שתף קטע נבחר

שיא עולמי: עובר מוקפא בן 25 שנה הופשר - ונולד לאחר הריון בריא

הזוג גיבסון מטנסי שבארה"ב הפכו להורים לפני כחודש מעובר שהוקפא לפני 25 שנה, כשאמו נולדה. על פי הידוע זהו העובר שהיה קפוא לזמן הממושך ביותר. האם: "העובר ואני באותו הגיל. יכולנו להיות חברים טובים"

תינוקת שהייתה קפואה כעובר במשך יותר מ-25 שנה נולדה בחודש שעבר במדינת טנסי שבארצות הברית. ככל הידוע, זוהי הקפאת העובר הארוכה ביותר שהסתיימה בלידה מוצלחת.

 

עוד בנושא:

מה עושים עם 200 אלף עוברים שנמצאים במעבדות ללא דורש?

שיא: עובר שהוקפא לפני 20 שנה נתרם ונולד השנה

 

אימה של הרכה הנולדת, טינה גיבסון בת ה-25, אמרה לרשת החדשות האמריקנית CNN כי "העובר ואני באותו הגיל. יכולנו להיות חברים טובים".

 

בנג'ימין, אביה של התינוקת, אשר נולדה במשקל של 2.9 קילוגרמים, אמר שלמרות שהתינוקת אינה נושאת את הגנים שלו הוא "חש שהיא לחלוטין שלי. ברגע שהיא הגיחה לעולם התאהבתי בה".

 

בשל מחלת הסיסטיק פיברוזיס ממנה סובל בנג'מין, בני הזוג, שנישאו לפני כשבע שנים, לא יכלו להביא ילד לעולם.

 

טינה ובנג'מין גיבסון עם ילדתם שוברת השיאים (צילום: CNN) (צילום: CNN)
טינה ובנג'מין גיבסון עם ילדתם שוברת השיאים(צילום: CNN)

 

בחודש אוגוסט האחרון הם החליטו להגיש בקשה לאימוץ עובר. בחודש מרץ אושרה בקשתם ובני הזוג החל לבדוק פרופילים של תורמי עוברים.

 

"היו לנו שבועיים לעבור על 300 תיקים", מתאר בנג'מין. רעייתו מוסיפה כי התאריך שבו הופרו העוברים לא צויינו בתיקים הרפואיים שלהם. העובר, שהמתין בהקפאה חצי יובל, היה בחירתם השנייה של בני הזוג. הוא נתרם על יד גבר ואישה אנונימיים עבור זוגות שלא יכולים להרות באופן טבעי.

 

"כשהכינו אותי להליך הרופא אמר לנו שזה שיא עולמי", מתארת טינה, "אבל אני רק רציתי תינוק. שיאים לא עניינו אותי".

 

עוברים קפואים נותרים במרפאות להפריות חוץ גופניות לאחר שבני הזוג שהקפיא אותם מסיימים את תוכנית הילודה שלהם. העוברים הנותרים מושמדים, נתרמים למחקר או נותרים בהקפאה כתרומה עבורה זוגות אחרים לאחר בדיקה שהם אינם נושאים מחלות גנטיות.

 

בשיא הקודם בהמתנה להגיח לאוויר העולם החזיק עובר שהיה מוקפא 20 שנה.

 

העובר נבחר מבין 300 פרופילים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
העובר נבחר מבין 300 פרופילים(צילום: shutterstock)

 

יחד עם התינוקת שנולדה בחודש שעבר הוקפאו עוד שני "אחים" – עוברים מאותם ההורים שנוצרו ואופסנו בהקפאה לפני שני עשורים וחצי. כשנשאלה טינה האם תנסה להרות בשנית עם העוברים הללו השיבה האם הטריה כי "לפני חודשיים הייתי עונה על כך בכן מוחלט, אך אחרי הלידה חשבתי שאין סיכוי שאני עושה זאת שוב. אני בטוחה שבעוד שנה ארצה לנסות להביא עוד ילד".

 

בארץ החוק אוסר על תרומת עוברים מוקפאים. יוזמת חקיקתית שמנוסחת בימים אלו אמורה להתיר את ההליך.

 

ישראל: אסורה תרומת ביצית

בניגוד לארצות הברית, בישראל אסורה תרומת ביציות. רק בני זוג הנמצאים בתהליך של הפריה, רשאים להקפיא עובר מוקפא השייך להם. במהלך טיפולי הפוריות, מקבלת האישה הורמונים, ונשאבות הביציות הזמינות מהשחלות. לעתים נשאבת כמות גדולה יחסית של ביציות (כ-20), ובעוד שרק עובר אחד או שניים מוחזרים באותה הפריה, שאר העוברים אינם מושמדים ומוקפאים למקרה של רצון של ההורים להריון נוסף.

 

 

העוברים נשמרים בטמפרטורה של מינוס 193 מעלות במקפיא הנמצא בכל יחידה לטיפולי פוריות בבתי החולים בישראל. העוברים נשמרים תחילה למשך 5 שנים, ואם לא נדרשו להריון נוסף, הם נשמרים לשנים נוספות. עם זאת כאמור, זהו הדיווח הראשון הידוע על עובר שהצליח לשרוד 25 שנים.

 

"מדובר בהחלט בסיפור מדהים", אומרת ל-ynet פרופ' מרתה דירנפלד, מנהלת היחידה להפריה חוץ גופנית בביה"ח כרמל בחיפה, "עובר יכול לשרו שנים רבות כשהוא קפוא, אך 25 שנים הוא שיא שעוד לא שמענו עליו. מה שיפה הוא שהעובר הקפוא בן ה-25 נתרם לאישה שהיא ביולוגית לפחות בת גילו".

 

לדברי פרופ' דירנפלד, העובר מוקפא לרוב כשהוא בן תאים ספורים, ונשמר היטב להחזרה תוך הריון תקין. "הקפאת הביציות בארץ אפשרית רק לשימוש עצמי של בני הזוג" אומרת פרופ' דירנפלד, "אך היא חוסכת לאישה שעברה טיפולי פוריות הורמונאליים ושאיבת ביציות, מלעבור שוב את התהליך הארוך והמפרך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
התינוקת שמחזיקה בשיא העולמי
צילום: CNN
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים