שתף קטע נבחר

הפיתוח הישראלי שמסייע לעיוורים לראות צבעים

טכנולוגיה חדשה, שפותחה במעבדה לחקר המוח באוניברסיטה העברית, ממירה תמונה לצליל ועוזרת לעיוורים ל"ראות" את סביבתם באמצעות השמיעה. בעזרתה יכולים העיוורים לזהות צבעים ואף פרצופים. המפתחים: "זה יקנה לעיוורים עצמאות מסוג שלא הכירו"

צפו בסרטון המדגים את הטכנולוגיה: 

 

טכנולוגיה חדשה, שפותחה במעבדה לחקר המוח של האוניברסיטה העברית בירושלים, מסייעת לעיוורים "לראות" את העולם סביבם בעזרת צלילים. הטכנולוגיה מבוססת על מצלמה שממירה את התמונה שהיא קולטת לצלילים. העיוור, אשר מרכיב את המצלמה, לומד לפרש את הצלילים ולהרכיב בעזרתם במוחו תמונה של המציאות סביבו. באמצעות הטכנולוגיה הצילחו עיוורים שהתנסו במוצר לזהות צבעים ואף פרצופים.

 

עוד בנושא:

צעצועים, גננת וכלבי נחייה: גן הילדים שמיועד לעיוורים בלבד

תביעה: מנע מאדם עיוור לעלות לאוטובוס בגלל כלב הנחייה

רץ המרתון העיוור הופך למורה לחינוך גופני

 

לדברי תומר בכור, מהמפתחים של הטכנולוגיה, "בעוד שנתיים יהיו עיוורים שייכנסו לחדר חדש ויוכלו לומר איפה נמצא הכיסא ואיפה השולחן. זה סוג חדש של עצמאות שקשה לנו לדמיין, אבל הוא יקרה. אנחנו כבר כמעט שם".

 

הטכנולוגיה, המבוססת על מחקרו של פרופסור אמיר עמדי, מהמחלקה לנוירוביולוגיה של הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית, נקראת התמרה חושית, שמשמעותה קידוד מידע שמגיע באמצעות אחד החושים למידע שנקלט באמצעות חוש אחר. המחקר המדעי שבוצע במעבדה היווה את הבסיס לפיתוח המוצר, שקיבל את השם EyeMusic. 

 

המערכת שממירה פיקסלים לצלילים בפעולה (צילום מסך) (צילום מסך)
המערכת שממירה פיקסלים לצלילים בפעולה(צילום מסך)

 

"המערכת לוקחת תמונה וממירה כל פיקסל לצליל", מסביר בכור, "העיוור מקבל את התמונה שהמצלמה קולטת במוזיקה וצלילים. כל צבע מקבל כלי נגינה אחרת. לוקח זמן ללמוד את השפה הזו. העיוורים מתחילים מזיהוי של דברים פשוטים וצבעים, אך יש נבדקים שכבר הצליחו לזהות פרצופים והבעות פנים בעזרת הטכנולוגיה. קשה לדמיין אפילו לאן יכולה הטכנולוגיה הזו לקחת אותנו".

 

פרופ' עמדי והחוקרים במעבדה מנסים כעת להפוך את הידע המחקרי לישים, ולפתח מוצר מסחרי שישרת בעתיד את העיוורים. פיתוח הטכנולוגיה נעשה בשיתוף משלחת האיחוד האירופי בישראל ותוכנית "Horizon" (התוכנית למחקר ופיתוח של האיחוד האירופי).

 

בכור, שאחראי על הפיכת הידע המדעי למוצר מסחרי, מפרט כי העיוורים צריכים להתאמן כ-40 שעות עד שהם יכולים להפיק מהמערכת מידע. "זה ממש כמו ללמוד שפה חדשה. לוקח זמן להבין את המשמעות של הצלילים, אבל פיתחנו גם שיטות לימוד ואימון שעוזרות לנבדקים להסתגל למערכת".

 

הוא מוסיף ואומר: "אנחנו רואים איך אזורים בקורטקס הויזואלי של המוח פועלים אצל העיוורים, אפילו בקרב עיוורים מלידה, שמשתמשים במערכת. זיהוי הפעילות באזורים הללו הוא פריצת דרך מדעית. הוא מוכיח שהפעילות באיזורים שונים במוח שלנו היא יותר תלויית משימה ופחות תלויית החוש שבאמצעותו מגיע הגירוי".

 

בכור מסכם כי "הטכנולוגיה הזו מאוד מרגשת. היא תאפשר לעיוורים שירצו ללמוד אותה עצמאות מסוג שהם לא הכירו. אי אפשר לדעת עוד לאן זה יתפתח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
טכנולוגיה הממירה תמונה לצלילים
צילום מסך
צילום מסך
פרופ' אמיר עמדי, ראש המעבדה
צילום מסך
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים