שתף קטע נבחר

לאמסטרדם נמאס מזרים: "לכו הביתה, העיר שלנו"

התסכול של המקומיים בערים הגדולות באירופה ממספר עצום של תיירים ועובדים זרים מורגש במיוחד בבירת הולנד - שמארחת בשנה שישה מיליון תיירים. לקראת העברת הסוכנות האירופית לתרופות לאמסטרדם התושבים חוששים מעוד גל של עליית מחירים: "תשאירו לנו את העיר"

הפוליטיקאים ההולנדים חגגו בחודש שעבר את זכייתה של אמסטרדם בתחרות שקבעה לאן תעבור הסוכנות האירופית לתרופות, שנמצאת בלונדון, אחרי שה"ברקזיט" ייצא לפועל. אלא שלא כולם באמסטרדם חוגגים את המעבר, שצפוי להביא המוני מומחים זרים לבירת הולנד.

 

עוד כתבות בנושא:

מחאה ברחבי ספרד: "תיירים, לכו הביתה"

התיירים מבריחים תושבים מהערים הגדולות באירופה

 

לתושבי אמסטרדם והתקשורת ההולנדית כבר נמאס מהתיירים שמגיעים לעיר ומחפשים מועדוני חשפנות ברחובות. לקראת הגעתם של מומחי התרופות הזרים המיאוס הפך לכעס. "זה פרס 'ברקזיט' נחמד, אבל האם העיר יכולה להתמודד איתו?", נכתב באחד העיתונים.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כ-900 עובדים יגיעו לאמסטרדם עם העברת הסוכנות האירופית לתרופות. התומכים אומרים שהדבר יחזק את הכלכלה, אבל בשביל המתנגדים למהלך מדובר בעוד קבוצה של זרים עם ארנקים שמנים, מה שיגרום לעליית מחירים, במיוחד בתחום השכרת הדירות. "שוכרי הבתים ישלמו את המחיר", נאמר ברשת השידור הלאומית NOS.

 

ברשתות החברתיות רבים ניצלו את ההזדמנות כדי לבכות על מותה של העיר שהכירו, שפעם חיה "על הקצה" אבל הפכה לבורגנית - גם בגלל פרויקטים דוגמת סוכנות התרופות. התהליך התחיל לפני יותר מעשור. הפוליטיקאים סייעו לשנות במעט את תדמיתה של העיר כשסגרו שליש מבתי הבושת שלה ב-2008, והחלו ב-2011 בתוכנית לסגירת ה"קופי שופס" ליד בתי הספר בעיר.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

מספר התיירים שמגיעים לאמסטרדם (ולנים בה) כמעט הוכפל בין 2011 ל-2016. יותר משישה מיליון תיירים זרים מגיעים מדי שנה לאמסטרדם, שבה 850 אלף תושבים. מספרם של התושבים הזרים והאמידים עלה משמעותית מ-39 אלף ב-2009 ל-77 אלף ב-2015. "אמסטרדם תמיד הייתה עיר פתוחה", אומר ריינר ואן דנציג, מנהיג מפלגת המרכז D-66 שבעלת רוב במועצת העיר.

 

ואן דנציג מוסיף שגם המהגרים היו חלק אינטגרלי מאז תור הזהב במאה ה-17 וממשיכים לתרום לצמיחה הכלכלית של העיר. דניאל ואן דימן, דור חמישי באמסטרדם, לא משתכנעת.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

"זרים מערביים שחושבים שאמסטרדם 'חיה על הקצה' אבל זה כבר לא נכון", היא אומרת, ומצביעה על האיסור על הפלישה לבתים נטושים שנכנס לפועל ב-2010. הפער בין הזרים העשירים שלא מדברים הולנדית למקומיים, לדבריה, לא ניתן לגישור. "לכו הביתה ותשאירו לנו את העיר", היא אומרת לעובדים שמהגרים לאמסטרדם.

 

"אני הפכתי לאורח בשכונה שלי", אומר ברט נאפק, שחי ליד מרכז העיר. "איבדנו את כל המאפיות והחנויות שלנו לחנויות שמיועדות לתיירים", הוא הוסיף. סקר שנערך באתר חיפוש הדירות "נסטפיק" דירג את אמסטרדם במקום הראשון ברשימת הערים הטובות ביותר לבני דור המילניום. הנימוקים היו שהעיר סובלנית, בעלת חיי לילה שוקקים וסצנת סטארט אפ פורחת.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

"האנשים האלה מוכשרים, ולמען האמת מתחרים על דירות ומקומות עבודה עם אנשים שאין להם את הכישורים האלה", אומר יאן ראת, פרופסור לסוציולוגיה באוניברסיטת אמסטרדם, על האינפלצייה של הזרים בעיר. "אפשר להתווכח אם זה מה שזה קורה, אבל מדובר למעשה בהחלפה של האוכלוסיה".

 

40% מהזוגות הצעירים עוזבים אחרי הילד הראשון

כמו בערים אחרות באירופה גם כאן העלייה בתיירות מובילה לעליית מחירי הנדל"ן, ומקשה על עובדים לא משכילים להמשיך לגור בעיר – בין אם הם הולנדים או מהגרים מרוקאים או טורקים. לפי הלשכה ההולנדית לסטסטיקה 40% מהזוגות הצעירים עוזבים את העיר בתוך ארבע שנים מהולדת הבן הראשון.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מחירי הנדל"ן עלו ב-13% ברבעון השלישי של 2017 מהתקופה המקבילה אשתקד. חלק מהכעס של ההולנדים נובע ממדיניות שמאפשרת למהגרים משכילים לקבל פטור ממס של 30%.

 

מיכאל ואן המרט, עובד מטבח, אומר שהעדיפות של הממשלה לא נכונה: "תדמיינו את הצמיחה הכלכלית שהייתה מגיעה מהכשרה של עובדים בני 40 ו-50 - מה שצריך לעשות". הוא ממליץ להעלות את שכרם של עובדי החינוך, השוטרים, האחיות ועובדי הציבור. "אני מדבר בשם עצמי – ובשם שניים או שלושה דורות לפני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"לכו הביתה ותשאירו לנו את העיר"
צילום: רויטרס
מומלצים