שתף קטע נבחר

"התלהבות כחלון מכך ששוק הדיור קפא - לא פחות מהזויה"

בכירי ענף הנדל"ן טוענים כי הירידה בהתחלות הבנייה נובעת מפעולות הממשלה, ומזהירים כי היא תביא לעליות מחירים. מנכ"ל חברת בנייה: "המדינה השקיעה מיליארדים בתוכנית מחיר למשתכן - אך ללא התוצאות הצפויות". נשיא התאחדות בוני הארץ: "זה יתפוצץ לכולנו בפרצוף". צפו בדיון באולפן ynet

 

 

הנתונים בדבר הירידה בהתחלות הבנייה שפרסמה אתמול (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לא באמת הפתיעו את בכירי ענף הנדל"ן. "התלהבותו של שר האוצר כחלון מהעובדה שהשוק קפא - היא לא פחות מהזויה", הצהיר ל-ynet רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ. "ככה לא מורידים מחירי דיור. זה יתפוצץ לכולנו בפרצוף".

 

לדבריו, "הממשלה החליטה לטפל במחסור בדיור רק באוכלוסיית זכאי מחיר למשתכן, שמהווה פתוח מ-20% מרוכשי הדירות במשק. בשורה התחתונה, הממשלה הושיבה על הגדר, בהמתנה, 80% מרוכשי הדירות שאינם זכאי התוכנית - עם הבטחות סרק, שהקיפאון יוריד את מחירי דיור. בכך הפכה הממשלה את הבנייה עבורנו, הקבלנים והיזמים, להרבה יותר מסוכנת.

 

"בואו נאמר את האמת", הוסיף בריק. "מטעמים פוליטיים בלבד - הממשלה הפכה את הקפאת השוק למטרה, במקום המטרה המקורית של טיפול במחסור בדירות. התוצאה היא צבר ענק של רוכשי דירות הממתינים לירידת מחירים שלא באות. בסופו של דבר, כל אלה שהאמינו לממשלות האחרונות שהמחיר ירד, חזרו כמו עדר לשוק הדיור ברגע שהם הבינו שזה לא יקרה - ואז המחירים זינקו. האם מישהו במשרד האוצר באמת מאמין שזה לא יקרה הפעם? אני בספק".

 

 

"מתכננים יותר - ואז מתחילים כל החסמים" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
"מתכננים יותר - ואז מתחילים כל החסמים"(צילום: Gettyimages)

 

"השוק לא עובד בקצב מהיר יותר"

בראיון שקיימנו באולפן ynet עם יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר אוהד דנוס ובעלי חברת הבנייה מצלאוי סמי מצלאוי, השניים טענו כי הקבלנים האטו את קצב הבנייה כתוצאה ישירה של פעולות הממשלה בשוק הדיור. 

 

"כשאתה מבטיח שמחר בבוקר מחירי הדירות יירדו, מה אתה גורם לקבלן לעשות? לקום בבוקר ולשבור את הראש בפרויקט או שניים? זה לא עובד ככה", אמר דנוס והוסיף כי "השוק לא עובד היום בקצב מהיר יותר. מתכננים יותר, מעבירים את התוכניות לשלב האישורים ואז מתחילים כל החסמים".

 

לדבריו, "מנסים לטפל בשוק הזה אך עושים טעויות, כשהטעות הכי גדולה זה להבטיח לציבור הבטחות שקשה לממש. רק שאז מגיעים הנתונים והם מראים שכנגד הפעולה יש פעולה הפוכה", הוסיף. "לדעתי הממשלה בונה על זה שקבלן צריך לקום בבוקר ולהתפרנס אז הוא כן יעשה משהו. אז הוא עושה. אבל הוא עושה פחות".

 

"השקיעו מיליארדים במחיר למשתכן - ללא תוצאות"

אחד החששות המרכזיים מהירידה בהתחלות הבנייה, היא שהדבר יוביל לעליות מחירים בשוק הדיור, במידה והיצע הדירות לא ידביק את הביקושים. אמנם לפי נתוני האוצר והלמ"ס כבר זמן מה הביקושים קפואים, שכן רוכשים רבים ממתינים לראות מה תהיה מגמת מחירי הדיור, אולם כשאלו ישובו לטפס, לא בטוח שיהיו מספיק דירות בשוק.

 

"צריך להבין שכשהתחלות הבנייה יעלו זה יהיה פרויקטים של מחיר למשתכן, כלומר דירות שכבר מכורות מראש", ציין דנוס. "זה לא נותן שום אופק למשפרי הדיור שהם הסגמנט המרכזי בשוק של צרכני הדירות".

 

"היוזמה הפרטית נפגעה" (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
"היוזמה הפרטית נפגעה"(צילום: Shutterstock)


נסים אחיעזרא, מנכ"ל חברת אחים דוניץ, סבור כי כעת מתחילים לראות בשוק את נזקי תוכנית מחיר למשתכן. "קיפאון גורר קיפאון ויותר מכך עליות מחירים", הוא אומר. "מצד אחד, התחלות הבנייה במחיר למשתכן מועטות בגלל שהממשלה הגרילה דירות, שייקח עוד זמן רב עד שתחל הבנייה שלהן. מצד שני גם היוזמה הפרטית נפגעה".

 

הוא הוסיף כי "בגלל הקיפאון המלאכותי שנוצר בשוק ומאחר שאין קרקעות לבנייה בשוק החופשי, ליזמים אין כדאיות לצאת עכשיו עם פרויקטים חדשים לקהל הרחב. התוצאה של המצב הנוכחי פשוטה - כאשר קצב התחלות הבנייה יורד, גם ההיצע יורד. כאשר אין היצע ויש ביקושים, לצערי הרב המחירים עולים. במידה שהממשלה תמשיך במדיניות שלה, מחירי הדירות יעלו בקצב מהיר יותר. השורה התחתונה, המדינה השקיעה מיליארדים בתוכנית מחיר למשתכן - אך ללא התוצאות הצפויות".

 

"הפתרון צריך להיות כולל"

היזם יוסי אברהמי, הבעלים של חברת הבנייה יוסי אברהמי, סבור כי "הירידה בהתחלות הבנייה היא תוצאה ישירה של פעולות ממשלתיות, שמסתכלות על פלח אחד של השוק ולא על התמונה הכוללת. מה קורה עם משפרי הדיור, שהם החלק העיקרי בענף? איך המדינה מאפשרת להם לרכוש דירה חדשה אם כל המכרזים הם רק לזוגות צעירים? זו הסיבה שמחירי הדירות ממשיכים לעלות וימשיכו לעלות. הפתרון צריך להיות כולל לכלל סוגי הרוכשים, ולא רק לפלח אחד".

 

מטפלים בזוגות הצעירים - שכחו את משפרי הדיור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מטפלים בזוגות הצעירים - שכחו את משפרי הדיור(צילום: shutterstock)

אברהמי מזכיר כי גם בזמן המחאה החברתית ב-2011 חל קיפאון ברכישת דירות, שגרר ירידה בהתחלות בנייה ולאחריה התפרצות של המחירים, וכך היה גם בזמן ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס ב-2014. "כל ממשלה שמתמנה איננה מסיקה מסקנות מהעבר ועושה את אותן טעויות בדיוק, ובכך גורמת להמשך עליית המחירים".

 

ניב רום, סמנכ"ל שיווק וייזום בקבוצת כנען, מעריך אף הוא כי הירידה בהתחלות הבנייה תגרום לעליית מחירים, בעיקר באזורי הביקוש. "אמנם בפריפריה, בה נבנית המסה הקריטית של פרויקטי מחיר למשתכן, אנחנו נראה קיפאון במחירים לתקופה מסוימת, אבל גם שם בסוף יתחילו לעלות המחירים, משום שאסור לשכוח שיש אוכלוסיות כמשפרי דיור שגם מחפשים לקנות דירות", הוא מציין.

 

"לעומת זאת במרכז יש חוסר ודאות גדול", הוא מוסיף. "בממשלה מעבירים מסרים לציבור לא לקנות כעת דירות ולהמתין למחיר למשתכן. גם הקבלנים נסגרים בתוך עצמם, אין קרקעות פרטיות, התחדשות עירונית מתנהלת בעצלתיים ולכן אין התחלות בנייה ובקרוב מאד נראה גם עלית מחירים איטית והמחירים יתחילו לטפס".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
"הממשלה הפכה את הקפאת השוק למטרה"
צילום: Shutterstock
מומלצים