שתף קטע נבחר

החיסון לשפעת: יעילות נמוכה בפעוטות ומזערית במבוגרים

מתכוננים להתחסן נגד שפעת? נתונים מהחורף האחרון מצביעים: יעילותו בקרב ילדים עד גיל חמש נמוכה, ובקבוצת הגיל של 65 ומעלה היא אפסית

משרד הבריאות ממליץ לאוכלוסיות בסיכון, ובהן תינוקות וילדים עד גיל חמש ואנשים בני 65 ומעלה, להתחסן נגד שפעת כדי למנוע סיבוכים של המחלה. אולם כעת מתברר כי דווקא בשתי קבוצות הגיל הללו החיסון פחות יעיל.

 

נתונים מהחורף האחרון בישראל מגלים כי בקרב הילדים עד גיל חמש החיסון היה יעיל במידה נמוכה, וכי בקרב בני 65 ומעלה הוא לא הפחית כלל את התחלואה.

 

מדובר בחיסון שמיוצר מדי שנה. זה מכבר ידוע שהוא יעיל באופן חלקי בלבד, אבל כעת מתברר כי דווקא בקבוצות הסיכון (קשישים וילדים קטנים) הוא אינו עושה את העבודה.

 

מעל גיל 65? אולי החיסון בכלל לא יעיל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מעל גיל 65? אולי החיסון בכלל לא יעיל(צילום: shutterstock)

 

29% מהמחוסנים היו מוגנים מהמחלה

ניתוח הנתונים נערך על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות, גוף המשתייך למשרד הבריאות. יעילות החיסון נבדקה בקרב האוכלוסייה הכללית. לא נבדקה השפעתו על מניעת אשפוזים. התוצאות: רק 29% מהאנשים שחוסנו בכל קבוצות הגיל היו מוגנים בפועל נגד המחלה; הקבוצה שהייתה מוגנת ביותר בפני תחלואה בזכות החיסון — ילדים בגיל 17-5 שלומדים במערכת החינוך (יעילות של 70%); החיסון היה יעיל יחסית גם בקרב בני 45 עד 64, אצלם החיסון היה יעיל בקרב 60%;

 

בילדים בני חצי שנה עד חמש היה החיסון יעיל בקרב 39% בלבד; בקרב בני 18 עד 44 הוא מנע מחלה אצל 12.5% בלבד, ובקרב בני 65 ומעלה (קבוצת הסיכון העיקרית לפתח את סיבוכי המחלה) לא היה יעיל כלל במניעת תחלואה בקהילה. האנשים מקבוצת גיל זו שחוסנו חלו בשיעורים דומים לאלה שלא קיבלו חיסון. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות במדינות אחרות גילו ממצאים דומים.

 

"הממצא המובהק ביותר הוא ההגנה הטובה שהחיסון העניק לילדים בגילי בית־הספר ולמבוגרים בני 45 עד 64, דבר שמעניק משנה תוקף להחלטה לחסן ילדי בית־ספר", אומרת ד"ר אהרונה פרידמן, ראש היחידה למחלות זיהומיות במרכז הלאומי לבקרת מחלות. "לגבי קבוצות הגיל שיעילות החיסון בהן הייתה טובה פחות, היו מגבלות סטטיסטיות שונות שעלולות להשפיע לרעה על הממצאים, בהן קבוצות חולים קטנות ושיעורי התחסנות נמוכים. בגיל המבוגר החיסון לא היה יעיל במניעת תחלואה בקהילה, כנראה בגלל שינויים טבעיים במערכת החיסון. עם זאת, חשוב לי לציין שלמרות מגבלותיו, החיסון הוא עדיין הדרך הטובה ביותר שיש למנוע שפעת".

 

60 שניות על איך להימנע מלהידבק בשפעת:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יעילות מוגבלת של חיסון לשפעת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים