרה וסבה סמילוביץ', 74, והתייחסה לטבח שכאמור אירע תוך ימים ספורים ביולי 1995.

 

בעלה של סמילוביץ', כמו גם חתנה וקרובי משפחה נוספים, היו בין 11 אלף הגברים והילדים המוסלמים שנלקחו ונרצחו לאחר שמלאדיץ' התחייב בפני כוחות האו"ם ותושבים מקומיים שלא ייעשה כל רע לאזרחים לאחר שכוחותיו ישתלטו על העיר.

 

"אני מנסה לספור את ההרוגים שלי בראש. אני סופרת עד 50 ואז אני פשוט לא יכולה לספור עוד", סיפרה סמילוביץ' בדמעות כשצפתה בשידור החי ממשפטו הדרמטי של הגנרל מלאדיץ'. "אין מילים שיתארו את איך שאני מרגישה. אני כועסת. כל זה קורה מאוחר מדי".


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

 

גיסתה של סמילוביץ', עם זאת, אמרה שהצדק נעשה עם הרשעתו של מלאדיץ', אפילו שזה קורה 22 שנים אחרי תום המלחמה. "שום דבר לא יכול לפצות על הכאב שלנו, אבל זה חשוב שהצדק נעשה", אמרה בידה סמילוביץ', שראתה לאחרונה את בעלה כשניסה להימלט מסרברניצה דרך יערות ביולי 1995. שרידיו נמצאו בהמשך בקבר אחים.

 

ב-11 ביולי, 1995, כוחותיו הלאומניים של מלאדיץ' הפרידו בין הגברים והבנים לנשים ולקחו אותם באוטובוסים או ברגל לטבח המוני בתוך ימים. מדובר בזוועה הקשה ביותר שהתרחשה באירופה מאז מלחמת העולם השנייה.

 

פוסטרים של מלאדיץ' בסרברניצה: "הגיבור שלנו"

פסק הדין שהתקבל היום, במסגרת התיק המשמעותי האחרון שהוצג בפני בית הדין הפלילי הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר לאחר 24 שנים של עבודה, הצית לא מעט אמוציות ומתחים באזור שעדיין מצולק מאותה התקופה העקובה מדם.

 

ווייסלב ששל, המנהיג הסרבי הלאומני שהקים את המפלגה הרדיקלית הסרבית וזוכה על ידי בית הדין הבינלאומי, אמר כי "פסק הדין הוא פוליטי ונועד להיות מכה נגד הסרבים שלחמו במלחמה". כרזות עם תמונתו של מלאדיץ' לצד הסלוגן "אתה הגיבור שלנו" נתלו על המוני מבנים ובניינים בסרברניצה – שכיום היא עיר בעיקר סרבית אתנית – וכן בעיירה ברטונץ' הסמוכה.

קרובי הנרצחים הפגינו בהאג (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קרובי הנרצחים הפגינו בהאג(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
  

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי לא מצאה סרבים בסרברניצה שהיו מוכנים להתראיין בנוגע להרשעתו של מלאדיץ' ברצח עם, אך הסבירו כי רבים רואים בגנרל כאיש שהגן עליהם.

 

הדעות שהביעו בוסנים-סרבים אחרים וכן בוסנים מוסלמים הדגישו את תהליך ההתפייסות העקר במדינה הפדרלית, שכעת מחולקת לרפובליקה סרבית אוטונומית ופדרציה מוסלמית-קרואטית.

 

"בית הדין בהאג הוא לא בית משפט, לא חוק, ולא צדק", אמרה מילנה קומלנוביץ', ראש העיר הסרבית של העיירה המזרחית קלינוביץ' – שבה הלך הגנרל מלאדיץ' לבית הספר. "הגנרל יהפוך לאגדה, ואנחנו נמשיך לחיות כמו שחיינו", היא הוסיפה, וחידדה שההחלטות של בית הדין הבינלאומי – ש-60 מתוך 83 הרשעותיו היו של סרבים – רק החריפו את המחלוקות בבוסניה.

 

פוליטיקאים בסרביה השכנה, שהנשיא הלאומני שלה בשנות ה-90 סלובודן מילושביץ' חימש ומימן את כוחותיו של מלאדיץ', ביקשו לשמור על רגיעה וקראו לכולם להתמקד בעתיד ולא בעבר, בימים שבה בלגרד הדמוקרטית של היום מקווה להצליח להצטרף לאיחוד האירופי.

קברי הנרצחים בטבח (צילום: AP) (צילום: AP)
קברי הנרצחים בטבח(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"לבנו עם הקורבנות, הקורבנות מכל הצדדים. יש לי הרבה רגשות עבור כל הקורבנות, אבל בואו נסתכל על העתיד", אמרה היום ראש הממשלה הסרבית אנה ברנאביץ'.

 

זדרבקה גבזדיאר, שבנה אלדין בן ה-9 נהרג בהפגזות של הבוסנים-סרבים על סראייבו הנצורה, אמרה שפסק הדין אינו מפתיע, ו"מספק חלקית".

 

"הגיע לו עונש הרבה יותר גרוע אבל התרגשתי ושמחתי שהוא קיבל מאסר עולם, כי זה הכי הרבה שהוא יכול לקבל", אמרה. "אין כל נחמה בשבילי או בשביל שום אמא אחרת, אבל למדנו לחיות עם הכאב".

 

מלאדיץ' כאמור הורשע היום בהאג ברצח עם ובפשעים נגד האנושות ונידון למאסר עולם. השופטים בבית הדין הפלילי הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר אמרו כי הגנרל רצה לחסל את המיעוט המוסלמי-בוסני בסרברניצה באמצעות השמדה, רצח וטרנספר. עורך דינו אמר כי הוא מתכוון לערער.

 

עוד לפני פסק הדין של השופטים הייתה באולם בהאג דרמה גדולה: עורך דינו של מלאדיץ' ביקש לדחות את הדיון בגלל לחץ דם גבוה של מלאדיץ', שנבדק באולם. השופטים סירבו - ומלאדיץ' הורחק מהאולם אחרי שהשתולל וצעק לעברם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים