שתף קטע נבחר

זו הסיבה שתינוקות נדבקים שוב ושוב בדלקת עיניים

זה קורה כל חורף, וגם עכשיו אלפי תינוקות ופעוטות וילדים סובלים מדלקות עיניים, ומדביקים גם את ההורים. אז למה זה קורה מרגע שנכנסים לגן ואיך תדעו מתי צריך אנטיביוטיקה?

אם אתם או ילדכם התעוררתם בבוקר עם הפרשה מהעין, אתם לא לבד: כמדי חורף אלפי תינוקות פעוטות והוריהם סובלים מדלקות עיניים. אז איך תדעו אם הגורם הוא חיידק או וירוס, האם תמיד צריך אנטיביוטיקה ומה הדרך להפסיק את מעגל ההדבקות?

 

צפו: כך תדעו איך מטפלים בדלקת עיניים

  

 

דלקת עיניים מתבטאת לרוב באודם בלחמית של העין, אותו חלק שנראה לנו בצבע לבן, כשזה מלווה בהפרשות שקופות או עכורות, אך לא תמיד. הדלקת הזו עלולה לחזור כמה פעמים בשנה, ולעתים אף ברצף פעם אחר פעם, בשל דרך ההדבקה: שפשוף העיניים באצבעות מזוהמות. וזו דרך המניעה העיקרית: לא לגעת בעיניים באצבעות, כי אחרת – זה פשוט לא יפסק.

 

מי שסובל מהדלקת מרגיש צריבה בעיניים, תחושה של "גרגירי חול" התקועים בעיניים לכאורה. כשמדובר בדלקת מווירוס או דלקת אלרגית, יחד עם האודם תהיה הפרשה שקופה. אם הדלקת היא מחיידק, ההפרשה תהיה בדרך כלל עכורה.

 

וירוס או דלקת אלרגית בעיניים? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
וירוס או דלקת אלרגית בעיניים?(צילום: shutterstock)

 

כדי לבדוק האם מדובר בחיידק או לא, ניתן לבצע משטח עיניים בקופת החולים. את המשטח שולחים לתרבית במעבדה, ואחרי כמה ימים מתקבלת תשובה אם מדובר בחיידק ואיזה.

 

עם זאת, במרבית הפעמים כאשר ישנה הפרשה עכורה או מוגלתית, לא ממתינים ומתחילים טיפול בטיפות אנטיביוטיות. אם אין שיפור תוך כשבוע, נלקחת תרבית מהעיניים, כדי לראות אם מתחבא שם חיידק שעמיד לטיפול שנתנו.

 

 ( ) ( )

 

ברוב המקרים, דלקות העיניים הם ויראליות. ישנם וירוסים רבים העלולים לגרום לדלקת עיניים, כשהשכיח בהם נקרא אדנו וירוס, נגיף שיודע לגרום למחלות זיהומיות רבות ובהן כמו דלקת ריאות, דלקת גרון, דלקת במעיים, דלקת בשלפוחית השתן ואחרות.

 

כשמדובר בווירוס, העיניים אדומות אבל לא תמיד, וצורבות, ועלולה להופיע הפרשה שקופה. נגד וירוסים אין לנו אנטיביוטיקה, וזה פשוט עובר. אם ישנה הפרשה מוגלתית מתחילים כאמור טיפול אנטיביוטי בטיפות או במשחה.

 

טיפות עיניים. הדרך הנכונה לטפטף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפות עיניים. הדרך הנכונה לטפטף(צילום: shutterstock)

 

הדרך הנכונה לשים טיפות עיניים?

הדרך לשים טיפות אצל תינוק היא פשוט לטפטף את הטיפה בזווית העין, ולנסות בעדינות לפתוח מעט את העפעפיים של התינוק. הטיפה לאט לאט תשתחל פנימה אל תוך העין. לפני כן צריך לשטוף ידיים היטב ולהקפיד שקצה הטיפות בתכשיר לא יגעו בשום דבר, אחרת הם יזהמו את התכשיר.

 

אצל ילדים יותר גדולים ואצל מבוגרים, פשוט מושכים מטה את העפעף התחתון, ומטפטפים את הטיפה. שימו לב, חלק מהטיפה זולגת דרך בלוטת הדמעות ישר לגרון, וזו הסיבה שאנחנו לפעמים מרגישים את הטעם של הטיפול. לכן צריך ללחוץ מעט על בלוטת הדמעות כדי שהטיפות יישארו בעין.

 

ומה עם תרופות סבתא? הורים משתמשים בשיטות כמו שקיות תה, טפטוף של חלב אם או אפילו שתן. הדבר לא רק שאינו מסייע, הוא אפילו מסוכן ועלול לגרום לדלקת בעיניים או לתגובה אלרגית.

 

ומתי ניתן לחזור לגן או לבית הספר? על פי ההנחיות שמקובלות בארץ ובעולם, אפשר לחזור למוסד החינוכי אחרי 2-3 מנות. כלומר בדרך כלל למחרת.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה ילדים נדבקים בדלקת עיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים