שתף קטע נבחר

שביל ישראל החדש: מה משרד התיירות מנסה לעשות פה?

מנכ"לית החברה להגנת הטבע מצרה על הימנעותו של משרד התיירות מלשתף את ארגונה בפרויקט שביל חוצה ישראל. "נוסח החלטת הממשלה, כמו גם ההזמנה לציבור להשתתף בתכנון, נותרו עמומות ועלומות להתמיה, ביחסן אל דבר קיומו של שביל ישראל"

מנכ"לית החברה להגנת הטבע איריס האן ושביל חוצה ישראל (צילומים: דב גרינבלט) (צילומים: דב גרינבלט)
מנכ"לית החברה להגנת הטבע איריס האן ושביל חוצה ישראל(צילומים: דב גרינבלט)
 

בימים האחרונים פרסם משרד תיירות הזמנה לציבור הרחב להשתתף בתכנון התוויית "שביל חוצה ישראל", וזאת בהמשך להחלטת ממשלה שהתקבלה בנושא לפני כחודש. נוסח החלטת הממשלה, כמו גם ההזמנה לציבור, נותרו עמומות ועלומות להתמיה, ביחסן אל דבר קיומו של שביל ישראל.

 

"אל תהפכו את שביל ישראל לפוליטי"

 

זר, לו היה נוחת כאן ומעיין בהחלטת הממשלה, היה סובר אולי שישראל נעדרת שבילי טיול בכלל וחסרת שביל לאומי בפרט. כידוע, המציאות שונה לגמרי. ישראל מרושתת במערכת שבילי טיולים מגוונים באופיים, בדרגת הקושי שלהם ובקהלי היעד שהם משרתים. ובראשם – הדובדבן שבקצפת – שביל ישראל.

 

שביל ישראל, שנהגה בראשו של אברהם תמיר וסומן בפועל על ידי אורי דביר והוועדה לסימון שבילים, הוא השדרה המרכזית והלב הפועם של הטיילוּת בישראל כבר 22 שנה.

 

 

על פי סקר שערכה לאחרונה החברה להגנת הטבע, מאז סומן השביל - כ-800 אלף איש ואישה כבר צעדו בו, לכל אורכו או בקטעים שונים שלו. המונים מטיילים בשביליה הרבים האחרים של הארץ, מדי יום, בכל עונה, מדי שנה. החברה להגנת הטבע מתחזקת ומעדכנת את התוואי של שביל ישראל כל העת ומתאימה אותם לצרכים המשתנים ולשינויים בפני השטח והסביבה.

 

השביל גם נבחר כאחד משבילי הטיולים היפים ביותר של "נשיונל ג'יאוגרפיק". לאור זאת לא מובנת כוונתו של משרד התיירות - האם הכוונה היא לסמן שביל חלופי? ולמה? הרי השביל הזה התחיל כבר. ואם הכוונה היא ליצור שבילים נוספים שיתפצלו משביל ישראל, כמו שביל הגולן או שביל סובב כינרת, הדבר פתוח, כתמיד, לדיון.

 

כך או כך, משמח שממשלת ישראל ומשרד התיירות לוקחים, לראשונה, על עצמם את נושא הטיילוּת בישראל ואת קידומה. אומנם נמנעו במשרד התיירות מטעמיהם הם להזמין את החברה להגנת הטבע, המסמנת שבילים בישראל כבר למעלה משישים שנה, להיות חברה בוועדה שתחליט על עתיד השביל החדש, ולמרות זאת נשמח להיענות לקריאה הציבורית ולהציג את עמדנו לגבי הטיילוּת והשבילים בישראל.

שביל ישראל (צילום: דב גרינבלט) (צילום: דב גרינבלט)
שביל ישראל(צילום: דב גרינבלט)
 

לתפיסתנו, שביל טיולים נועד לנתב את המטיילים לאתרי טבע ונוף, אתרים בעלי ערך היסטורי, ארכיאולוגי ואתרי מורשת. טיילוּת היא אמצעי ראשון במעלה ליצור חיבור בין אדם לטבע, לחזק את הזיקה לשמירת הטבע ולאהבת הארץ ולחנך לידיעת הארץ ולאהבתה. שבילי הטיול עונים גם על צרכים תיירותיים.

 

מספר שיקולים מנחים את התווייתו של שביל חדש או עדכון שביל קיים: בטיחות הטיול, מניעת פגיעה בערכי טבע, נוף ומורשת, התבססות על תוואים ושבילים קיימים כמו נאקבים, דרכים קדומות ומשעולים קיימים, שמירה על האופי הטיילותי של השביל והעניין לאורכו ושמירה על שפה עיצובית אחידה וצנועה בסימון השביל, על גבי עצמים הקיימים כבר בשטח.

 

בחירת תוואי שביל וגם הטיול בו מחייבים צניעות והקשבה לטבע. חוויית הטיול היא גם חווייה של ענווה, של פליאה מהטבע והכרה בעוצמתו, ביופיו, בתלות שלנו בו ובאיזון העדין שמאפיין את קיומנו המשותף. ולא פחות חשוב מכך - הוא מבקש להאזין לאלו שכבר פסעו בשביל לפנינו.

שר התיירות יריב לוין (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר התיירות יריב לוין(צילום: אוהד צויגנברג)
 

בהקשר זה יפה להיזכר בדבריו של עזריה אלון ז"ל, ממקימי החברה להגנת הטבע: "זכור ושמור! חכם השביל מן ההולכים בו... היזהר לך מקיצורים. סמוך על דורי דורות של שודדים ורועים, אנשים אשר אצה דרכם להם לא פחות מאשר דרכך אצה לך, ובשעליהם כבשו את השביל דווקא כך".

 

משרד התיירות פתח נתיב, שביל לתכנון של מסלול תיירותי בישראל. יש לקוות כי יוזמת משרד התיירות תיעשה בשותפות אמת, בכבוד לסביבה הטבעית והאנושית שבחובה עובר השביל ומתוך הכרה ביופיו ובחוכמתו של שביל ישראל הקיים. אל לנו לשכוח, השביל הוא תמיד חכם מההולכים בו.

 

הכותבת היא מנכ"לית החברה להגנת הטבע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב גרינבלט
איריס האן
צילום: דב גרינבלט
מומלצים