שתף קטע נבחר

צפו: כך מבצעים לידת חירום בבית שלב אחר שלב

זה קורה אצל מאות נשים מידי שנה – הצירים מתגברים וראש התינוק מבצבץ. אז איך מסייעים לאישה שכורעת ללדת בבית, בעבודה, ברכב או ברחוב? צפו בהדגמה באולפן, שלב אחר שלב

הגינקולוג קבע מועד צפוי ללידה, אבל לפתע, בלא כל התרעה מוקדמת, הצירים הקדימו לבוא, והם הולכים ומתגברים. מידי שנה צוותי מד"א מוזעקים לכ-700 מקרים כאלה שבהם נשים בהריון יולדות מחוץ לבית החולים. וזה יכול לקרות בכל מקום, בבית, ברכב ואפילו ברחוב.

 

צפו: כך תיילדו אישה בהריון עד שהאמבולנס מגיע

 

 

תהליך הלידה כולל שלושה שלבים: השלב הראשון הוא שלב הצירים שעשוי להימשך שעות ארוכות. הממוצע בלידה ראשונה הוא 12 עד 14 שעות לפחות. השלב השני מתחיל כאשר ישנה פתיחה מלאה של צוואר הרחם וסיומו של שלב זה הוא בלידה. שלב זה ארוך יותר בלידה ראשונה בכחצי שעה עד שעתיים. השלב השלישי הוא שלב יציאת השליה שנמשך עד כחצי שעה לאחר יציאת התינוק לאוויר העולם. תהליך זה מתרחש בעקבות התכווצות הרחם והוא מלווה בדימום. חשוב לציין כי הלידה לא הסתיימה עד שהשליה לא יצאה.

 

מה הסימנים לכך שהלידה עומדת להתרחש? החשובים שבהם הם הצירים המתגברים, כמעט כל דקה ולמשך 30-40 שניות, ולחץ בפי הטבעת. בניגוד לדעה העממית, אין בהכרח ירידת מים. זה אינו הסימן החשוב ללידה, ויש שירידת מים תופיע גם שבועיים לפני הלידה, ולפעמים רק במהלך הלידה עצמה.

 

הסימנים האחרים שמנינו – ציר כל דקה ולחץ מתגבר בפי הטבעת - הם המבשרים על לידה פעילה. וכשראש התינוק מתחיל לבצבץ, הלידה מתחילה. אז מה עושים במצב כזה?

 

הפעולה הראשונה: לחייג למגן דוד אדום, בטלפון 101. הקפידו להשאיר את הטלפון על רמקול, כדי שתורן המוקד יהיה איתכם, וידריך בתהליך הלידה עד להגעת האמבולנס.

 

אחר-כך השכיבו את היולדת בחדר מחומם, על גבה, וכסו את אזור החלציים בכיסוי נקי.

 

כאשר הצירים מתגברים והראש מתחיל לבצבץ, חשוב מאוד לא למשוך, לא למהר ולא להלחיץ את היולדת. כל זאת כדי למנוע קריעה של איזור החלציים (הפרינאום).

 

הנחו אותה ללחוץ עם כל ציר, לחיצה ממושכת לכיוון הרקטום, כשבין הצירים היא צריכה לנוח ולנשום.

 

 

כאשר ראש התינוק מתחיל לבצבץ, יש לתמוך בו ביד אחת, ואין למשוך, רק לתמוך. התינוק אמור לצאת לבדו באמצעות הצירים.

 

לאחר הלידה מנקים מעט את התינוק, עוטפים אותו בסדין נקי ומשכיבים אותו ליד האם או על ביטנה. חשוב לחמם את החדר או הרכב. גם בקיץ.

 

ומה באשר לחבל הטבור? אסור לכם לחתוך אותו בעצמכם. החיתוך מתבצע רק על ידי צוות מד"א בסכין סטרילית, ולאחר שהחבל נאטם בקליפסים משני צדדיו. לפיכך יש להמתין לחובש או הפראמדיק לחיתוך מקצועי. ואם חבל הטבור כרוך סביב הצוואר, יש להסיר אותו בעדינות מצוואר התינוק, אך כאמור לא לחתוך. נזכיר שוב כי השלב השלישי של הלידה הוא שלב יציאת השליה שמשכו עד כחצי שעה מהרגע בו יצא התינוק, וכי תהליך זה מלווה בדימום.

 

מצבים חריגים:

 

אם התינוק יוצא במצג עכוז, מצב שלרוב ידוע ליולדת לפני הלידה, יש להשכיב את היולדת בתנוחת חצי שכיבה ישיבה, כשברכיה מכופפות ומשוכות כלפי הגוף. ליולדת אסור ללחוץ עד ליציאת הכתפיים. אין לגעת בתינוק, שכן מגע מוקדם בגוף התינוק עלול לגרום לרפלקס שיוביל לפריקת כתפיים.

 

אחרי יציאת הרגליים וגוף הילוד עוטפים את התינוק. חשוב לזכור במצג עכוז שלא למשוך בכוח את גוף התינוק.

 

אם התינוק נתקע באמצע הלידה, זהו מצב חירום רפואי. המצריך לעתים לידה מכשירנית (לידת מלקחיים או וואקום). במקרה כזה חייבים להמתין להגעת מגן דוד אדום שיבהיל מיד לחדר הלידה.

 

מזל טוב!

 

ייעוץ רפואי: פרופ' אייל שיינר, מומחה לגינקולוגיה ומיילדות, המרכז הרפואי סורוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לידה. כשזה קורה בבית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים