שתף קטע נבחר

7 גורמים לטעם מתכתי בפה – ומה תוכלו לעשות כדי להיפטר ממנו

טעם מתכתי מר הוא תופעת לוואי קשה, שעלולה לפגוע באיכות החיים. במרבית המקרים מדובר בתופעה חולפת, אולם לעתים היא נמשכת שבועות, חודשים ואפילו שנים. מהם הגורמים השכיחים לכך, ואיך תוכלו להיפטר מהטעם המתכתי בפה?

זו אחת מתופעות הלוואי המעצבנות ביותר: טעם מתכתי שמלווה אתכם שעות, ימים ולעתים גם חודשים ושנים. למה זה קורה, ומה אפשר לעשות כדי למנוע אותו?

 

1. תופעות לוואי של תרופות

  • האנטיביוטיקות קלריתרומיצין, רוקסיתרומיצין (רוקסו, רוליד), מטרונידאזול (פלאג'יל).
  • תרופות ליתר לחץ דם כמו קפטופריל.
  • תרופות לגלאוקומה כמו מתזולאמיד.
  • תרופות לאוסטאופורוזיס.

 

תרופות. לעתים החלפה או שינוי מינון יעלימו את המטרד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרופות. לעתים החלפה או שינוי מינון יעלימו את המטרד(צילום: shutterstock)

  

2. שימוש לא נכון בתרופות

תרופות עלולות לגרום לטעם מר גם כשהן זולגות "בטעות" לחלל הפה. כך למשל, אתם עשויים לטעום את טעמן של התרופות כשאתם מטפטפים טיפות עיניים. הטיפות חודרות לחלל הפה דרך הניקוז הנמצא בזווית העין קרוב לאף.

 

לפיכך, בעת שימוש בטיפות עיניים יש ללחוץ קלות על הבלוטה בזווית העין כדי שהטיפות יישארו על פני העין ולא ינוקזו לפה.

 

תרופות מגיעות לחלל הפה גם בעת השימוש במשאפים שונים לאף. שאיפה חזקה תגרום לרסיסים מהמשאף לרדת אל הלוע ומשם אל בלוטות הטעם באף ובלשון. כדי להימנע מכך, יש לשאוף את התרופה בשאיפה קצרה, תוך שאתם סותמים את הנחיר השני.

 

3. טיפולים לסרטן

תרופות כימותרפיה והקרנות עלולים לגרום לטעם מתכתי בפה. מחקרים הראו שתוספי תזונה כמו ויטמין D או אבץ עשויים לסייע למניעת הטעם המר אצל חולי סרטן שעוברים טיפולי כימותרפיה והקרנות. על פי הסברות, הכימותרפיה וההקרנות ככל הנראה תורמים לחסר בוויטמינים ובמינרלים.

 

טיפולי כימותרפיה. לעתים תוספי תזונה עשויים להקל (צילום: shutterskock) (צילום: shutterskock)
טיפולי כימותרפיה. לעתים תוספי תזונה עשויים להקל(צילום: shutterskock)

 

4. בעיות בסינוסים

מרבית חוש הטעם לא מגיע מפקעיות הטעם שבלשון, אלא דווקא מהאף. כאשר חוש הריח נפגע, גם חוש הטעם נפגע. מכאן ברור שבעיית סינוסים עלולה לגרום לטעם מתכתי. בעיות סינוסים עלולים לנבוע בין היתר מאלרגיות, הצטננות או סינוסיטיס. במקרים של טעם מתכתי ממושך מומלץ לגשת לאבחון אצל רופא אף אוזן גרון, כדי לשלול בעיה בחללי הסינוסים סביב האף והמצח.

 

5. בעיות נוירולוגיות

המוח שלנו ואיתו סיבי העצב, הם אלה שמשדרים לנו את תחושת הטעם. הפרעות נוירולוגיות שונות הכוללות שבת מוחי, או שיתוק על שם בל הגורם לשיתוק זמני בפנים, עלולים לעוות את התשדורת של חוש הטעם ולגרום גם לטעם מתכתי בפה. דיווחים בספרות הרפואית גורסים כי טעם מתכתי עלול להצביע גם על בעיות נוירולוגיות אחרות כמו פרקינסון או אלצהיימר. במקרה של פגיעה ממושכת בחוש הטעם, כולל הבירור גם בדיקה של נוירולוג לשלילת בעיה במערכת העצבים.

 

6. הריון

חלק מהנשים בהריון מדווחות על טעם מתכתי, במיוחד בתחילת ההריון. הסיבה לכך לא ממש ידועה, אולם חלק מאשימים את השינוי ההורמונלי המשמעותי המתרחש בעיקר בטרימסטר הראשון. אחרים שייכו את הטעם המתכתי בשינוי בחוש הריח אותו חוות נשים הרות.

 

7. בעיות בחלל הפה

היגיינה דנטלית ירודה, בעיות שיניים וחניכיים עשויים להשפיע על חוש הטעם, ולגרום גם לטעם מתכתי. כמו כן סתימות מתכתיות והתקני יישור שיניים עלולים לגרום גם הם לטעם המתכתי. שמירה על היגיינה נאותה, ביקור אצל שיננית וצחצוח שיניים יומיומי יכולים להפחית את תחושת הטעם המריר.

 

טעם מתכתי. 7 צעדים שאולי יסייעו ()
טעם מתכתי. 7 צעדים שאולי יסייעו

 

מה תוכלו לעשות כדי למנוע את הטעם המתכתי?

1. קחו מסטיק או סוכריה מתוקה ללא סוכר בעת תחושת הטעם המר.

2. שימרו על היגיינת פה.

3. השתמשו בסכו"ם וכלי מטבח לא מתכתיים.

4. הקפידו על שתיית מים לאורך היום.

5. הימנעו מעישון, שעשוי להגביר לתחושת הטעם המעוותת ואף לגרום לה.

6. אם אתם סובלים ממחלה או נוטלים תרופות, דווחו לרופא על הטעם המר והיוועצו בו בצורך בהמשך איבחון או בשינוי התרופות אותם אתם נוטלים.

7. גשו לביקורת אצל רופא מומחה: אם הבעיה נמשכת, קבעו בדיקה אצל רופא שיניים, רופא אף אוזן גרון ונוירולוג. אלה יבחנו האם קיימת בעיה רפואית ואם יש צורך בבדיקות ואיבחונים נוספים.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טעם מתכתי. שינוי בקולטנים באף ובלשון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים