שתף קטע נבחר

אלו הסופגניות שהכי פחות מזיקות לבריאות שלכם

נכון שאין סופגניות מרזות, אבל אתם, הצרכנים, בהחלט יכולים לבחור באפשרות הבריאה יותר מהמגוון העצום שמוצע בחנויות ובקונדיטוריות. אז איך תדעו אם הסופגנייה שלפניכם מזיקה מאוד לבריאות או שממש לא נורא לטעום ממנה בחג הקרוב? הדיאטנית יעל היינמן-ברמן מסבירה

לכולנו ברור בשלב זה של חיינו שסופגניות הן לא מזון איכותי, בריאותי ומצר היקפים. אבל היות שהן אחד מסמלי חג החנוכה, שמזכיר לנו את נס פך השמן, ובכל זאת חג הוא חג וכולנו הולכים ליהנות בחג הזה לפחות מסופגנייה אחת, אלה הדברים שכדאי לשים אליהם לב כשקונים או מכינים סופגניות: 

 

איכות רכיבי הבצק והמילוי

מבחר הסופגניות שקיים היום בשוק הוא אדיר. מגוון עצום של גדלים, ציפויים ומילויים - והשמיים הם הגבול. הסופגניות הפשוטות ביותר, אלו שקונים בכמויות גדולות לבתי ספר, תנועות נוער וכו', עשויות מקמח לבן ומרגרינה וממולאות ריבה בטעם תות (כלומר, תותים מעולם לא נכחו שם, רק תמציות טעם וריח של תות והרבה סוכר ולפעמים צבעי מאכל) או שאינן ממולאות כלל.

 

כל קשר לתות הוא מקרי בהחלט. סופגניות פשוטות וזולות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כל קשר לתות הוא מקרי בהחלט. סופגניות פשוטות וזולות(צילום: shutterstock)
 

סופגנייה כזו היא ה"נחותה" ביותר, מחירה הוא הנמוך ביותר והערך הקלורי שלה נע בין 500 ל-700 קק"ל, תלוי כמה שמן היא ספגה.

 

בקונדיטוריות ובמאפיות מוקפדות יותר, שמעדיפות להשתמש בחומרי גלם איכותיים, נקבל סופגנייה מבצק שהוכן מחמאה ומעט אלכוהול (ברנדי, למשל), כדי שהשמן ייספג מעט פחות. המילוי הוא כיד הדמיון הטובה על האופים, וברוב המקרים החומרים איכותיים יותר - ריבה אמיתית ולא "בטעם" ריבה, קרמים על בסיס שוקולד ושמנת מתוקה.

 

מחיר הסופגניות האיכותיות גבוה יותר בדרך כלל, אבל החדשות הטובות הן שהערך הקלורי שלהן אינו גבוה מזה של הפשוטות, וגם הוא נע סביב 700-500 קק"ל.

 

סופגנייה על בסיס חמאה או מרגרינה?

בתזונה, כמו בתחומים רבים אחרים, אלוהים נמצא בפרטים הקטנים. מרגרינה וחמאה שייכות שתיהן לקבוצת השומנים באבות המזון, אך ההבדל ביניהן מבחינת השפעתן על גוף האדם הוא עצום.

 

השומן שבחמאה מקורו בחלב הפרה, שעשיר בעיקר בשומן רווי, ובזכות מבנהו הכימי אינו נוטה לעבור הליכים של חמצון. מרגרינה, לעומת זאת, היא שומן שנוצר על ידי בני האדם ואינו קיים בטבע, ולכן גופנו איננו מתמודד איתו היטב. הוא תופס את מקומם של שומנים חיוניים בתאי האדם ובמוח, שוקע מתחת לדופנות כלי הדם וגורם לעלייה בכולסטרול ולנזקים רבים נוספים לבריאות.

 

חפשו את החמאה בסופגנייה. היא הרבה פחות מזיקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חפשו את החמאה בסופגנייה. היא הרבה פחות מזיקה(צילום: shutterstock)
במשך שנים הזהירו אותנו מהקשר בין אכילת שומן רווי למחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים, שבץ, סוגי סרטן מסוימים ומחלות נוספות, אך בשנים האחרונות יוצאים מחקרים ששוללים תפיסה זו. באוגוסט 2017, למשל, פורסם מחקר גדול במגזין הרפואי היוקרתי LANCET, שבדק את הקשר בין צריכת שומנים ופחמימות למחלות לב וכלי דם ותמותה ב-18 מדינות ובחמש יבשות.

 

מתוצאות המחקר עלה כי צריכה מבוקרת ומדודה של שומן רווי אינה מזיקה לבריאות הלב וכלי הדם כפי שהיה נהוג לחשוב, כלומר בהחלט יש מקום מדי פעם למזונות עשירים בשומן רווי, שנחשבו שנים לאויב הציבור, בהם חמאה, גבינות שמנות, ביצים או סטייק טוב. אך כמובן, כל דבר במידה. 

 

המרגרינה, לעומת זאת, שנקראת גם שומן טראנס, היא אכן שומן מוקצה מחמת המיאוס, ועלינו להימנע מאכילתה בכל תצורה, כולל שימוש בה באפייה.

 

לכן, גם בחנוכה, חג השמן, בחרו בחוכמה את סוג השמן שמכניסים לסופגניות שלכם והעדיפו סופגניות על בסיס חמאה, הממולאות במילויים מחומרי גלם איכותיים.

 

 

 

טיפ קטן: קנו כמה סוגים של סופגניות קטנות וטעימות ולאחר הדלקת הנרות חלקו כל סופגנייה קטנה לארבעה חלקים. ככה כל אחד יוכל לטעום כמה סופגניות שונות וליהנות מאוד בלי להגיע לעומס קלורי כבד מדי.

 

הכותבת היא דיאטנית רשת "צהריים טובים" ארצית של החברה למתנ"סים הארצית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אתם יודעים שאתם הולכים לטעום לפחות אחת, אז עדיף שתהיה בריאה יותר. סופגניות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים