שתף קטע נבחר

מחקר מצא: אלו התכונות של האנשים שחצו את גיל 90

לראשונה, מחקר בדק ומצא אילו תכונות מאפיינות מבוגרים בני 90 ומעלה. עקשנות, שתלטנות, יכולת להסתגל לשינויים וחיוביות הן תכונות האופי המשותפות לאלה שהגיעו לגיל מופלג פעילים ומאושרים. "אין נוסחה חד משמעית איך להגיע לגיל 100", אומר החוקר הראשי, "אבל יש תכונות אופי חשובות מאוד בדרך לשם"

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"


אופי - לא בהכרח תזונה ולא כושר. מחקר ראשון מסוגו מצא כי מבוגרים שחיים מעל גיל 90 נוטים להיות בעלי תכונות אישיות מסוימות כמו עקשנות ויכולת להסתגל לשינויים שהחיים מביאים איתם.

 

המחקר, שפורסם לאחרונה ב- International Psychogeriatrics וב- TIME עקב אחרי בריאותם הנפשית והגופנית של 29 כפריים, בני 90 עד 101, מאזור סיילנטו באיטליה. אזור מוכר וידוע בשכיחותם של אנשים החיים מעל גיל 90.

 

המשתתפים מילאו שאלונים והשתתפו בראיונות במגוון נושאים כגון בריאות, עבודה, סדר יום, הרגשה כללית, הגירה, אירועי חיים משמעותיים ואמונות. גם בני משפחתם הצעירים יותר לקחו חלק במחקר ונשאלו על התרשמותם מתכונות האישיות של קרובי משפחתם המבוגרים. 

  

עוד בנושא מדור 60 פלוס:

"הזקנה לא קשורה בגיל" - המודל לחיים בריאים

 בגיל 74: הסוד של טל ברודי לתזונה וחיים בריאים

לא רק רע: 5 עובדות מפתיעות על מבוגרים בישראל 

 

חיוביות, יכולת להשתנות, מעורבות חברתית וקשר עם המשפחה. תכונות שמובילות לאריכות חיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חיוביות, יכולת להשתנות, מעורבות חברתית וקשר עם המשפחה. תכונות שמובילות לאריכות חיים(צילום: shutterstock)

 

עקשנות והשתנות: להגיע לגיל 100

תוצאות המחקר הראו את ההבדלים בהגדרות ובנקודות המבט בין הדורות. בזמן שהמבוגרים הצעירים תארו את קרוביהם המבוגרים יותר כשתלטנים ועקשנים, בני ה-90 ובני ה-100 הגדירו את אותן תכונות כמוסר עבודה, ביטחון עצמי, יכולת להשתנות ומיומנויות חיים.

 

"המחקר הראה כיצד מבוגרים שחיים עד 90 או 100 למדו לאזן את תכונותהם", אומר ד"ר דיליפ ג'סטה, העורך הראשי של המחקר ודיקן במרכז להזדקנות בריאה בבית הספר לרפואה של סן-דייגו בארצות הברית.

 

"המבוגרים שהשתתפו במחקר עברו במשך השנים חויות רבות. בין השאר דיכאון, הגירה ואיבוד קרוביהם. הם למדו כי בשביל להמשיך לחיות הם צריכים להשתנות ולהחלים מהארועים אותם הם לא יכולים לשנות ולהתעקש במקומות ועל העקרונות החשובים להם, אותם יש להם את היכולת לשנות".

 

לא רק עקשנות ושתלטנות, "למבוגרים במחקר היו תכונות נוספות משותפות", מוסיף ד"ר ג'סטה "חיוביות, קשר הדוק עם המשפחה המורחבת, משויכות דתית ומעורבות דינמית בקהילה בה הם חיו. רוב המבוגרים במחקר עדיין פעילים, ועבדו באופן קבוע בבתיהם ובאדמותיהם. העבודה מעניקה למבוגרים מטרה בחיים מה שמהותי במיוחד בגיל מבוגר".

 

פחות בריאים יותר מאושרים

חלק נוסף של המחקר עסק בהשוואה בין בריאותם של המבוגרים בני ה-90 ומעלה לבני משפחתם הצעירים יותר, בני ה-51 עד 75.

 

החוקרים לא הופתעו לגלות שבריאותם הגופנית של המבוגרים הייתה גרועה יותר מהצעירים אולם לצד מצבם הגופני הירוד הם היו מאושרים יותר, בעלי ביטחון עצמי גבוה יותר וטובים הרבה יותר בקבלת החלטות.

 

"מדובר בפרדוקס ההזדקנות", אומר ד"ר ג'סטה "לצד הקשיים והבעיות הגופניות שמתעוררות בגיל מבוגר אנו ראינו כי תחושות השמחה והסיפוק מהחיים עולות ורגשות של מתח ודיכאון יורדות. זה ההפך ממה שאנחנו חושבים או מכירים בנושא של הזדקנות. תוצאות המחקר מראות לנו כי הזדקנות לא מתאפיינת רק בעצב, מוגבלות ואובדן."

  

מחקר ראשון על תכונות אישיות

זהו לא המחקר הראשון שעוסק בבני ה-100. מחקרים רבים חקרו וניתחו את אזורי האוכלוסיות הידועות בשכיחות גבוהה יותר של אריכות ימים. אזורים אלה הוגדרו בעולם כאזורים כחולים. בינהם אפשר למצוא חבלי ארץ באיטליה, יוון, יפן, קוסטה ריקה וקליפורניה. באזורים אלה אנשים, בממוצע, חיים הרבה יותר מהרגיל.

 

"רוב המחקרים שנעשו עד היום התמקדו בגנטיקה, תזונה ובריאות גופנית של הקבוצות הללו", אומר ד"ר ג'סטה, "ולא על בריאותם הנפשית או על אישיותם, בכך עסק המחקר שלנו לראשונה".

 

"מחקרים הבוחנים את המבוגרים החיים חיים ארוכים ובריאים יכולים לעזור לשפר את הבנתם של מדענים לתהליך ההזדקנות". מוסיף ד"ר ג'סטה "ויכולים לעזור למומחים לקבוע כיצד ניתן להתייחס לבעיות בריאותיות הקשורות לגיל, או איך אפשר למנוע אותן. המחקר שלנו יכול לתת למבוגרים בכל גיל - בכל מקום בעולם - תובנות ביחס לתכונות האופי העשויות לעזור באריכות חיים".

 

"חשוב לזכור כי אין נוסחה חד משמעית שתוביל אותנו לגיל 90 או 100". מסכם ד"ר ג'סטה "אבל המחקר האחרון מראה כי יש תכונות מסוימות שחשובות בשביל להגיע לגיל מבוגר פעילים ומאושרים והם עקשנות, יכולת להשתנות, תמיכה משפחתית, מעורבות חברתית וביטחון עצמי".

 

 

 

עוד על האזורים הכחולים. דו"ח של OECD משווה בין האזורים הכחולים בעולם ומסכם את הנתונים עלהם דיבר ד"ר דיליפ ג'סטה לחיים טובים, בריאים וארוכים

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
שתלטנים ועקשנים - חיים יותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים