שתף קטע נבחר

כך סייעו מבקשי מקלט מדרפור לנשר ישראלי שנתפס בסודן

נשר מקראי צעיר שבקע בנגב ונדד עד לסודן, נתפס ע"י תושבים מקומיים לפני מספר ימים. בזכות פרטי הקשר שהיו על תג הכנף, הם יצרו קשר עם אוהד הצופה מרשות הטבע והגנים. למשימת ההצלה של הדורס הנדיר נרתמו מספר מבקשי מקלט מסודן בישראל. "הסברתי להם שלא מדובר בנשק, אלא בחיה", אומר עומר עיסה, פליט מדרפור. "אני מקווה שיעזרו לנשר כמו שעזרו לי כשהגעתי לישראל". שובי הנשר בסודן הבטיחו כי הנשר ישוחרר בקרוב

נשר מקראי צעיר שבקע בקיץ השנה בנגב וסומן בתג כנף עם המספר T34 בשדה בוקר לפני כחודשיים במסגרת פרויקט מעקב של רשות הטבע והגנים, זכה להרפתקאות מסמרות נוצה בשבועות האחרונים.

 

נשרים מסוגלים לעוף למרחק של כ-660 ק"מ ביום והפרט הצעיר הרחיק בתחילה עד מצרים בחיפוש היומי אחר מזון, שם נתפס ע"י תושבים מקומיים.

 

הנשר T34 שנתפס במצרים באוקטובר ושוחרר (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים) (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
הנשר T34 שנתפס במצרים באוקטובר ושוחרר(צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)

 

למזלו, שומרי טבע מקומיים יצרו קשר עם אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים וסייעו בשחרורו של העוף הדורס שהמשיך במסעות השוטטות שלו באזור. 

 

"נשר מסכן, מוקף באנשים וקשור לעץ"

"לפני מספר ימים התחלתי לקבל מתקפת הודעות ונסיונות לשיחות וידאו בוואטסאפ ומייד הבנתי במה מדובר", מספר אוהד הצופה ל-ynet. "על תגי הכנף של נשרים מקראיים, שקנאים מצויים ורחמים מדבריים יש פרטי קשר שלי עם מספר טלפון וכתובות דוא"ל. ברור היה לי שמישהו מנסה להתקשר לגבי אחד מהעופות הללו".

 

התושבים בדרפור שלכדו את הנשר יצרו קשר עם אוהד והחלו נסיונות הידברות לגבי העוף הדורס. "הם לא דוברי אנגלית ולצערי, אני לא דובר ערבית. הם שלחו לי תמונות של הנשר שנראה מסכן, מוקף באנשים וקשור בחבלים לעץ", הוא מגלה. "מדינת סודן נחשבת למדינת אויב וכבר לפני חמש שנים נתפס נשר מקראי במערב דרפור עם משדר לווייני שהעלילו עליו שהוא סוכן מוסד".

 

 (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים) (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
(צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
 

פרטיו של אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים על תג הכנף של הנשר. התגים מסייעים במעקב אחרי הנשרים ואינם מפריעים להם במעוף (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים) (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
פרטיו של אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים על תג הכנף של הנשר. התגים מסייעים במעקב אחרי הנשרים ואינם מפריעים להם במעוף(צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
 

 

בתו של הצופה המתנדבת כמורה ב"מרכז לקהילה האפריקאית בירושלים" המסייע למבקשי מקלט ומחוסרי מעמד אפריקאיים בעיר, סייעה להתגבר על מחסום השפה. בעזרתם של מספר מבקשי מקלט, נוצר קשר עם התושבים המחזיקים בנשר בסודן.

 

"מסתבר כי העולם קטן מאוד ואחד מהפליטים הסודניים המתגוררים בארץ גילה כי האח של אחד מהשובים של הנשר גר איתו בעבר בדירה בסודן. בנוסף, הבחור הצעיר שמחזיק בנשר, מסתבר כי בן דודו, ג'ומה, המבקש מקלט בישראל, יצר ביוזמתו קשר איתי והבטיח לפעול למען הנשר בסודן", מגלה אוהד.

 

 (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים) (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
(צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)

 (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים) (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
(צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)

 

הוא מציין כי בתחילה השובים של הנשר ביקשו כסף עבור שיחרור העוף הדורס, אך הוא סירב והסכים לממן אך ורק את המזון שניתן לנשר, שנקנה על חשבון התושבים. לבסוף, דיווחו השובים כי לא יבקשו כסף בעבור שחרור העוף הדורס.

 

"אמרתי להם 'שעליכם לנהוג בנשר המבקר בארצכם והוא כעת חסר ישע, כפי שאנו מסייעים למבקשי מקלט ופליטים מארצכם ועושים זאת שלא תמורת כסף", מסביר אוהד. 

 

מבקשי מקלט מסודן נחלצו לעזרת הנשר

עומר עיסה, מתנדב ב"מרכז לקהילה האפריקאית בירושלים" הגיע לישראל לפני כחמש שנים וחצי מדרפור וקיבל מעמד של פליט בישראל. כשפנו אליו לסייע ביצירת קשר עם שובי הנשר הוא שמח לעזור.

 

"בישראל יש אנשים טובים וכשברחתי מהמלחמה בדרפור והייתי בסכנת חיים, בישראל עזרו לי הרבה", הוא אומר ל-ynet. "בתחילה האנשים שמחזיקים בנשר שאלו אותי האם הנשר שהגיע מישראל הוא מסוכן. הסברתי להם שלא מדובר בנשק, אלא בחיה שבסך הכל רוצה לעוף ממקום למקום. אמרתי להם שכל הסיפורים שמספרים להם על ישראל הם לא נכונים והאנשים במדינה הם טובים".

 

 (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים) (צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)
(צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים)

 

"אני מקווה שיעזרו לנשר כמו שעזרו לי"

בתכתובות ושיחות רבות שנערכו בימים האחרונים מספר עומר שסייע בנושא עם מבקשי מקלט נוספים מסודן, כי מצבו של הנשר טוב ולא צפוייה לו סכנת חיים. "הם אמרו לי שהם מטפלים בו, נותנים לו לאכול וכשיהיה חזק, וירגיש טוב יותר, הם ישחררו אותו. אני מקווה כשהוא יחזור לישראל ואני אוכל לראותו ולצלם אותו. כמו שאני לא בחרתי את היום בו אגיע לישראל, גם הנשר לא ואני מקווה שיעזרו לו כמו שעזרו לי".

 

בזכות הסיוע וההיכרות של מבקשי המקלט בארץ עם השובים של הנשר בסודן, הם החלו לשלוח עדכונים תכופים לגבי הנשר. למשימה נרתמו גם גורמי שימור טבע במדינות ערב שאינן בקשרים דיפלומטיים עם ישראל. "הנשר אינו חיית מאכל במדינה זו והסברנו להם כמה הנשרים תורמים למניעת הפצת מחלות ופינוי פגרים מהטבע. עם הזמן הם כבר שולחים לי הודעות כי הם שומרים עליו ולאחר שיתחזק הם ישחררו אותו", מסכם הצופה ומקווה לקבל עדכון חיובי בדבר הנשר בימים הקרובים.   

 

הנשרים המקראיים, דורסים גדולים המצויים בסכנת הכחדה חמורה בישראל, סובלים מירידה במספרם בטבע המקומי בשנים האחרונות עקב הרעלות, ירי והתחשמלויות. מספרם מונה כיום בישראל כ-180 פרטים - לעומת 460 ב-2003.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
נשר מישראל בסודן
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
מומלצים