שתף קטע נבחר

סין: ניתוח חדשני מעניק תקווה של ממש למשותקים

רופאים בשנחאי הצליחו לגרום למשותקים להניע את הגפיים העליונות באמצעות ניתוח פורץ דרך שבו הוחלפו העצבים בחוט השדרה. הניתוח אמנם ראשוני, וכלל עשרות מטופלים בלבד, אך עשוי להוביל לגישה חדשה בטיפול במשותקים לאחר תאונות דרכים, שבץ מוחי ואף מומי לידה

צפו: הנעת הגפה הפגועה לפני ואחרי הניתוח

 

תקווה חדשה למשותקים: ניתוח פורץ דרך הצליח לגרום לאנשים שסבלו משיתוק באחת מהגפיים לשפר באופן ניכר את התפקוד בגפה - זאת באמצעות פרוצדורה נוירוכירורגית שבה הוחלפו סיבי העצבים בחוט השדרה. כרגע מדובר בעשרות מנותחים בלבד, כולם בעלי יכולת מוטורית או תחושתית כלשהי בגפה המשותקת, אך הבשורה טמונה בגישה ניתוחית חדשה שעשויה לסלול את הדרך לניתוחים שיאפשרו למשותקים להניע את הגפיים.

 

תוצאות מצוינות שעשויות להוות בשורה של ממש למשותקים. לפני ואחרי הניתוח ()
תוצאות מצוינות שעשויות להוות בשורה של ממש למשותקים. לפני ואחרי הניתוח
 

 

הרופאים, שדיווחו על תוצאות הניתוח בכתב העת היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין", ציינו כי במחקר נכללו 36 מטופלים בבית החולים האושן בשנחאי. כולם היו משותקים כתוצאה מפגיעות מוח, בהן שבץ, שיתוק מוחין או חבלת ראש. בממוצע החולים היו משותקים במשך 15 שנים, ועברו 10 שנים של שיקום.

 

המטופלים חולקו לשתי קבוצות: 18 מהם עברו ניתוח נוירוכירורגי חדשני, שבו חובר אחד מעצבי עמוד השדרה הצווארי לשרירי הגפה המשותקת. לאחר הניתוח המשיכו המטופלים בתוכנית שיקומית. 18 המתנדבים האחרים לא עברו ניתוח והמשיכו את אותו משטר שיקום של ארבע פעמים בשבוע, שעברו גם המנותחים.

 

לפני הניתוח אף אחד מהחולים לא היה מסוגל להתלבש, לקשור נעליים, לסחוב מגבת או להפעיל סלולרי עם היד המשותקת. לאחר הניתוח, 16 מתוך 18 המנותחים היו מסוגלים לבצע לפחות שלוש משימות. אף אחד מהחולים שעברו שיקום בלבד לא הצליח במשימות אלה.

 

 

החוקרים מדדו את יכולותיהם המוטוריות של הנבדקים בסולם של 67 נקודות: קבוצת המנותחים החלה את הניסוי עם 29 נקודות על אותה סקאלה שמדדה את יכולת התנועה, ולאחר שנה מהניתוח הגיעו לכדי 46.7 נקודות. מנגד, המתנדבים בקבוצת השיקום בלבד עלו מ-29.1 נקודות בתחילת המחקר ל- 31.7 נקודות בלבד.

 

החוקרים ציינו כי נצפו גם תופעות לוואי מהניתוח: 12 מהמנותחים דיווחו על תחושה מוזרה בעת הבליעה ו-15 דיווחו על עייפות. 16 מהמנותחים אמרו כי התקשו למתוח את פרקי הידיים בכח רב, ועל ירידה בתחושות.

 

לדברי החוקרים, ייתכן כי ניתוק סיב העצב שאמור היה להפעיל את הזרוע המשותקת, היה זה שסייע לשחרר את הכיווץ של השריר והקל על שיקום הגפה המשותקת. עם זאת, הם ציינו כי עדויות רבות במחקרים קודמים הראו שדווקא החיבור מחדש שבוצע בין סיב העצב בצד הלא משותק ובין הצד המשותק, הוא שגרם בעצמו ליצירת חיבורים חדשים בין המוח לזרוע - מה שככל הנראה תרם גם כן להפעלת הגפה המשותקת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים