שתף קטע נבחר

מורים מתנגדים להסכם השכר החדש: "תוספת עלובה לוותיקים, כלום לא השתנה"

לאחר שבועות ארוכים של השבתות ועיצומים, חתמו ארגון המורים ומשרד האוצר על ההסכם שאמור לשפר את שכרם של המורים. בעוד שיו"ר הארגון הכריז כי מדובר ב"הישג", מורים רבים, בעיקר ותיקים, קבלו על כך: "ההישג מסתכם ב-120 שקל עלובים בחודש? כנראה שלא רוצים שנישאר במערכת"

אחרי כחמישה שבועות הגיע אתמול בלילה (ג') לסיומו המשא ומתן בין ארגון המורים למשרדי האוצר והחינוך, ונחתם בין הצדדים הסכם שכר חדש לעובדי ההוראה חברי ארגון המורים. אך ההסכם עורר ביקורת בקב רבים מהמורים, שטענו כי טובתם של המורים החדשים הובטחה על חשבון הוותיקים, וכי השינויים העמוקים שלהם ייחלו - לא נכללו בו כלל.

 

גולת הכותרת של ההסכם היא תוספת של 20% לשכר המורים החדשים, שיעמוד החל מספטמבר 2018 על 8,000 שקלים, במקום 6,300. בנוסף הוסכם כי מורה או מורה מתחילים ששירתו שירות צבאי מלא ישתכרו 8,830 שקלים, ואילו מורה מתחיל ששירת, והינו בעל תואר שני, ישתכר 9,300 שקלים - החלטה שמכוונת לעושי הסבה להוראה. לכלל עובדי ההוראה ישולם מענק חד פעמי בסך 1,000 שקל ותועלה משכורתם של המנהלים.

 

אחד הסעיפים שגרמו לעיכוב בחתימת ההסכם היה תוספות השכר למורים הוותיקים. במשרד האוצר סירבו תחילה לתוספות השכר, אך בסופו של דבר הגיע להסכמות כשהמטרה החשובה ביותר הייתה שהפער הקיים בין שכר המורים החדשים לזה של הוותיקים לא יתרחב. בסופו של דבר הוחלט שהוותיקים יקבלו תוספת של 480 שקלים בחודש, שיתפרסו על פני ארבע שנים. את התוספת הראשונה - 120 שקלים בחודש - יקבלו כבר בחודש הבא.

 

מורים ותיקים שהתבשרו הבוקר על ההסכם החדש, נשמעו מתוסכלים. "מכעיס מאוד שבפועל המורים הוותיקים מקבלים תוספת עלובה של בערך 120 שקל בחודש, כשתנאי העבודה שלנו לא השתנו, ובתי ספר רבים אינם ערוכים כלל לשהייה ארוכה עד השעה 16:00, ואין בהם פינות עבודה", כך אמרה אוריאלה ענבר מהגימנסיה הרצליה, שעובדת במערכת זה 20 שנה.

 

המורה אוריאלה: "ההישגים רחוקים מדי מהמטרות" ()
המורה אוריאלה: "ההישגים רחוקים מדי מהמטרות"

 

ויתור על זכות השביתה: "גרוע ומבייש"

לדבריה, "מספר התלמידים בכיתות לא צומצם ובעיית בתי הספר השש-שנתיים עם שתי הרפורמות לא נפתרה. אמנם השכר ההתחלתי של מורה עלה, אבל מי שמחזיק את המערכת אלו המורים הוותיקים. הכי גרוע ומבייש הוא הוויתור על זכות השביתה והעיצומים לחמש שנים. בסופו של דבר היה מאבק נחוש עם תמיכה של הורים ותלמידים, אך בשורה תחתונה ההישגים, בעיניי, רחוקים מדי מהמטרות".

 

תיכון באילת שהושבת בחודש שעבר (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
תיכון באילת שהושבת בחודש שעבר(צילום: מאיר אוחיון)
 

מורה אחר, בעל ותק של שבע שנות עבודה, טוען גם הוא כי מדובר בהסכם בעייתי. "המורים הוותיקים מתווים את הדרך, בתור מורה שלא נמצא הרבה שנים במערכת אני יכול לומר שאתה נושא אליהם עיניים, הם מלמדים אותך המון, ובסוף ההישג זה 120 שקל בחודש מדי שנה. שום דבר משמעותי לא השתנה - לא בתשתיות, לא בצורת העבודה.

 

"בתור מורה מתחיל אני לא רואה בזה בעיה שישמר הפער בין המורים החדשים לוותיקים. מורים ותיקים מקדישים את החיים שלהם להוראה, זו השליחות שלהם, מאוד חשוב שייכנסו מורים חדשים למערכת, אבל חובת ההוכחה עדיין חלה עליהם. אותי דווקא היה מעודד לדעת שהמורים הוותיקים שנמצאים שנים במערכת ישתכרו בצורה מכבדת יותר".

 

גלבוע כהן שתומך בהסכם: "מהווה בשורה" ()
גלבוע כהן שתומך בהסכם: "מהווה בשורה"

 

מורה אחר אמר: "אני נמצא במערכת כבר עשור, והבוקר הבנתי שלא רק שהתנאים שלי איומים, אלא שזה לא הולך להשתנות. ההסכם שנחתם מראה שלא רוצים שאשאר במערכת באמת. התלמידים ואיכות ההוראה לא באמת חשובים. הגעתי למערכת החינוך מעולם ההייטק וכנראה שלשם אחזור".

 

"הסכם שהוא בשורה"

לעומתם טוען גלבוע כהן, מורה להיסטוריה מזה 10 שנים, כי מדובר בהסכם טוב מאוד לכלל המורים במערכת. "ההסכם שנחתם מהווה בשורה. מי שיצאו נשכרים למדיי הם המורים החדשים. העלאת שכרם של מורים אלה ל-8,000 שקל הופך את מקצוע ההוראה לפרופסיה של ממש. אומנם אין מדובר במשכורת מתחילה מתחום ההייטק, אך מדובר בהתקדמות ובהבנה שמורי ישראל הם הון אנושי בר השקעה".

 

לדבריו, העובדה שהוותיקים יקבלו מענק חד פעמי, תוספת שכר חודשית למשך ארבע שנים ויתוגמלו יותר על השתלמויות שיעשו - מעודדים למדי: "זו לא התוספת לה ציפינו. רבים מחבריי הוותיקים מתלוננים על ההסכם, די בצדק, אבל בשביל שינוי דרסטי של רמת השכר נדרש שינוי דרסטי של תקציבים ומדיניות. התחלנו במשהו ואני בטוח כי דרך זו של מאבק הוכיחה עצמה - אומנם בצורה מוגבלת, אבל הביאה להישגים מסוימים. הישגים אלו בעתיד הנראה לעין יבואו לידי ביטוי בכוח אדם איכותי המשתכר בכבוד".

 

אייל נמר, יו"ר עמותת המורים היציגים ומורה בתיכון העובד בהסכם עוז לתמורה, אמר: "התוצאה של ההסכם היא העברת כספים מהכיס של הוותיקים לכיס הצעירים שעדיין לא עובדים במערכת. 1,000 השקלים שקיבלנו 'פיצוי' לא יפצו על שנה שלמה שבה השכר שלנו נותר תקוע על תעריפי 2011, וכמובן לא יפצה על הפגיעה בשכר של המורים ששבתו לאחרונה והפסידו הרבה יותר מ-1,000 שקל ברוטו".

 

מה כולל ההסכם החדש?

השכר למורה מתחיל יעמוד על 8,000 שקלים החל מ-1 בספטמבר 2018.

לכל עובדי ההוראה עליהם יחול ההסכם הקיבוצי תשולם תוספת של 480 שקלים, שיבוצע על פני ארבע שנים.

תקרת גמולי ההשתלמות לעובדי ההוראה המועסקים לפי תנאי רפורמת "עוז לתמורה" תועלה ל-19 החל מ-1 בספטמבר 2019.

מורים יקבלו מעתה תוספת שכר גם על תפקידים נוספים שיעשו בבית הספר.

גמול ייעוץ יוגדל ב-3%, בשתי פעימות: 2% החל מ-1 בינואר 2020 ו-1% מ-1 בינואר 2021.

לכלל עובדי ההוראה ישולם מענק חד פעמי בסך 1,000 שקלים.

ארגון המורים התחייב לשקט תעשייתי בכל העניינים המוסדרים בהסכם עד ל-28 בפברואר 2022.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים