שתף קטע נבחר

הקשר בין חוסר שינה לפוריות האישה

חוקרים בטייוואן מצאו שנשים שסובלות מהפרעות בשינה נמצאות בסיכון גבוה פי 2.7 ללקות בבעיות פוריות מנשים שאינן סובלות מהפרעות שינה. החוקרים: "נשים בגיל הפוריות צריכות לשים לב להרגלי החיים שלהן, ובין השאר לנסות ללכת לישון מוקדם"

סובלת מבעיות בפוריות? יש סיכוי שהן קשורות לשינה שלך: מחקר חדש מצא קשר בין הפרעות שינה לבין קשיי התעברות. הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת לרפואת שינה Sleep.

 

מחקרים קודמים כבר קשרו דום נשימה בשינה (אפניאה) לבעיות פוריות, אולם המחקר החדש בחן את השפעותיהן של הפרעות שינה אחרות על פוריות האישה.

 

כמעט 1 מכל 10 נשים בגיל הפוריות מתקשה להיכנס להיריון. במרבית המקרים מדובר בבעיות בביוץ, כמו בתסמונת השחלות הפוליציסטיות או בחוסר איזון הורמונלי, הגורם למחזור חודשי לא סדיר. במקרים אחרים הגורם הוא בעיות מבניות – חסימה בחצוצרות או בעיות מבניות אחרות ברחם.

 

הפוריות מושפעת ממגוון גורמים, בהם הפרעות שינה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפוריות מושפעת ממגוון גורמים, בהם הפרעות שינה(צילום: shutterstock)
 

הסיכון לבעיות פוריות עולה עם הגיל ומוחמר בגלל עישון, צריכת אלכוהול מוגזמת, לחץ נפשי, תזונה לא מאוזנת, השמנת יתר ומחלות מין.

 

במחקר הנוכחי בדקו החוקרים מידע על אודות 16,718 נשים בטייוואן שאובחנו כסובלות מהפרעות שינה בין השנים 2000 עד 2010 - לעומת 33,436 נשים שלא סבלו מבעיות שינה.

 

עוד כתבות:

"נשים מבזבזות שנים על טיפולי פוריות, כשהבעיה היא בגבר"

מחסור בשעות שינה מוביל לירידה באיכות הזרע

"עצות" שנשים בטיפולי פוריות נאלצו לשמוע

 

טווח גילי הנשים היה 20 עד 45 שנים, והגיל הממוצע היה 35. החוקרים עקבו אחרי הנשים במשך חמש שנים. 29 משתתפות שסובלות מהפרעות שינה אובחנו כסובלות מאי פוריות, לעומת 34 נשים בקבוצה הנגדית של נשים ללא הפרעות שינה.

 

לאחר שהחוקרים הסירו משתנים שהיו עשויים להשפיע על התוצאות, כמו גיל האישה או בעיות רפואיות, נמצא כי אלה שסבלו מהפרעות שינה היו בסיכון גבוה פי 2.7 לאי פוריות. כאשר לא הוסרו גורמים משפיעים, נמצא כי הנשים עם הפרעת שינה היו בסיכון פי 3.7 לבעיות פוריות בהשוואה לנשים ללא בעיות שינה.

 

עוד נמצא כי נשים שסבלו מהפרעות שינה היו בסיכון גבוה לבעיות בריאותיות נוספות, בהן יתר לחץ דם, רמות גבוהות של כולסטרול, בעיות ריאות וכליות. הנבדקות שסבלו מבעיות שינה היו גם בסיכון גבוה למחזור חודשי לא סדיר, הפרעות בבלוטת התריס, דיכאון וחרדה.

 

"לא להסתכל בסמארטפון לפני השינה"

"הממצאים מגבירים את הצורך של נשים בגיל הפוריות לשים לב להרגלי החיים שלהן, ובהם שינה", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר דו וואנג מבית החולים בטייפיי שבטיואן, "נשים בגיל הפוריות צריכות ללכת לישון מוקדם, להימנע מעבודה במשמרות ככל האפשר, להפחית את השימוש בטלפון הנייד לפני השינה ולהקפיד על תזונה בריאה ופעילות גופנית".

 

על פי ההגדרה הכללית, בעיות פוריות מוגדרות כאי יכולת להתעבר לאחר כ-12 חודשי ניסיון. שיעור טיפולי הפוריות בישראל הוא מהגבוהים בעולם. על פי הנוהל, רשאית אישה עד גיל 45 לקבל טיפולי פוריות מביציות של עצמה, ולאחר גיל זה – מביציות מוקפאות. מדי שנה מתבצעים כ-40 אלף מחזורי טיפולי פוריות. רק כרבע מהם מסתיימים בהיריון, ורק 20% מהם מסתיימים בלידת תינוק חי. 

 

שתי נשים לקו בעיוורון זמני בגלל שימוש בטלפון החכם לפני השינה. איך תמנעו נזק דומה?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפרעות השינה הגבירו את הסיכון לבעיות פוריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים